SUN KIL MOON - Vstopnice

SUN KIL MOON  - Vstopnice

Podrobnosti dogodka

Mark Kozelek oziroma Sun Kil Moon, lucidni avtor sodobne albumske klasike Benji, ki nas je v izvrstnem dolgometražnem nastopu leta 2018 peljal »od smeha do otožnosti in še marsikam« (Radio Študent), se septembra vrača v Šiško z novo bero uglasbenih pripovedi, podanih v njegovem značilnem baritonu.

ZA FENE: Bill Calahan, Father John Misty, Elliott Smith …

Ameriški pevec in kitarist Mark Kozelek je vidnejšo glasbeno pot začel konec osemdesetih let prejšnjega stoletja kot ustanovni član ene najbolj cenjenih slowcore zasedb vseh časov, Red House Painters. Po njenem razpadu leta 2001 je z ustvarjanjem nadaljeval kot Sun Kil Moon, ki je iz bendovskih začetkov počasi prerasel v njegov pretežno solo projekt. Po več odličnih albumih, npr. Admiral Fell Promises in Among the Leaves, je Sun Kil Moon leta 2014 izdal izjemno ploščo Benji, ki je po mnenju tako rekoč vseh referenčnih medijev obveljala za eno najboljših plošč leta – Pitchfork jo je uvrstil tudi med 100 najboljših plošč desetletja – in Kozeleka uveljavila kot glas sodobnega folk kantavtorstva.

Hiperproduktivni glasbenik, ki se je pod zadnjega od več kot 30 albumov, Lunch in the Park, podpisal leta 2021, se je v več kot dvournem nastopu v Šiški leta 2018 izkazal za enega »redkih posameznikov, ki vsakdanje lahko ovije v sij čutne lepote« (Radio Študent). Njegovo glasbo odlikujejo lucidna, pogosto pikro iskrena besedila, ki mestoma mejijo že na tok zavesti, preprosti, a dodelani instrumentalni aranžmaji ter značilen, nekoliko otožno obarvan bariton. Ponovno nas bo obiskal septembra.