Napad na Jugoslavijo leta 1941  - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Napad na Jugoslavijo leta 1941


Vabimo Vas, da se 3. junija 2018, ob 13.00, z nami vred vrnete sedemdeset in nekaj let nazaj, v april 1941, ko so nemške in italijanske enote brez vojne napovedi napadle Kraljevino Jugoslavijo.Pred vašimi očmi se bodo zvrstili dogodki tistih davnih dni, ko vam bo okoli 100 nastopajočih vojakov iz več evropskih ponazoritvenih klubov, oblečenih v uniforme vseh treh vojska, prikazalo boje, ki so se odvijali na utrdbeni liniji, ki jo je Kraljevina Jugoslavija v tridesetih letih prejšnjega stoletja gradila na naših tleh na meji z Italijo in Avstrijo. Linija je dobila ime Rupnikova linija, po generalu Leonu Rupniku, ki je vodil gradbena dela. Nastopajoči vojaki, ki bodo oblečeni v verne posnetke uniform tedanjega časa in oboroženi z originalnim orožjem, vam bodo z obilico pirotehničnih sredstev ponazorili boje, pa tudi duh armad tistega časa.V spopadu bo sodeloval tudi nemški oklepni avto, ki nam ga bodo pripeljali naši prijatelji iz Slovaške ter še nekaj drugih starodobnih vozil in težkega orožja. Nemški protitankovski top bo obstreljeval in uničil jugoslovanski bunker. Napad Italijanov bodo v prvem spopadu enote Kraljevine Jugoslavije odbile, Nemcem pa se žal ne bodo mogle predolgo upirati. 6. aprila 1941 so boji na severnem delu Rupnikove linije trajali pol dneva, preden so Nemci prebili utrdbeno linijo. Ker mi ne bomo imeli toliko časa, se bodo vojaki starojugoslovanske kraljeve vojske predali po dobri uri.Pred tem pa si bo mogoče ogledati nastopajoče vojske, njihovo oborožitev in vojaške vaje.


Uprizoritev bo potekala v Parku vojaške zgodovine v Pivki, kjer si bo možno ogledati tudi bogato muzejsko zbirko.V Pivki ni megle!


Mnogi med vami ste si ogledali našo uprizoritev Kobariške bitke na Kolovratu septembra lani, kjer nam je vreme, posebej pa megla, delalo velike preglavice. V močnem dežju so gledalci čakali kar nekaj časa, saj je bila logistika zelo zahtevna, saj smo morali tisoče obiskovalcev z avtobusi prepeljati iz Tolmina na vrh Kolovrata. V Pivki tega ni, predvsem pa ni megle! In tudi vremena se nam bodo, upamo, zjasnila.


Pridite, ne bo vam žal. Kulturno zgodovinsko društvo Triglav. 


 


 


Odgovorni organizator prireditve:


KULTURNO ZGODOVINSKO DRUŠTVO TRIGLAV


Maistrova ulica 18


1241 Kamnik