Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Priznana seattelska hiphop šamana Shabazz Palaces, ki sta nas po besedah Mladine leta 2015 “navdušila z maratonskim nastopom”, se vračata oktobra, in to ne le z eno, temveč kar z dvojno novo ploščo! Pridružil se jima bo mladi iranski reper Naji, ki svojo obetavno glasbeno kariero po začetkih na prepovedani iranski hiphop sceni nadaljuje s statusom prosilca za azil v Ljubljani.

Ishmael Butler in Tendai Maraire, bolje znana kot Shabazz Palaces, bi ob prvem obisku Šiške verjetno igrala, dokler ju vzhičeno občinstvo vendarle ne bi pustilo z odra, a jima je po več kot dveurnem nastopu preprosto zmanjkalo materiala. Tokrat se nam tega ni bati – dvojec je letos namreč presenetil z napovedjo julijskega izida ne le ene nove plošče, temveč kar dvojnega izdelka Quazarz: Born on a Gangster Star in Quazarz vs. The Jealous Machines, ki v njuni tipični afrofuturistični maniri pripoveduje zgodbo o “čutečem bitju iz nekje drugje”. Na še eni genialni poslastici avantgardnega rapa med drugim gostujejo tudi Julian Casablancas (The Strokes), Thundercat in Thaddillac.

Posebnost dvojca Shabazz Palaces nakazuje že dejstvo, da sta ena redkih hiphop varovancev kultne seattleske založbe Sub Pop, pa tudi to, da je Butler član legendarnega alter hiphop tria Digable Planets. S svojima prelomnima prvima albumoma, Black Up in Lese Majesty, sta požela odobravanje kritikov in ob koncu leta pristala visoko na lestvicah najboljših plošč, The Stranger pa ju celo označil za glasnika prihodnosti hiphopa. Med drugim sta sodelovala tudi z Battles in Flying Lotusom, za zaključek in v dokaz prepričljivosti njune odrske prezence pa navajamo še en Mladinin citat z omenjenega koncerta: “Ko dobri dve uri nista dovolj ne občinstvu ne bendu, potem je bolj ali manj jasno, da je bil koncert dober.”

Iranec Naji se je na domači nezakoniti hiphop sceni uveljavil s politično nabitimi besedili in rastočim spletno bazo fenov, a se hitro znašel pod budnim očesom iranske vlade, ki strogo prepoveduje hiphop in druge zahodnjaške godbe. Po aretaciji je leta 2015 pobegnil iz države in s statusom prosilca za azil pristal v Sloveniji. Svoje glasbeno ustvarjanje v Ljubljani nadaljuje s sodelovanji z domačimi glasbeniki, med drugim tudi N’tokom, za jesenski izid pa je pripravil novo ploščo Cherk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovorni organizator prireditve

Kino Šiška

Trg prekomorskih brigad 3

1000 Ljubljana