VERONIKA DESENIŠKA  - Vstopnice

veronikadeseniška_Ce - Vstopnice ©

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

 Veronika Deseniška je nepozaben glasbeni spektakel, katerega vznemirljivo srednjeveško ljubezensko zgodbo lahko doživite tam, kjer se je pred 500 leti zgodila – na celjskem Starem gradu.  


Legenda o Veroniki Deseniški in Frideriku II. Celjskem, prestolonasledniku ene najvplivnejših evropskih vladarskih rodbin 14. stoletja, je navdihnila kopico najpomembnejših slovenskih literatov, ki so nam na to temo podarili več romanov, dram, pesmi, oper in likovnih del. Čas je že bil, da se zgodba končno pojavi tudi v veličastni obliki muzikala, ki sta ga mojstrsko spisala scenarist Janez Usenik, najuspešnejši slovenski pisec muzikalov (Cvetje v jeseni, Vesna ...), in skladatelj Leon Firšt, nekdaj čudežni otrok, danes pa pri svojih 24 letih vodilni skladatelj najmlajše generacije, čigar skladbe redno izvajajo po vsem svetu.


Razvajenega grofa Friderika v predstavi upodablja vsestransko talentirani Klemen Bunderla, njegovo ljubezen Veroniko Deseniško pa Eva Černe, ki že desetletje obvladuje vse od Slovenske popevke do nacionalnih opernih institucij. Zgodbo, v kateri grof Herman zaradi neodobravanja sinovega razmerja z dekletom nižjega stanu Veroniko obtoži čarovništva (kar je bil tudi prvi zabeleženi čarovniški proces na Slovenskem), poleg prej naštetih izvaja še ekipa več kot 50 nastopajočih. Med temi so znana imena slovenskih muzikalov (Marjan Bunič, Srđan Milovanović, Maša Tiselj), najuspešnejši slovenski učitelji muzikala (Željka Predojević, Boštjan Korošec), nagrajeni igralci (Borut Alujevič, Nives Mikulin), 24 članov zbora, ki so bili na avdiciji izbrani med 150 prijavljenimi kandidati, profesionalni plesalci ter vrhunski orkestrski in jazz glasbeniki.


Obleka naredi človeka, prizorišče pa predstavo. Uprizoritve Veronike Deseniške potekajo na Starem gradu, v mogočni srednjeveški utrdbi (največji v Sloveniji) na strmem hribu nad Celjem, kamor organizatorji pred vsako predstavo z brezplačnimi avtobusi z brezplačnega parkirišča pripeljejo 900 obiskovalcev. Sama predstava poteka na dvojnem odru, ki ju povezujejo ogromne stopnice, spodnji oder pa je posebej za predstavo zgrajen v pet metrov globokem grajskem obrambnem jarku. Fascinantna gledališka luč, najnaprednejše 3D-projekcije, ki grajske stolpe in zidove preoblečejo v pravljične scene, in zahteven zvočni sistem so skriti v ogromnih, a ponoči skoraj nevidnih konstrukcijskih stolpih. Ti gledalcu omogočijo, da za dve uri izgubi občutek, kje se konča leto 2018 in začne leto 1450. Verjetno je ob vedno aktualni zgodbi in sijajni umetniški izvedbi tudi celostno doživetje  zaslužno, da muzikal, zagotovo največji celjski kulturni projekt tega tisočletja, v Celje, mesto ljubezni, privablja obiskovalce iz vseh kotičkov Slovenije.


Dostop na Stari grad z osebnim avtomobilom v času prireditve ni možen. Za vas smo organizirali brezplačni avtobusni prevoz z Železniške postaje Celje.


Za več informacij obiščite www.veronikadeseniska.si in spremljajte našo Facebook stran www.facebook.com/VeronikaDeseniskaMuzikal/


 


 


 


Odgovorni organizator prireditve:


DRUŠTVO ZA GLASBENO GLEDALIŠČE SLOVENIJE


Kocbekova ulica 5


3000 Celje