Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

koncert NICK CAVE & THE BAD SEEDS je RAZPRODAN !

V ponedeljek, 25. novembra 2013 se po dvanajstih letih v Ljubljano vračajo Nick Cave & The Bad Seeds

Nick Cave & The Bad Seeds

Njihov najnovejši album z naslovom Push The Sky Away je izšel 18. februarja 2013, pod okriljem založbe Bad Seeds Ltd.

Njihov predstavnik v Sloveniji je Matrix Music.

Koncertna predstavitev v Sloveniji bo v Ljubljani, 25. novembra 2013 v Dvorani Tivoli. To bo hkrati tudi edini njihov koncert v regiji.

"Ne vem, ta album se mi preprosto zdi nov, ampak nov na nekakšen old school način." – Nick Cave

"No, če bi uporabil tisto obrabljeno metaforo o albumih kot otrocih, potem je album Push The Sky Away otrok/duh v inkubatorju in Warrenove zvočne zanke so njegov drobni, tresoči se srčni ritem." – Nick Cave

V osrčju novega albuma Push the Sky Away sta naturalizem in toplina, ki ga delata za najbolj subtilno lepega od vseh albumov Bad Seeds. Sodobna scena mitov in kulturne reference, ki so časovno ožigosale Nickove pesmi enaindvajsetega stoletja, lahkotno meglijo čez detajle, vzete iz življenja, ki ga je opazoval okrog svojega doma na obali, skozi visoka okna na skrivnostni in dvoumni naslovni strani albuma.

Ta naturalizem razkriva, kako Nickove pesmi zanj jemljejo mero svetu, so način, kako se sprašuje in preizkuša svoja prepričanja in vtise. Od samega začetka v zgodnjih 80-tih letih so pesmi Bad Seeds vselej to počele in odražale njegovo strast do eksperimentiranja in spraševanja, o vseh spremembah, ki se dogajajo v svetu, istočasno pa so globoko cenile trajnost, ki jo zagotavlja ponovno rojevanje starih mitov. Joseph Campbell je dejal, da so umetniki tisti, ki prestavljajo mite v nove kontekste svojega lastnega časa. Ta album vstopa na nova področja z Nickom, ki se spoprijema s tem, kako kontekst v našem času izgublja sidrišče.

Pesmi na tem albumu so se oblikovale v času skoraj enega leta v skromni beležnici s platnicami iz šelaka. Beležnica je dragocen analogen artefakt, vendar je internet za Nicka enako pomemben: iskanje zanimivosti, padanje v trans z eksotičnimi zapisi na Wikipediji, naj so resnični ali ne. Te pesmi sporočajo, kako na internetu globoko pomembni dogodki, trenutne mode in mistično obarvane absurdnosti stojijo druga ob drugi in vse bolj postavljajo pod vprašaj, kako dobro sploh lahko prepoznamo in pripišemo pravo težo tistemu, kar je resnično pomembno.

Ta album je treba izkusiti v celoti in v sosledju, tako kot doživljamo čas v naših vsakdanjih življenjih. Pesmi kolektivno izražajo morda najpomembnejšo kvaliteto Nickovih pesmi, spodbudno vrednost žalosti, to, da lahko le skozi dojemanje, kontemplacijo žalosti zares ovrednotimo srečo. Pesmi se ozirajo po žalostih našega časa, ki prihajajo od našega na novo pridobljenega zavedanja o tem, kako so inovacije zadnjih nekaj stoletji pripeljale do družbenega in okoljskega razpada, ki nas obkroža. Vendar pa celostno razpoloženje ni obup; namesto tega je v duši trdne odpornosti občutiti vzdušje mirnega.

