Novice

JANE BIRKIN - novo v prodaji

Ob 20. obletnici smrti velikega francoskega barda se njegova britanska muza z repertoarjem največjih Gainsbourgovih mojstrovin spet podala na koncertne odre. V okviru svetovne turneje se ustavi tudi v Šiški.

datum in ura dogodka 16 dec.

Igrala je gluhonemo dekle v predstavi Carving a Statue Grahama Greenea, pozirala gola, priklenjena na radiator, korakala v demonstracijah proti smrtni kazni, navdihnila torbico Hermès in pela za otroke s palestinskih območij.

Vendar pa je Jane Birkin poznana predvsem kot ljubimka in muza Sergea Gainsbourga, enega najvplivnejših francoskih avtorjev glasbe. Igralka, pevka in aktivistka, ki je s svojim mladostnim videzom in skrbno uglašenim britanskim naglasom očarala Francijo, kjer se je ustalila pred več kot 40 leti, je svojo kariero v precejšnji meri zgradila na izvajanju Gainsbourgovega repertoarja, tudi po njegovi smrti leta 1991.

V 45 letih je posnela 14 studijskih albumov, 5 albumov živih posnetkov Gainsbourgovih pesmi ali takšnih, ki so se večinoma navdihovale po njem, sodelovala pa je tudi s številnimi glasbeniki, kot so Feist, Paolo Conte, Beth Gibbons, Bryan Ferry, Rufus Wainwright, Franz Ferdinand in Johnny Marr iz zasedbe the Smiths. Režirala je film Boxes iz leta 2007. Z Gainsbourgom ima tudi hčer, Charlotte Gainsbourg, igralko in pevko, ki si je s svojimi nastopi, predvsem v filmskih danskega režiserja Larsa von Trierja, prislužila pohvale kritikov.

Jane Birkin je v zadnjih letih na koncertih pogosto pela slavni Gainsbourgovi pesmi »Élisa« in »Couleur Café« ter tako pomagal zbirati denar za žrtve potresa na Haitiju in cunamija na Japonskem. 21. januarja se na svoji trenutni turneji »Serge Gainsbourg and Jane via Japan« izključno posveča zapuščini velikega Gainsbourga, katerega legendarne skladbe bodo prvič v živo zazvenele tudi v Kinu Šiška.