Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka
Hanoh Levin
Življenje kot delo
Maalehet hajim, 1981
Drama
Prva slovenska uprizoritev
Premiera: 5. januar 2018
Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.
 • prevajalec - Klemen Jelinčič Boeta
 • režiser - Andrej Jus
 • dramaturginja - Alenka Klabus Vesel
 • scenografka - Urša Vidic
 • kostumografka - Sara Smrajc Žnidarčič
 • avtor glasbe - Laren Polič Zdravič
 • lektor - Martin Vrtačnik
 • oblikovalec svetlobe - Aljoša Vizlar
 • Nastopajo

 • jona popoh - Boris Ostan
 • leviva, njegova žena - Jette Ostan Vejrup
 • gunkel, znanec - Gregor Čušin

Kratka vsebina in ozadje

Noč je. Jona in Leviva Popoh, zakonca v poznih petdesetih, ležita v postelji. Leviva mirno spi in sanja, Jona pa se buden predaja malodušnim mislim. Občutek ima, da je zapravil svoje življenje, in prevzame ga silovita želja, da bi ga korenito spremenil, dokler je še čas. Grobo prebudi svojo ženo in oznani, da jo po tridesetih letih zakona zapušča. Sledi neusmiljen spopad dveh, ki se po dolgih letih skupnega življenja poznata do obisti. Naveličanost, nakopičene zamere in zavedanje o človekovi minljivosti sprožijo plaz očitkov, zmerjanja, obtoževanj in žalitev, seveda pa tudi izraze globokih nežnosti in skrivnostnih prepletenosti. Medsebojno obračunavanje je mestoma grenko-sladko, večinoma pa boleče okrutno. Izrečeno je vse tisto, kar si drug o drugem dostikrat mislimo, a zelo redko povemo. Levin skozi živ in prepričljiv besedni dvoboj mojstrsko in subtilno razgrinja tudi številna kompleksna vprašanja o smislu človekovega bivanja v bližini neizogibne smrti. Ko se zakoncema kasneje v igri pridruži osamljeni znanec, njuno zvezo vsaj za hip uzremo s povsem drugačne perspektive …

 

Tomaž Flajs: Biti Jona ali biti Gunkel, to je zdaj vprašanje? (odlomek iz članka v gledališkem listu)

Dramsko delo Hanoha Levina Življenje kot delodojemam kot koncentrat, jušno kocko eksistencialnih tem, s katerimi se spoprime sleherni človek, ko se sooči s končnostjo svojega zemeljskega bivanja: življenjski smisel, samota na eni in vpetost v odnose na drugi strani, lastna odgovornost za kreiranje svojega življenja, pešanje moči, ki vodi proti smrti … Motivno so te teme postavljene v okvir nočnega prepira med starajočim se zakonskim parom Jono in Levivo Popoh, ki ju preseneti nepričakovan obisk osamljenega družinskega prijatelja Gunkla.

Vsi trije, Jona, Leviva in Gunkel, vsak na svoj način preigravajo obupne poskuse, da bi se iztrgali iz objema prepoznanja svoje smrtnosti z zatekanjem v nevrotične strategije zanikanja. Kot pomagalo zanikanja pri tem uporabljajo drug drugega, s čimer se Življenje kot delo vzpostavi kot komedija o neavtentičnih odnosih. To je običajna »pot« tudi v življenju: če ne prenesemo pogleda v lastno brezno in se ne spoprimemo s svojimi strahovi, bodo odnosi z drugimi ljudmi neogibno odsevali muko naših prizadevanj, da bi si ubežali.

 

 

 

Odgovorni organizator prireditve:
MGL Mestno gledališče ljubljansko
Čopova 14
1000 Ljubljana