Push the Sky Awayje je produciral Nick Launay, posnet je bil v La Fabrique, snemalnem studiu, postavljenem v dvorcu iz 19. stoletja v južni Franciji, kjer so zidovi prekriti z velikansko zbirko klasičnega vinila. Skupina je živela skupaj, medtem ko je ustvarjala ta album. Zajtrki so potekali pod krošnjo magnolije. To okolje izraža dejstvo, da so pretekli in sedanji Bad Seeds skupnost, ki jo lahko Nick še vedno kadarkoli spet skliče skupaj. Sedanji Bad Seeds – Nick, Warren Ellis, Jim Sclavunos, Martyn Casey, Thomas Wydler in Conway Savage – so skupaj že skoraj dvajset let. Tudi Barry Adamson, prvi basist Bad Seeds in kasneje samostojni avtor, je izstopil iz preteklosti in spet igra na dveh novih skladbah.

"V studio stopim s prgiščem idej, neoblikovanih in popkastih; Bad Seeds so tisti, ki jih spremenijo v čudežne stvari. Vprašajte kogarkoli, ki jih je videl na delu: s svojo čisto, instinktivno inovativnostjo so čisto drugačni od katerekoli druge skupine na svetu”- Nick Cave

Na tem albumu ni vselej očitno, katere instrumente igra skupina: lahko so tradicionalni instrumenti, a druge zvoke očitno proizvajajo predmeti, ki nimajo povezave z glasbenimi instrumenti. To, kar ustvarijo, je bogat in kompleksen kolektiven glasbeni jezik. In skozi to razumemo osrednjo vlogo, ki jo igrajo Bad Seeds v življenju Nicka Cavea, zakaj vsi njegovi satelitski projekti: romani, filmski scenariji in glasbe, gostovanja v projektih drugih glasbenikov, dela za gledališče, fenomenalni Grinderman; vse vodi nazaj k The Bad Seeds.

"Primaren pomen vseh tistih drugih stvari je, da ohranjajo Bad Seeds žive in močne. To vidim kot neke vrste dolžnost.”
"In res je, tega se lotevam z določeno misijonarsko gorečnostjo To je življenjsko delo. Nekdo mora skrbeti zanje." Nick Cave

Push the Sky Away premore jasnost in mehko čudnost, ki je zgrajena na zavračanju sprejemanja omejitev, pa najsi bodo to tradicionalne uporabe in zvoki glasbenih instrumentov, slogi besedil ali zožena duhovna obzorja.


Push the Sky Away, petnajsti studijski album Nicka Cavea & The Bad Seeds, je izšel 18. februarja 2013. Dobavljiv je na naslednjih formatih: CD / Limited Edition CD+DVD / LP / MP3-Download.

Založba: Bad Seed Ltd

O NICKU CAVEU & THE BAD SEEDS

Po razpadu skupine The Birthday Party leta 1982 je Nick Cave ustanovil Nick Cave & The Bad Seeds ki so izdali prvi album From Her To Eternity leta 1984. Nick Cave & The Bad Seeds so od tedaj izdali štirinajst studijskih albumov. Njihova ustvarjalnost ostaja enako vitalna in raziskovalna, kot prvi pionirski posnetki v studijih Hansa v Berlinu.

Vpliv ene kritiško najbolj cenjenih skupin, kar jih danes deluje, je globok in daljnosežen. Tudi takšni umetniki, kot so npr. Johnny Cash, Metallica in The Arctic Monkeys, so že igrali njihove skladbe.

Pa še to: novembrski koncert Nicka Cavea & The Bad Seeds bo že njihov sedmi koncert v Sloveniji. Prvi je bil leta 1987. Nick pa je imel tu še dva samostojna koncerta ter še enega kot član skupine Grinderman. Večinoma so se zgodili v Križankah, tisti leta 2001 pa v Dvorani Tivoli.

NICK CAVE & THE BAD SEEDS sestavljajo:
Nick Cave – vokali, klavir, Rhodes piano, spremljevalni vokali
Warren Ellis – violina, viola, flavta, tenor kitara, sintetizator, zvočne zanke, Rhodes piano, spremljevalni vokali
Martyn Casey - bas
Thomas Wydler - bobni
Jim Sclavunos - tolkala
Conway Savage - vokali

www.nickcave.com