SHEARWATER (Sub Pop  - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Za ta dogodek vam je na voljo dostavna metoda print@home in mobilna vstopnica! Opravite nakup preko spleta in si vstopnico natisnite, kar na domačem tiskalniku ali si jo prenesite na vaš pametni telefon. (dodatna navodila o print@home najdete tukaj).


_____________________________________________________________________________
INDEKŠ LEKCIJA: SHEARWATER (SUB POP)

Študijsko leto katedre Indekša se bliža koncu z nastopom ameriških Shearwater. Varovanci seattleske založbe Sub Pop predstavljajo najnovejši album Jet Plane and Oxbow, s katerim so svoje koncerte prenesli tudi v digitalni zapis. Z zvokom bližjim pulzivno ritmičnemu in bombastičnemu podtoku rocka 80ih ter s primesmi instrumentalnega hip-hopa in novega vala je njihova glasba, kot zapiše Pitchfork, “prevelika za prostore, v katerih igrajo”.


Jet Plane and Oxbow, drugi izvirni dolgometražni album, ki so ga Shearwater izdali pri Sub Popu, je vrhunec njihove glasbene poti, je veliki korak naprej, za katerega smo bili tisti, ki jih spremljamo že leta, prepričani, da ga bodo naredili. Bohoten, mogočen in veličasten, z ostrino samozavesti, ki jo je pogosteje slišati na njihovih koncertih kot ploščah. Zdi se kot glasbeni izraz, ki so se mu približevali skozi pet albumov in desetletje turnej. To je album, ki svetlobo in temo današnjega časa zajema skozi objektiv enega najbolj edinstvenih, in za vse večje število predanih oboževalcev tudi dragocenih bendov.


To je vsekakor najglasnejši album benda Shearwater, in te pesmi si je prav lahko predstavljati, kako hrumijo z odra. A hkrati, nekoliko nenavadno, je to tudi njihov najlepši album. Producent/tehnik Danny Reisch (ki je posnel tudi Animal Joy iz leta 2012′ in spontana sodelovanja za album Fellow Travelers iz leta 2014) in pevec Jonathan Meiburg sta snovanju albuma Jet Plane and Oxbow namenila kar dve leti dela v različnih studiih v Austinu, Portlandu in Los Angelesu, pomagali pa so jima tudi bobnar Cully Symington, dolgoletni sodelavci benda Howard Draper, Lucas Oswald in Abram Shook, ter nekdanji kolegici s turneje Jesca Hoop in Jenn Wasner (članica benda Wye Oak).


Njihovo skrivno orožje je bil filmski skladatelj in tolkalec Brian Reitzell, ki je napisal in posnel glasbo za filme Deviški samomoriIzgubljeno s prevodomBling Ring, in za serijo Hannibal mreže NBC. Reitzell je z Reischem in Meiburgom sodeloval v končnih fazah nastajanja albuma, v katerih je s svojim naborom čudnih instrumentov in opreme poudaril filmsko globino in domet albuma, hkrati pa ga je usidral v določeno obdobje – Meiburg pravi, da približno v osemdeseta leta dvajsetega stoletja – ko je digitalna tehnologija ravno začenjala preobražati svet snemanja glasbe. Ko so se tega lotili Shearwater, se pristop sploh ne zdi nostalgičen. Drvenje sintov ali udarjanje po cimbalah v dramatični uvodni skladbi Prime ali zmešan krautrokovski motorik v Radio Silence se predvsem zdijo kot metafora za osupljiv tehnološki trenutek, v katerem živimo. Meiburg opiše Jet Plane and Oxbow kot protestni album. Naslov se je porodil v nekem trenutku, ko je pogledal skoz okno 737 in je novejše, elegantnejše letalo, ki je letelo nižje, ravno razpolovilo starodavno zanko Mississippija.


V zadnjih letih je Meiburg aktiven kot pisec in glasbenik – leta 2015 je več mesecev namenil raziskavam med jaguarji, kajmani in gromozanskimi pajki v tropskih gozdovih Južne Amerike za knjigo, ki bo izšla pri goreči založbi Knopf – a ne zdi se, da bi ga to motilo. Pravzaprav še na nobeni plošči ni zvenel tako prisoten. Na njej je njegov glas izmenoma resen, jezen in nežen, pesmi pa so enako večplastne kot produkcija sama. Quiet Americans, ki se kar sam ponuja kot single, v poziv k orožju ovije globoko razdvojenost, Only Child je prestreljen s sočutjem, četudi govori o življenju, ki se lomi pod pritiskom. In čeprav se album začne z velikim planom (and you were lying on your back in the grass/counting backward from a thousand), se zaključi s širokim pogledom, saj Stray Light at Clouds Hill prikliče temno plat zemlje – lesketajočo, srhljivo in prostrano. Shearwater so vedno uporabljali velika platna, a z albumom Jet Plane and Oxbow so svoj doseg končno uskladili s svojim dojemanjem.


Shearwater so se februarja 2016 odpravili na turnejo po Evropi in nato marca še po ZDA. Poleg Meiburga koncertno zasedbo sestavljajo Jamie Stewart (iz benda Xiu Xiu), Lucas Oswald, Josh Halpern in Emily Lee.


 


ODGOVORNI ORGANIZATOR PRIREDITVE:
Kino Šiška
Trg prekomorskih brigad 3
1000 Ljubljana