ZA SVOBODO ZA KRUH  - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

TRŽAŠKI PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR PINKO TOMAŽIČ


vabi


27. aprila 2013 ob 18. uri


v dvorano Stožice v Ljubljani


na


koncert ob Dnevu upora in ob 72. obletnici ustanovitve OF


… za svobodo, za kruh


Razprodane dvorane v Trstu, Ljubljani, Novi Gorici in Zgoniku so dokaz, da današnji čas potrebuje našo pesem. A to ne bo še eden v nizu koncertov ob naši 40-letnici. S koncertom v Stožicah, ki bo prav na dan 72. obletnice ustanovitve OF, želimo narediti korak naprej: želimo sporočiti, da upor je vrednota. In naša pravica.

Koncert je priložnost, da skupaj jasno in glasno rečemo – Mi smo tu! In se upiramo: izkoriščanju, bogatenju peščice, korupciji in klientelizmu, vsakršni obliki diskriminacije, sprevračanju zgodovine NOB, večanju ideoloških razlik ... Želimo biti dostojanstveni, ne glede na našo politično, spolno ali versko orientiranost. Zahtevamo pošteno in pravično družbo. Ker želimo živeti od svojega dela; ker nam ni vseeno, da starejši komaj shajajo s svojimi pokojninami, mladi pa sploh nimajo priložnosti, da bi dobili delo …


Pomembno je, da v naša prizadevanja povežemo vse generacije. Kajti le če bomo enotni, če bomo dojemljivi za stisko drugega in če bomo znali biti solidarni, bomo kaj dosegli. Zato je treba preseči delitve in si skupaj prizadevati za bolj humano družbo.


Upremo se lahko dostojanstveno - s pesmijo.


27. aprila bomo v Stožicah dvignili svoj glas: Za svobodo, za kruh!


Naslov smo si sposodili iz pesmi Jutri gremo v napad; ideja za besedilo se je Mateju Boru porodila pozimi leta 1941; istega leta, kot se je le nekaj mesecev kasneje v Ljubljani rodila Osvobodilna fronta (OF). A če so tedaj, pred 72 leti, za svobodo in za kruh partizani odhajali v napad s puško na rami, se danes za te iste vrednote borimo tudi s pesmijo.


Na oder smo povabili naše glasbene prijatelje, ki so nas spremljali že na koncertih ob 40-letnici, pridružili pa se nam bodo tudi nekateri novi. Z nami bodo v Stožicah nastopili:


- Partizanski pevski zbor Ljubljana
- članice ŽPZ Kombinat
- Vlado Kreslin
- Drago Mislej Mef
- Iztok Mlakar
- Zoran Predin
- Boris Kobal
- Gojmir Lešnjak Gojc
- Kraški ovčarji
- Dirty Fingers
- Freakwaves
- Zaklonišče prepeva
- Taborniki iz rodu Modrega vala Trst-Gorica
- Darko Nikolovski
- Buldogi in Ksenija JusZakaj prav Stožice?
Potem ko smo konec lanskega leta ob naši 40-letnici dvakrat napolnili Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, smo si v šali rekli: »No, zdaj nas čakajo pa samo še Stožice!« A ker so bili tudi vsi nadaljnji koncerti v hipu razprodani, poleg tega pa so vabila za nastope kar deževala, so se na koncu Stožice zdele vse bolj smiselne. In iz povsem navadne šale je zrasel prav resen projekt: veliki koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič in prijateljev na dan upora v dvorani Stožice. Edino v tej dvorani je namreč več kot dovolj mest za vse, ki bi nam želeli prisluhniti. Dvorana namreč sprejme več kot 10.000 ljudi.