tartini festival 2020 - Nakup vstopnic

TARTINI FESTIVAL 2020

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

O festivalu

19. Tartini festival

Slavnostni festival ob 250. obletnici smrti Giuseppeja TartinijaTartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Na festivalu imate priložnost videti in slišati, kako zveni znamenita Tartinijeva violina, ki pod prsti vrhunskih glasbenikov vedno znova navdušuje. 

Leta 2020 obeležujemo 250. obletnico smrti slavnega skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki sodi v sam vrh naše bogate glasbene kulturne dediščine.

V ta namen smo pripravili poseben program in k sodelovanju povabili izjemne, vrhunske evropske violiniste, ki nastopajo v različnih zasedbah. Posebej veličastno bo tudi zato, ker bo na festivalu zazvenela tudi originalna Tartinijeva violina, ki jo hrani Pomorski muzej v Piranu. Koncerti Tartini festivala bodo tudi tokrat potekali v zgodovinskem ambientu Pirana in Kopra, s čimer omogočamo obiskovalcem tudi doživetje naše bogate arhitekturne dediščine.

Na otvoritvenem koncertu, ki bo 20. avgusta 2020, bo nastopil slavni orkester Venice Baroque Orchestra in violinist Giuliano Carmignola.

V nadaljevanju se bo zvrstil bogat program koncertov, med katerimi naj omenimo slavna imena, kot so Isabelle van Keulen, Giorgio Fava, I Solisti Veneti, Paolo Perrone, David Plantier, László Paulik in še mnogi drugi.

Od leta 2005 deluje tudi festivalski ansambel Il terzo suono, ki spremlja slovite soliste. Ansambel sestavljajo člani različnih mednarodnih orkestrov, vsako leto pa se ansamblu pridužijo tudi slovenski poustvarjalci. Ansambel Il terzo suono predstavlja Tartinijevo glasbo tudi na drugih različnih festivalih in koncertih širom po Evropi in tako širi bogato izročilo Giuseppeja Tartinija.

V sklopu Tartini festivala potekajo tudi glasbeni večeri pod naslovom Tartini junior, kjer se predstavljajo mladi glasbeniki. Vsi, ki želijo izpopolniti svoje glasbeno znanje, pa so jim občasno na voljo tudi glasbene delavnice (masterclasses), na katerih poučujejo vrhunski svetovni glasbeniki.

Koncerte Tartini festivala snema tudi Radiotelevizija Slovenija, ki tako omogoči, da si lahko posnetke koncertov ogleda tudi širša publika prek televizijskih in radijskih programov.

Tartini festival vsako leto prinaša vrhunske, kakovostne koncerte, na katerih lahko prisluhnete glasbenikom z najboljšimi mednarodnimi referencami. V povezavi s slovensko glasbeno dediščino skladatelja Giuseppeja Tartinija stremi k širitvi obzorja in načrtno skrbi za ustrezno vrednotenje kulturne dediščine, ki nam jo slikovito ter radodarno ponuja že samo okolje. Festival vsako leto poskrbi tudi za predstavitev Tartinijeve violine, ki jo na koncertih igrajo izbrani svetovni violonisti.

Značilnost Tartini festivala je, da posebno pozornost namenja izvedbam glasbene literature baroka na izvirnih glasbilih in v zgodovinsko ustrezni interpretaciji literature 17. stoletja. Baročna glasbila predstavlja tudi kot aktualni instrumentarij s številnimi možnostmi uporabe v sodobni glasbi.

In nenazadnje: Tartini festival poteka v zgodovinskem in arhitekturnem biseru slovenske obale, v mestu Piran, ki je v celoti zavarovan kot kulturno-zgodovinski spomenik. 

Vabljeni na Tartini festival!