Thomas Gorbach & The Vienna Acousmonium - Nakup vstopnic

Thomas Gorbach & The Vienna Acousmonium

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

CONA in Kino Šiška vabita na dva transformativna večera akuzmatične glasbe! V Ljubljano se vrača avstrijski glasbenik, izvajalec in akuzmatični skladatelj Thomas Gorbach, ki se mu bodo v živo pridružile_i gostujoče_i umetnice_ki: Andrej Kobal, OR poiesis in tonota.


V Katedrali bo zaživel The Vienna Acousmonium, multi-dimenzionalni zvočniški orkester, zvočni studio in laboratorij za manipulacijo in čuječe poslušanje efemernih, dinamično-gibalnih zvočnih skulptur.


PROGRAM

V torek, 14. 3., bo predstavljen kuriran izbor vrhunskih zvočnih kompozicij iz aktualnih studijskih dosežkov in arhivov pomembnih in odmevnih skladateljic_ev po izboru Thomasa Gorbacha, ki bo skladbe tudi interpretiral na svojem akuzmoničnem instrumentu.


V sredo, 15. 3., pa bodo Thomasov izbor iz zakladnice zvočnih umetnosti in elektroakustične glasbe dopolnili nastopi treh umetnic_kov v živo. Premierno bosta predstavljeni skladbi “Air Transitions” avtorja Andreja Kobala in “Furīfōru / fluvial” avtorice OR poiesis. Zvočna umetnica tonota pa bo prvič v Ljubljani izvedla svoje delo “uncertainty”.


OPISI DEL

“Air Transitions” raziskuje zvočnost stičišča med snovnostjo površine in dinamiko zraka. Kompozicija temelji na transformaciji in manipulaciji zvočnih posnetkov burje in z vetrom povezanih zvočnih elementov. Delo s pomočjo zvočnih tehnik granularne, konkatenativne in spektralne sinteze ponuja svojevrstno reinterpretacijo zvočne mase izvornega materiala.


“Furīfōru / fluvial” zasleduje ekstatičen občutek lebdenja v sferični glasbi slapov. V prostem padcu vode, njeni razpršitvi in tresočih udarcih vodnih molekul na kamen se strastno ustvarja neskončna privlačnost, ekstatično vibracijsko polje, ki privzdiguje telesa. Delo je bilo ustvarjeno v fluvialni kompoziciji in s pomočjo performativnih terenskih posnetkov slapov in kamnin. Z iskanjem frekvenčne resonance se poglablja v elementarne rituale narave.


“Uncertainty” je konfrontacija z neznanim in vzpostavljanje reda tam, kjer ga zares ni. Občutek negotovosti v silnem trenutku zmedenosti in izgube jasne presoje postane čuječe raziskovanje hrupa v tišini. Delo temelji na ritmičnih vzorcih v obliki prostorske zvočne kompozicije, ki raziskuje človeške mehanizme za shajanje z obsesivno-kompulzivno motnjo.


AVTORICE_JI

Thomas Gorbach je interdisciplinaren glasbenik, izvajalec in skladatelj akuzmatične glasbe. Kot ustanovitelj in organizator projekta The Acousmatic Project je z Marcom Schretterjem razvil edinstven večkanalni zvočniški orkester The Vienna Acousmonium ter metodo za interpretacijo akusmatičnih del in produkcijo efemernih, dinamično-gibalnih zvočnih skulptur.


Andrej Kobal deluje na številnih področjih glasbenega ustvarjanja, kot so avtorske kompozicije, oblikovanje zvoka in kompozicije za filmsko glasbo ter gledališče, oblikovanje zvočnih inštalacij ter oblikovanje po meri narejenih elektronskih virtualnih inštrumentov.


OR poiesis je umetnica in raziskovalka na področju bio-, geo- in hidroakustike, slušne percepcije, interaktivnega zvočnega performansa v konkretnem, akustičnem prostoru ter digitalno nadgrajeni realnosti, spletne transmisije in umetniškega radia.


tonota je glasbena producentka, skladateljica in psihologinja iz Zagreba. Njeno umetniško delovanje združuje analogno in digitalno oblikovanje zvoka, ki ga zaznamujeta globoka introspekcija in večdimenzionalni čustveni naboj.


Deli “Air Transitions” umetnika Andreja Kobala in “Furīfōru / fluvial” avtorice OR poiesis je naročila in producirala CONA, zavod za procesiranje sodobne umetnosti. Delo “uncertainty” avtorice tonote je naročil in produciral KONTEJNER, biro za sodobne umetniške prakse v Zagrebu.


Projekt podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, Mestna občina Dunaj, Oddelek za kulturo, in Avstrijski kulturni forum.


KOLOFON

Umetnice_ki: Thomas Gorbach, Andrej Kobal, Petra Kapš (OR poiesis), Ivona Eterović (tonota)

Produkcija: CONA za galerijo Steklenik

Koprodukcija: Kino Šiška

Organizacija: Irena Pivka, Brane Zorman

Odnosi z javnostmi: Matej Tomažin, Anja Pia Biščak

Oblikovanje: Matej Tomažin

Prevod in lektura: Daniel Sheppard