ŽUPANOVA MICKA  - Vstopnice

županovamicka - Vstopnice ©

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka


Spoštovani kupci!


Organizator obvešča, da so v SNG DRAMA LJUBLJANA odpovedane predstave:


- Županova Micka, 19. 3. 2020 - PRESTAVLJENO NA ODER MALE DRAME


- Saloma, 11. in 21. 3. 2020


- Ta veseli dan ali Matiček se ženi, 14. 3. 2020


Vstopnice lahko vrnete na prodajnem mestu, kjer ste jih kupili in povrnjena vam bo kupnina. Spletni kupci se obrite na info@eventim.si.


Hvala za razumevanje.


 


Zaradi trenutnih razmer, ki vladajo v svetu in vladnih ukrepov v povezavi z izbruhom novega koronavirusa so zaprta vsa naša lastna in številna partnerska prodajna mesta. To pomeni, da številni kupci nimate možnosti uveljavljati pravice do vračila vstopnic za prestavljene dogodke v rokih, ki so jih določili organizatorji. V interesu vseh je varovanje zdravja in dobrobit državljanov ter izogibanje nevarnim situacijam. Skladno s tem je bila sprejeta odločitev o začasni zaustavitvi vseh vračil kupnin za vstopnice odpovedanih in prestavljenih dogodkov. Začasna ukinitev bo veljala, dokler se ne bo stanje v državi poleglo in bodo pristojni spet dovolili vračanje v javno življenje. Po koncu ukrepov za omejevanje javnega življenja v državi vas bomo obvestili o novih datumih dogodkov in terminih vračanja vstopnic.
 
Ena komedija v dveh aktih


REŽISER


Luka Martin Škof


DRAMATURG IN LEKTOR - Arko


SCENOGRAF - Miha Horvat sonda4


KOSTUMOGRAFINJA - Urška Recer


OBLIKOVALEC ZVOKA IN GLASBE - Ivan Mijačević


OBLIKOVALCI SVETLOBE - Vlado Glavan, Luka Martin Škof, Miha Horvat sonda4
IGRAJO


Klemen Slakonja - Tulpenheim, en žlahtni gospod


Saša Pavlin Stošić - Šternfeldovka, ena mlada bogata vdova


Rok Kravanja - Monkof, Tulpenheimov perjatel


Uroš Fürst - Jaka, župan


Nina Valič - Micka, županova hčer


Klemen Janežič - Anže, Micken ženen


Janez Škof - Glažek, en šribar
»Ti si lepa kakor roža, dolga kakor smreka, brhka kakor hrast, v tvojih tatinskih očeh en fant notri sedi, kateri v mene venkaj strelja. No, kako ti to dopade?«
Kdo ne pozna tega prvega odrskega in v slovenski komediji vse do zdaj le redko preseženega Anžetovega poskusa dvorjenja ljubljeni Micki? To dvorjenje po gorenjsko je v isti sapi neizmerno smešno in nadvse zgovorno. Anton Tomaž Linhart je z Županovo Micko,povzeto po takrat popularni Richterjevi dunajski veseloigri Die Feldmühle (Vaški mlin), v letu 1789, ko so Evropo pretresal učinki in posledice francoske revolucije, izvedel pravo malo kulturno in socialno revolucijo na odru ljubljanskega stanovskega gledališča. To je bilo dotlej rezervirano samo za nemščino in italijanščino, Linhart pa je s skupino prijateljev izobražencev uprizoril komedijo v domači govorici ter v duhu novih demokratičnih in svobodomiselnih teženj dokazal, da se slovenščina na odru enakopravno kosa z drugimi jeziki in da si kranjski narod zasluži umetnost v svojem maternem jeziku. Predvsem pa je dokazal, da ima na odru kaj povedati. 
V kratki komediji v dveh aktih se je duhovito ponorčeval tako iz koristoljubnih špekulantov kot iz snobizma, tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov, in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem, ki z različnih strani prežijo nanj. In pri vsem tem Linhartov pogled na družbene sloje ni črno­bel: med plemstvom so tudi poštenjaki (v tem primeru je to poštena ženska!), zdrava kmečka pamet pa sem in tja nasede praznemu videzu in lažnivim obetom. Najdragocenejše volilo Linhartove Županove Micke pa je samozavest; jezikovna, razredna, osebnostna in ne nazadnje tudi umetniška.


 


 


 


 


 


 


 


Odgovorni organizator prireditve:
SNG Drama Ljubljana 
Erjavčeva 1
1000 Ljubljana