Pride konj v bar  - Vstopnice

PRIDE KONJ V BAR

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

David Grossman Pride konj v bar / A Horse Walks into a Bar

Režiser, dramatizacija teksta in oblikovanje prostora: Ivan Planinić

Prevajalec: Klemen Jelinčič Boeta / Odrski gib, dramaturginja in asistentka režiserja: Natalija Manojlović / Kostumografka: Slavica Janošević Oblikovalec svetlobe: Ivan Planinić Vodja tehnike: Matej Primec Vodenje tona: David Cerar Oblikovanje majice za lik DG: Dafne Jemeršič Koprodukcija: Judovski kulturni center Ljubljana V sodelovanju z: Beletrina, zavod za založniško dejavnost

Igrajo: Janja Majzelj / Olga Kacjan Grega Zorc Janez Starina Janez Vlaj

ŠA-LOM ŠA-LE

»Pride konj v bar…« je popularna iztočnica za šalo. Ena od teh šal gre takole; »Pride konj v bar in naroči whisky, natakar ga presenečeno pogleda in mu natoči, konj spije in vpraša koliko je dolžan, 10 dolarjev odvrne natakar. Konj molče plača, gre do vrat, natakar pa hitro steče za njim. Oprostite gospod konj ampak še nikoli nisem videl konja v baru. Ob takih cenah ga tudi ne boste več, odvrne konj…«

Ša-la. Kako strniti celo svoje življenje v dobro šalo? V zgodbi Pride konj v bar avtorja Davida Grossmana je to eno od vprašanj, ki se nizajo ves čas trajanja stand-up šova profesionalnega komika Dovala Grinštajna, umetniško D.G-ja.. Ta na svoj zadnji rojstni dan v obskurni dvorani obskurnega obmorskega mesta v Izraelu izvaja morda svoj zadnji šov. Njegove šale tu dobivajo svojo lastno podobo, identiteto in zgodovino. Šale kot sredstvo prekrivanja žalosti. S šalami vleče pozornost nase in odvrača indiferentnost zunanjega sveta. V njih prepleta svoja žalovanja in občutke krivde. Obračunava z vsemi in vsem. Štos na štos – do zadnjega ultimativnega štosa, ki je zmeraj… smrt.

Šalom, dober dan. Šov se začne. Realnost se preplete s šovom. Preteklost se poveže s tukaj in zdaj, skozi verigo šal, v diapazonu od trpkih, ljubkih, korektnih, bizarnih, vulgarnih, neduhovitih, dolgočasnih, predvidljivih do osebnih, splošnih, živalskih, političnih, erotičnih. S šalami se premaguje travmo. Travmo otroštva, starševstva, nasilja, naroda, posameznika, ultimativnega nasilja holokavsta, generacije post-holokavsta.

D.G., skozi svoj obrambni plašč cinizma in šal, razgrinja pred publiko v ravnini svojega otroštva trikotnik, v katerem D.G. igra vlogo konja, ki ščiti kraljico mater pred napadi. Njegova sredstva obrambe so posebna, kot je poseben on. Deček, ki hodi po rokah. Publiko vodi do dne, ki mu je spremenil življenje. Do dne, ko je postal sirota. Do dne, ko je sam sebe prepričal, da je njegova prekleta računica določila, kdo od njegovih staršev je zapustil njihov disfunkcionalno funkcionalni trikotnik. Nekako tako kot pri Sofijini odločitvi, le da tokrat otrok izbira kateri roditelj bo odšel prvi. Zaradi tega prekletstvo in občutek krivde tistega dne ne izgineta nikoli.

Šov se seveda odvija pred publiko. V publiko je izrecno povabljen njegov znanec iz sosednje ulice in otroštva v Jeruzalemu, zdaj upokojeni sodnik Avišaj Lazar, ki v tej noči spozna, da ga D.G. celo življenje šteje za svojega najboljšega prijatelja. Samo zaradi dejstva, ker ga edini ni tepel. Zato ga prevzame občutek krivde, ker tega dečka, ki se ga komaj spomni, ni nikoli zares obranil pred nasiljem drugih. Vrtinec šal, mu razkrije njegovo vlogo v tujem življenju, ki je ni odigral tako, da bi lahko bil z njo vsaj zadovoljen, če že ne kaj več.

Povsem slučajno se v publiki znajde tudi mala znanka iz otroštva imenovana Palčica, ki D.G. šteje za svojega otroškega prijatelja, ker on edini ni bil nesramen in nasilen z njo. Njene besede; »Bil si dober fant« sprožijo v D.G. plaz čustev in šal, ki od tega trenutka naprej dere proti publiki a ima en sam cilj, priti do sodnika. Ki naj razsodi in ga po možnosti odreši. V tej zadnji osebni mini mini sodbi. Ne-dolžen? Vprašanje, ki bo dobilo odgovor v vedno novem vprašanju. Kaj je zares to kar nekdo vidi?

Novi trikotnik je vzpostavljen. Vsaj za to noč. Ki bo minila, kot vse druge, saj D.G.ve, da najboljša šala pride na koncu in je …smrt.

Manca Majeršič Sevšek