PLAVAJOČI GRAD 2021 - Vstopnice

PLAVAJOČI GRAD

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

PLAVAJOČI GRAD 2021,

9. tradicionalni med(ved)narodni festival,

od 22. do 25. julija 2021, Grad Snežnik

PLAVAJOČI GRAD 2021, MEDNARODNI FESTIVAL

NA GRADU SNEŽNIK OD 22. DO 25. JULIJA 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v treh dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobni lokaciji ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, avtorsko in eksperimentalno glasbo, kot tudi performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče. Program je delno še v nastajanju, prijave so odprte do 1. julija.

PROSTORSKO PRILAGOJENI ODRI

Odri in povezave med njimi bodo tvorile land-art, svetlobne in druge scenske instalacije, ki bodo celotno območje spremnile v območje totalnega gledališča. Koncerti in drugi dogodki bodo umeščeni v specifično postavljen prostor - od skal, jam, travnikov, izvirov in naravnih amfiteatrov, grajskega obzidja, “cvingerja” in grajske kleti. Za kreiranje 15 odrov bo 15 scenografov uporabljalo naravne materiale, s katerimi bodo neinvazivno stkali bogato festivalsko dogajanje na temo tihotapcev konj. Delavnice bodo potekale od 14. 7. na gradu Snežnik. Za prijave lahko pišete na floatingcastlefestival@gmail.com.

NASTOPAJOČI

Čeprav prijave umetnikov zbiramo do konca meseca (do 1. julija na FB Floating Castle festival), že lahko napovemo številne povratnike iz folk in folk-fusion glasbene branže: karizmatični Dan Wall z mednarodno zasedbo Old Salt, ki se usmerja pretežno v stil americana, Angležinja Hannah James, ena od dobitnic BBC Folk Award, ki bo nastopila z novonastalimi projekti in komadi, impozantni oktet dud, bobnov in petje iz Ukrajine Spiritual Sessions, južnoitalijanski ritmi in petje z Etrusco Quintet, v skandinavsko glasbo usmerjeni Trio Lumi, praški klezmer bend Der Šenster Gob (znanih tudi iz zasedbe Tygroo), ali češko-slovenska teatralična folk zasedba Fekete Seretlek. Na domači sceni se bo s svojim novim projektom Čaralice predstavila Zvezdana Novaković, Duo Aritmija, Wild strings trio ali Dirty Sanchez. Pričakujemo tudi ambientalno elektronsko glasbo (P/\ST), jazz in znane kantavtorje.

UPRIZORITVENE UMETNOSTI

V programu uprizoritvenih umetnosti bodo poleg domačih profesionalnih lutkovnih, cirkuških in uličnih skupin za otroke - LG Ljubljana, teater Matita, Gledališče Zapik, Cirkokrog, Hiša otrok in umetnosti, kamišibai gledališče, cirkuške, ulične in akrobatske predstave... bodo sodelovale tudi skupine alternativnega intermedialnega gledališča za odrasle: Dafa puppet Theatre iz Palestine, Katanari iz Slovaške, Matita in Feketeseretlek s premiernima uprizoritvama Mesarica in Brodnica, cirkus (LASKASKAS), butoh in druge zvrsti. Nekatere od teh skupine se že pred gostovanjem na gradu Snežnik v juliju in avgustu vključujejo v poletno dogajanje na PUF festivalu v Kopru.

Plavajoči grad nato 26.7. odpotuje predvsem z lutkovnimi, uličnimi in predstavami predmetnega gledališča v Koper na Prešernov trg.

KONCEPT

Festival bazira na prostovoljstvu, ekologiji, povezovanju z okoljem in lokalnimi tematikami, nepričakovanimi in nenapovedanimi dogodki, ki ustvarjajo družbeno-umetniško platformo za več tisoč umetnikov s celega sveta. Ti vsako leto nastopajo brez plačila in potujejo na lastne stroške, zato bomo letos vzpostavili sistem prostovoljnih prispevkov, ki bo namenjen izključno nastopajočim. Tako bo vsak gledalec polovico svoje vstopnine preko festivalskih kovancev “Dip Kojn” (podvodni konj) podaril poljubnim umetnikom. Po drugi strani gre za inkubator za nova sodelovanja, saj je na festivalu Plavajoči grad vznikla že prenekatera mednarodna skupina.

FRINGE PROGRAM

Poleg nastopov skupin bo del programa tudi tržnica, delavnice, seminarji, eko hrana in 24 urni “džem session”. Obstajali bodo odprti odri, za hrano bodo poskrbeli tako lokalci, kot tržničarji, ki jih vabimo, da nam pišejo in se na enako kreativen način udeležijo dogodka.

PREDHODNICA FESTIVALA

Pred festivalom bo s svojim edinstvenim programom na turneji po Sloveniji nastopil orkester Etno Histeria 2021, in sicer 15. 7. v Kubedu, 18. 7. v Truškah, 19. 7. Kopru, 20.7. v Čadrgu, 21. 7. v Ljubljani (KUD France Prešeren) ter nato še na festivalu. Program se bo spreminjal, saj bodo vsakič navzoči novi glasbeni, cirkuški ali drugi gostje.

ORGANIZATORJI

Glavni organizator je Društvo Ljubiteljev Gradu Snežnik, ki se že več let trudi obuditi grad in Pristave, za program skrbi KD Matita, MCLU Koper in pridruženi prostovoljci, festival nastaja ob podpori Občine Loška Dolina, MK in občine Koper.

POZIV ZA SPONZORJE, PROSTOVOLJCE in UMETNIKE

Poleg umetnikov potrebuje Festival predvsem roke, znanje in material. Če imate možnost, nas lahko podprete tako s kubikom lesa za instalacije, kot s tiskom letakov, z lupljenjem in kuhanjem krompirja in seveda s svojimi zamislimi, ki jih želite realizirati v pravljici, ki nastane iz nič.

ZA ZAKLJUČEK

Festival Plavajoči grad želi poudariti vizijo “anti-festivala”, kot ekskluzivnega dogodka namenjenega predvsem samim umetnikom, ki sami po sebi generirajo gostovanja drugih skupin ter ustvarjajo nove umetniške generacije, projekte, mreženje. Druga posebnost, ki vabi umetnike in gledalce, je posebno ozračje, ki ga ustvarijo prej omenjene performativne in vizualne instalacije. Tretja značilnost postaja vedno tesnejše sodelovanje z domačini, ki kuhajo, pripravljajo prostor in logistiko ter pri sebi doma gostijo umetnike. Okoli 50 dogodkov se zvrsti tudi na dvoriščih domačinov. Četrta značilnost je tesno povezovanje in komunikacija s prekrasnim okoljem Gradu Snežnik in varovanih snežniških gozdov, vključno s kulturnim izročilom.

Projekt nastaja v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Narodnim muzejem Slovenije, Evropskim socialnim skladom EU, kohezijskim skladom EU, Občino Loška dolina, Občino Koper, Javnim zavodom Snežnik, Histeria Festivalom, Društvom ljubiteljev gradu Snežnik, KD Matita in MCLU - Mednarodnega centra lutkovne umetnosti Koper.