RENTGENSKA SLIKA DRUŽINE - Nakup vstopnic

Rentgenska slika družine

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Rentgenska slika družine

Radiograph of a Family, Norveška/Iran/Švica, 2020, dokumentarni, 81 min

Režija: Firouzeh Khosrovani

V celovečernem dokumentarnem filmu Rentgenska slika družine (Radiograph of a Family) (2020), iranska režiserka Firouzeh Khosrovani skozi fotografije, arhivske posnetke in pisma z nami deli osebno zgodbo svojih staršev. Njuna ljubezenska zgodba nas popelje od obdobja šaha do islamske revolucije in stisk med iransko-iraško vojno, vse do njihovega današnjega doma v Teheranu, ki postane prispodoba za spremembe v sodobni iranski družbi.

Film je prejel nagrado za najboljši celovečerec na festivalih IDFA 2020, MakeDox 2021 in ZagrebDox 2021 ter številne druge mednarodne nagrade.

Projekciji filma bo sledil pogovor z režiserko Marijo Zidar in Majo Malus Azhdari, vodjo filmskega festivala Dokudoc, ki ga bo moderirala filmska kritičarka Simona Jerala.

»Moja mama se je poročila z očetovo fotografijo v Teheranu. Študiral je radiologijo v Švici in da je mati lahko prišla živeti k njemu, je bila poroka obvezna. Za mojo mamo in njeno versko poreklo je bilo življenje v Evropi izziv. Greh je bil prisoten povsod. Moj oče je izhajal iz liberalne in sekularne družine. Bil je ljubitelj kulture, likovne umetnosti, klasične glasbe. Moja mama nikoli ni razumela, kako je lahko na primer cenil sliko, ki prikazuje gola telesa.

Po mojem rojstvu smo se iz Švice preselili nazaj v Teheran. Kmalu zatem se je odvila revolucija in vse obrnila na glavo. Moja mama je našla nov smisel in novo identiteto, pomemben prostor zase: postala je verska aktivistka in ravnateljica ter opravila vojaško urjenje. Moj oče je doma tiho sedel na svojem najljubšem stolu in poslušal Bacha. Pri nas doma ni bilo več kartanja in rdečega vina. Mamina molitvena preproga je ležala poleg moje v dnevni sobi, pri oknu.Fotografije žensk brez hidžaba so bile raztrgane. Moja mama je cenzurirala preteklost – oče pa je sanjal o drugačni prihodnosti.

Bila sem razpeta med obema staršema. Naša družina je bila razklana. Za deklico je bilo to težko in boleče. Ko se je razvijala moja identiteta, sem nosila oba v sebi. Še vedno ju, do danes. Sem rezultat iranskega boja med tradicijo in modernizacijo.

Moja zgodba je podana s fotografijami, arhivskimi posnetki, pismi in glasovi. Naš dom v Teheranu postane metafora premikov v naši družini, torej v sodobni iranski družbi.«

Organizacija: Kino Šiška, DOKUDOC in MITRA, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.