Petrolov družinski dan v MAO  - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Celodnevni program


V MAO prihaja Petrolov družinksi dan


Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Pot na Fužine 2


Nedelja, 24. september med 10.00-18.00


 


V nedeljo, 24. septembra, toplo vabljeni v Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na posebno celodnevno doživetje za vso družino, ki se bo odvijal na pobudo podjetja Petrol, d.d.. V prijetnem ambientu edinega renesančnega gradu v Ljubljani in grajskega parka bomo skupaj raziskovali letošnjo izdajo najstarejšega bienala oblikovanja BIO 25 Daleč, tako blizu z vodenim ogledom po razstavi, številnimi otroškimi ustvarjalnicami in delavnico nakita za odrasle, predavanji, v parku pod krošnjo stoletnih dreves pa se bodo odvijale številne športne in pravljične aktivnosti, tam pa si boste lahko pripravili tudi piknik in preizkušali dobrote Fresh.


 


Cena vstopnice: 3 € na osebo. Vstopnice za Petrolov družinski dan lahko kupite na Petrolovih prodajnih mestih ter v muzejski trgovini MAO od 1. do 18. septembra 2017


 


Vljudno vabljeni na zanimiv in razgiban dan v MAO; začnemo ob 10.00!


 


Program dogodka


10.00 – 10.45   Predavanje: Kontinuiteta in spremembe: zgodovina bienala oblikovanja, dr. Cvetka                               Požar, kustosinja MAO


10.00 – 12.00    Ustvarjalna delavnica za otroke BIO 25: Les ni samo lep


11.00 – 12.30    Voden ogled po razstavi BIO 25: Daleč, tako blizu, Maja Vardjan, kustosinja BIO 25


12.00 – 14.00    Ustvarjalna delavnica za otroke Pionirski dom: Park


12.00 – 14.00    Piknik v parku: degustiranje Fresh dobrot ali samostojno


13.30 – 15.00    Voden ogled po gradu Fužine, Katarina Metelko, zunanja sodelavka MAO


14.00 – 16.00    Ustvarjalna delavnica za otroke in družine BIO 25: Oblikovanje nakita


14.00 – 16.00    Ustvarjalna delavnica Pionirski dom: Stol


14.30 – 16.00    Voden ogled po razstavi BIO 25: Daleč, tako blizu, Maja Vardjan, kustosinja BIO 25


16.00 – 16.45    Predavanje: Pametni dom, mag. Jože Torkar, direktor Energetske rešitve Petrol


16.00 – 17.00    Voden ogled za otroke po razstavi BIO 25: Daleč, tako blizu BIO 25 in ustvarjalna                                      delavnica:  Legendarni kiosk


16.00 – 18.30    Ustvarjalna delavnica za odrasle: Oblikovanje nakita (izbirno po predhodni prijavi na:                                             izobrazevanje@mao.si, samoplačniško: cena 35 evrov, omejeno število udeležencev: 4-6 oseb)  


10.00 – 18.00    Pametna mesta, kino projekcija


 


Več na www.mao.si.


 


PODROBNEJŠI Program


 


10.00 – 10.45   Predavanje: Kontinuiteta in spremembe: zgodovina bienala oblikovanja, dr. Cvetka Požar, kustosinja MAO


Predavanje kustosinje MAO in avtorice razstave na BIO 50 BIO skozi čas bo osredotočeno na več kot petdesetletno obdobje Bienala oblikovanja (BIO). Izpostavljeni bodo glavni organizacijski poudarki bienala: pobuda za njegovo ustanovitev, namen in vloga, dosežki bienala ter ne nazadnje potreba po spremembi koncepta po polstoletnem obstoju bienala, ko smo že krepko zakoračili v 21. stoletje, zaznamovano z velikim spremembami, ki jih narekuje nagel razvoj vse bolj globalizirane informacijske družbe.


