SIN SLOVENSKEGA NARODA 2021 - Nakup vstopnic

SIN SLOVENSKEGA NARODA

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Leto 2021 je prava priložnost za oživitev življenja Josipa Jurčiča in razmer, v katerih je živel, ter za prevetritev njegovega pomena za narod. Mineva 140 let od njegove smrti in razglašeno je Jurčičevo leto. Z avdicijo smo k sodelovanju pozvali ljubiteljske ustvarjalce. Tako je nastal ansambel kulturnih ustvarjalcev zelo pisanih generacij, ki so stari od 12 do 74 let.

Predstava nas popelje čez štiri ključne postaje Jurčičevega življenja: gremo od Jožeka k Josipu, gremo od pisatelja k novinarju in uredniku, gremo od muljavske dolenjščine do starega blagozvočja Jurčičeve slovenščine do današnjega pogovornega jezika, ki izgublja narečne značilnosti. Na tej poti se srečujemo s predmeti, ki so bili za delovanje in življenje včasih nepogrešljivi, danes pa jih ne poznamo več, in tudi s »predmeti«, brez katerih ta hip ne znamo več živeti. Predstava utrjuje dognanje, da nas otroštvo življenjsko zaznamuje: občutek za homogeno skupnost – konkretna beseda, delavnost, resnica in brezpogojna empatičnost – je Josipa vodil vse do zadnjega. Tudi zaradi revščine in lakote, ki sta ga spremljali praktično v vseh življenjskih obdobjih. Od teh težav se je odlepil s pisanjem, literarnim in novinarskim. Bil je poklican delati za ljudske množice, ki so iskale novih poti. Bil je oster opazovalec in kreator takratnega dinamičnega dogajanja med Slovenci. Kot magnet je zbiral napredne sile, navduševal vedno nove borce in spreminjal takratno slovensko gospodarsko, politično in kulturno polje. To ga je dvigalo in mu nudilo prav toliko užitka kakor umetniško delo samo: vsi ti pisani in mnogovrstni doživljaji so mu bili inspiracija za slikanje človeških usod. Te so žive tudi danes. Tu. Med nami.

Za dodatne informacije o predstavi obiščite spletno stran https://jurcicevapot.si, na kateri boste izvedeli prvih sedem skoraj neznanih in zelo zanimivih dejstev o Jurčiču in času, v katerem je živel.

Še več zanimivosti pa boste o tem znamenitem romanopiscu in njegovih sopotnikih skozi življenje in delo izvedeli na dan predstave. Dobrodošli.