st. vincent kino šiška 2022 - Vstopnice

ST. VINCENT  - Vstopnice

Podrobnosti dogodka

ST. VINCENT

14. 6., Katedrala

Trikratna dobitnica grammyja St. Vincent prvič v Sloveniji! Zavetnica eklektične kitarske izvirnosti in bowiejevskih zvočnih preobrazb ter eno najpomembnejših glasbenih imen našega časa bo na edinem koncertu v naši regiji predstavila maja 2021 izdani sedmi studijski album Daddy's Home, ki že kotira visoko na medijskih stavnicah za album leta.

ZA FENE: David Bowie, Anna Calvi, Sufjan Stevens …

Da, prav ste prebrali, eno najpomembnejših glasbenih imen našega časa – zagotovo pa tudi ena najbolj samosvojih. Annie Clark se je med drugim kalila v spremljevalni zasedbi Sufjana Stevensa, leta 2006 začela samostojno pot kot St. Vincent. Po nizu odlično sprejetih solo albumov (Marry Me (2007), Actor (2009), Strange Mercy (2011)) in odmevne skupne izdaje Love This Giant (2012) z glasbeno ikono Davidom Byrnom (Talking Heads) je s četrto ploščo St. Vincent zasedla vrhove lestvic najboljših plošč leta 2014 pri tako rekoč vseh referenčnih medijih in postala šele druga solo izvajalka v zgodovini, ki je prejela grammyja za najboljši alternativni album. Naslednik Masseduction iz 2017 je pobral dva grammyja, a še bolj impresivno je verjetno dejstvo, da se St. Vincent pri uspehu ni zanašala na preverjene obrazce, hkrati pa je orala ledino tudi na področju spolnih vprašanj.


Glasbenica, ki sta jo navdihnila slovita glasbena kameleona Kate Bush in David Bowie – pianist slednjega je celo sodeloval na njenem prvencu – se namreč slogovno preobrazi z vsako novo ploščo. Znotraj področja pop in rock glasbe svoj prepoznaven mezzo-sopran in virtuozne kitarske linije vpleta v različne žanre, od noise popa na St. Vincent do z new waveom navdahnjenega futurističnega popa Masseduction, na primer. Njen razpon in raznolikost izkazuje tudi širok nabor sodelovanj, ki zajema tako pop zvezdnici Taylor Swift in Duo Lipo kot žanrsko precej bolj oddaljene Nirvano, Swanse, Metallico ali Nino Kraviz.


Tudi najnovejšo ploščo Daddy's Home zaznamuje zasuk, tokrat v zakajene funk in soul zvoke New Yorka v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Glasbenica se spet s hudomušnostjo in iskrenostjo loteva občutljivih osebnih tem, v konkretnem primeru izpusta njenega očeta, krivega borzne manipulacije, iz zapora, in spet žanje kritiško hvalo. The Needle Drop je ploščo celo označil za njeno najmočnejše delo po Strange Mercy, kar je v zgoraj omenjeni konkurenci zares dosežek, St. Vincent pa je nesporno dokazala, da je tudi v nenavadnem svetu leta 2021 v sami špici, kar se tiče edinstvenosti. Ne dvomimo, da bo s svojim prvim obiskom Šiške junija 2022 to le še potrdila, glede na to, da gre za njen edini koncert v naši regiji, pa svetujemo, da z nakupom vstopnice ne odlašate.

Organizacija: Kino Šiška.