MGL: TIH VDIH  - Vstopnice

tihvdih_mgl - Vstopnice ©

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka


Nejc Gazvoda


Tih vdih


2018
Drama


Krstna uprizoritev
Premiera: 29. november 2018  • režiser: Nejc Gazvoda

Leto dni po očetovi nepričakovani smrti se odtujena družina zbere, da bi Tini, najmlajši hčerki, ki odhaja študirat v Ljubljano, dala čim več nasvetov in obilo ljubezni. Tina ima sestro in brata, ki sta od nje starejša 10 let, ter mamo, ki je ne razume. Vse štiri je prizadela nedavna izguba očeta in nanje vplivala bolj, kot so si to pripravljeni priznati. Tinina sestra, ki s fantom živi v Ljubljani, kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo, njun 30-letni brat, ujet v mentaliteto najstnika, pa še vedno živi doma, ampak tudi zanj se položaj začenja spreminjati: njegovo novo dekle namreč ne bi moglo biti bolj različno od njegove družine. 


A najmlajša hčerka Tina vidi preko dogajanja »tukaj in zdaj«. Ta večer je njena zgodba, ki jo pripoveduje iz časa, ko ljudje okoli nje niso več tisto, kar so bili, nekaterih morda celo ni več. V enem dejanju in v realnem času se pred nami počasi in nežno razpre zgodba družine, katere male tragedije so tragedije vseh nas. Tih vdih je drama o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas.
Nejc Gazvoda (1985) v novem dramskem besedilu, ki ga je po naročilu napisal za MGL, nadaljuje raziskovanje družinskih patologij, ki so ga zanimale že v drami Menjava straže in gledališki kriminalni nadaljevanki Vranja vrata.


S Tihim vdihom se bo večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist in eden najprepoznavnejših glasov svoje generacije Nejc Gazvoda prvič predstavil v dvojni vlogi tudi na velikem odru MGL. V Tihem vdihu ga poleg slovenske družinske celice zanimajo patološkost in senzacionalistična naravnanost sodobnih medijev, hre­pe­nenje po medijski prepoznavnosti, izgubljenost, brezperspektivnost oziroma skrajna ambicioznost generacije Y in drugi najsodobnejši obrazi slovenskega vsakdana.


 


 


 


Odgovorni organizator prireditve:


Mestno gledališče Ljubljansko


Čopova 14


1000 Ljubljana