 


10.00 – 12.00   Ustvarjalna delavnica za otroke BIO 25: Les ni samo lep


Gozd pokriva tretjino kopne Zemljine površine. Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi. Odkrivali bomo skrivnosti gozda in tesno povezanost človeka z gozdom. Gozd je vrednota in ponuja najrazličnejše dobrine - les, gozdne sadeže, prostor za igro, rekreacijo in oddih, delo -, hkrati omogoča ohranjanje čiste pitne vode in blaži podnebne spremembe. Na razstavi si bomo ogledali delo skupine na BIO 25 – Zavzetje gozdov in spoznavali gozd skozi različne pristope in poglede. Naš material na delavnici pa bo les. Ugotavljali bomo, kako se je uporabljal v arhitekturi ali oblikovanju skozi zgodovino… Je les res »topel«, ali diši, kako nastane žagovina? Kaj so lesni peleti in zakaj se uporabljajo? Ali vezana plošča spominja na napolitanke? Skozi čutila bomo spoznavali lastnosti materiala in sestavljali, gradili, razstavljali … (foto: arhiv MAO)11.00 –12.30   Voden ogled po razstavi BIO 25: Daleč, tako blizu, Maja Vardjan, kustosinja BIO 25


BIO 25, z naslovom Daleč, tako blizu, se osredotoča na glavni potencial Slovenije: njeno krajino. Kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan sta mednarodne skupine oblikovalcev napotili v gozdove, v kraško podzemlje, v rudarske revirje, na panonske ravnice, na obalo in v slovenske Alpe. Projekti, zasnovani in predstavljeni na BIO, poskušajo prepoznati možnosti v krajih, ki so le korak od prestolnice, a so zunaj žarišč aktualnih razprav o prihodnosti: SPROSTITEV PODZEMLJA v podzemnem svetu jam z Andrejem Detelo in Studiom Formafantasma, ZAVZETJE GOZDOV v vseprisotnih gozdovih z Matejem Fegušem in Matali Crasset, PO UTOPIJI v kmalu zaprti rudarski pokrajini z Iztokom Kovačem in Point Supreme, ČISTO NOVO SOBIVANJE v sodobni urbani ruševini z Mojco Kumerdej in Didierjem Faustinom, NOV ZAGON PODEŽELJA na podeželskem igrišču s Klemnom Koširjem in Studiom Mischer’Traxler, PROŽNOST PRETEKLOSTI v tihem gorskem okolju z Renato Salecl in Studiom Folder ter NOVI HEROJI na morju z Marinom Medakom in Odom Fioravantijem. Najzanimivejši del bienala oziroma ključna vsebina razstave, ki sicer stoji v MAO, je torej na ogled v sedmih krajih: Grosuplju, Kočevju, Kobaridu, Lendavi, Trbovljah, Piranu in Ljubljani. BIO predstavlja nove modele in strategije za turizem, trženje in predstavitev znamenitosti, pridelavo hrane ter razvoj in rast novih možnih dejavnosti, ki so jih oblikovalci razvili s skupnim raziskovanjem ter sodelovanjem z lokalnimi organizacijami in podjetji. Še pomembneje pa je, da so s svojim delom na terenu mobilizirali širok krog ljudi in organizacij za sodelovanje pri iskanju priložnosti in udejanjanju sprememb, po katerih kličejo spremenjena demografija, podnebje in ekonomska realnost. Prav v tem se kažejo moč, sposobnost in relevantnost oblikovanja za boljšo skupno prihodnost (Matevž Čelik, direktor MAO).


 


12.00 – 14.00   Ustvarjalna delavnica za otroke Pionirski dom: Park


Parki so pljuča vsakega mesta, zato je dobra začetna zasnova zelo pomembna. Z otroki se bomo na delavnici pogovarjali, zakaj so parki pomembni za mesto, kakšne aktivnosti se lahko v njih izvajajo in kaj je pomembno pri oblikovanju parka. Vsak otrok bo lahko izdelal maketo svojega idealnega parka.


12.00 – 14.00   Piknik v parku: degustiranje Fresh dobrot ali samostojno


Ustvarjalni in bralni kotiček za najmlajše pod krošnjami


V ustvarjalnem kotičku bodo starši lahko prepustili najmlajše v varstvo in ustvarjanje izkušenim muzejskim animatorjem (risanje, branje pravljic, slikanje, igranje z igračami).


 


Športni kotiček 


Za družine in otroke bodo v parku na voljo športni in drugi pripomočki (žoge, badminton, odeje za igranje v parku idr.)


 


13.30 – 15.00   Voden ogled po gradu Fužine, Katarina Metelko, zunanja sodelavka MAO


Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi. Pomembno dopolnitev predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti, v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.


