MGL: VENTILATOR - Vstopnice

ventilator - Vstopnice ©

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Po motivih Pahljače Carla Goldonija

Ventilator

Glasbena komedija
Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.
  • prevajalec: Srečko Fišer
  • avtorja priredbe: Ira Ratej, Jaka Ivanc
  • prevajalca priredbe: Renata Vidič, Róbert Lénárd
  • avtor songov: Jure Karas
  • avtor glasbe: Davor Herceg
  • scenografka: Greta Godnič
  • kostumograf in oblikovalec maske: Andrej Vrhovnik
  • koreograf: Miha Krušič
  • oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž
  • lektor: Martin Vrtačnik

Pahljačo, kot se glasi izvirni naslov te komedije, je Carlo Goldoni napisal leta 1763 v francoščini in jo prvič uprizoril v Comédie-Italienne v Parizu. Premiera ni bila uspešna, zato jo je predelal in jo leto zatem z velikim uspehom uprizoril v beneškem gledališču San Luca.

Tokrat bo Goldonijeva komedija postavljena v čas po koncu civilizacije, na ruševinah sveta, kjer se srečajo ljudje, ki ne govorijo istega jezika in se vračajo k tistemu, kar je ostalo od narave po globalnem segrevanju in drugih katastrofah. Vročina je tako neznosna, da podnevi spijo in se razživijo šele ponoči. Prebivajo v zasilnem naselju Novih hiš in se vsak po svojih močeh preživljajo. Čeprav se je red sveta podrl, med njimi še vedno vlada družbena hierarhija. Vzhičeni Evaristo je zaljubljen v lepo Candido, ki svojo ljubezensko strast hladi z majhnim damskim ventilatorjem. Toda Candide si želi tudi bogati Baron. Še dobro, da na mično Candido pazi njena modra teta Geltruda, ki ve, da je ljubezen slepa. Amorjeve puščice pa so zadele tudi čevljarja Crespina, ki je zaljubljen v jezično kmetico Giannino, za katero pogleduje tudi gostilničar Coronato. Na Giannino pa pazi njen robati brat Moracchio. Usodne zaplete sproži prav Candidin ventilatorček, ki ji nesrečno pade na tla in se polomi. Takrat se v dogajanje vmešajo še opravljiva štacunarka Suzana, obubožani in naduti Grof in drugi prebivalci Novih hiš, kjer se vse skupaj dogaja. Evaristo namreč kupi nov ventilator, ki pa namesto v rokah njegove ljubljene Candide pristane v drugih rokah, žepih, torbah in skrivališčih. Vsakokrat ko ventilator zamenja lastnika, se sproži nov zaplet, ki med zaljubljenici neti spore.

Med ostanki civilizacije pa ljudi iz včerjašnjega sveta žene naprej samo ena stvar: ljubezen. To bo večjezkovna komedija z veliko glasbe in še več nesporazumi, saj se bodo prebivalci Novih hiš med seboj sporazumevali v treh ali celo štirih jezikih.

Igrajo

Evaristo Igor Štamulak
Geltruda, vdova Lehel Soltis
Candida, njena nečakinja Anja Drnovšek
Baron Cedro Gorazd Žilavec
Grof Rocca Marina Zoltán Sirmer
Giannina, mlada kmetica Judit László
Suzana, štacunarka Tjaša Hrovat, Vesna Pernarčič (alt.)
Coronato, gostilničar Rok Matek
Crespino, čevljar Dániel Huszta
Moracchio, kovač, Gianninin brat Aleš Valič, Jaša Jamnik (alt.)
Glasbeniki Davor Herceg (klavir), Žiga Kožar (bobni), Goran Rukavina (bas), Dejan Gregorič (violina)

Koprodukcija: Gledališče Koper in Novosadsko gledališče (RS)