 


14.00 – 16.00   Ustvarjalna delavnica za otroke in družine BIO 25: Oblikovanje nakita


V sodelovanju z oblikovalko Martino Obid bomo opozorili na tehnike cizeliranja, punciranja, tolčenja in gravure, ki so se uporabljale v srebro kovaštvu in zlatarstvu že v srednjem veku - v romaniki, gotiki in nato v renesansi, medtem ko tovrstno znanje danes uporabljajo le še redki mojstri. Na kreativni delavnici bomo izbrane motive iz grajskega parka, z uporabo mehke in tanke pločevine ter modelirk, na novo interpretirali in se približali ustvarjanju oblikovalke iz žlahtne kovine  na BIO 25, pri čemer se je figuralika napajala v botaniki Kočevskega gozda.


 


14.00 – 16.00   Ustvarjalna delavnica Pionirski dom: Stol


Kaj vse lahko uporabimo za sedenje, posedanje, poležavanje? Stol je največkrat zasnovan in najbolj raznovrstno oblikovan del pohištva in ima v zgodovini razvoja pohištva zelo pomembno vlogo. Ogledali si bomo razvoj stola skozi zgodovino, spoznali najbolj znane, zanimive in nenavadne stole ter naredili maketo stola.


14.30 –16.00   Voden ogled po razstavi BIO 25: Daleč, tako blizu, Maja Vardjan, kustosinja BIO 25


 


16.00 – 16.45   Predavanje: Pametni dom, mag. Jože Torkar, direktor Energetske rešitve Petrol


Kaj vse si predstavljate pod zvenečim izrazom pametna mesta? V Petrolu ta izraz ni neznanka. Skladno z izzivi sodobnega sveta smo v zadnjih dveh desetletjih razvili paleto celovitih rešitev na področju energije, infrastrukture, objektov, okolja in mobilnosti. Z njihovo implementacijo soustvarjamo pametna mesta prihodnosti, ki so v prvi vrsti energetsko in okoljsko učinkovita. Večino rešitev za pametna mesta izvajamo skozi model energetskega pogodbeništva, tj. celovite rešitve na ključ z garancijo učinkov. 


 


16.00 – 17.00   Voden ogled za otroke po razstavi BIO 25: Daleč, tako blizu BIO 25 in ustvarjalna delavnica:  Legendarni kiosk


Kako iz skice in načrta nastane 3D maketa? Kako se arhitektura in oblikovanje prepletata? Kaj pomeni modularnost? Spoznavali bomo znameniti kiosk K67, ki ga je v svojo zbirko sprejel tudi muzej MoMA v New Yorku, danes pa smo tako v Sloveniji kot drugje v Evropi priča zapuščenim kisokom, ki so bili leta del našega vsakdana. Kioski so bili nekdaj tudi Petrolova prodajna mesta. Na bienalni razstavi si bomo ogledali delo skupine Čisto novo sobivanje, ki je kiosk K67, interpretirala kot moderno arhitekturno ruševino in objekt spomina, ki pa ponuja nove možnosti. Vabljeni na ustvarjalno delavnico papirne plastike in modeliranja, na barvito igro dodajanja, odvzemanja, spreminjanja, nadgrajevanja.


 


16.00 – 18.30   Ustvarjalna delavnica za odrasle: Oblikovanje nakita


S škarjami, pilami, kleščami, kladivi in z nekaj besedami o tehnikah kovanja, cizeliranja in o pripravi kovine na preoblikovanje bomo v uhane ali obeske ujeli oblike iz narave ali naše domišlije.


Delavnica bo potekala pod strokovnim vodstvom oblikovalke in restavratorke Martine Obid Mlakar.


Trajanje: 2 uri.


Število udeležencev: min 4 – max 6


Zaradi omejenega števila mest obvezne predhodne najave: izobrazevanje@mao.si


Ves material, baker in medenina ter orodje bo na voljo na delavnici.


Cena na udeleženca: 35 €.


 


10.00–18.00 Pametna mesta, kino projekcija


 


Odprto
Od torka do nedelje, od 10.00 do 18.00


Četrtek, od 10.00 do 20.00


Zaprto: ponedeljki; 1. januar, 25. december, 1. november


 


Nedelje v MAO


Vsako drugo nedeljo v mesecu v MAO potekajo vodeni ogledi po razstavah, vzporedno z njimi pa ustvarjalnice MINI MAO za otroke in družine. Nedelje v MAO so namenjene podrobnejšemu spoznavanju razstav in tem, ki so predstavljene na njih.


 


Sledite nam na


Facebook  Twitter   YouTube   Instagram


 


Prireditelj: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana


Program MAO financira: Ministrstvo za kulturo


 


 


 


 


 


 


Odgovorni organizator prireditve:


Muzej za arhitekturo in oblikovanje


Pot na Fužine


1000 Ljubljana