MGL: ODHODI VLAKOV - Vstopnice

odhodivlakov_mgl - Vstopnice ©

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Petr Zelenka
Odhodi vlakov
Odjezdy vlaků, 2004
Komedija
Prva slovenska uprizoritev
  • prevajalka - Tatjana Jamnik
  • režiser - Primož Ekart

K pisanju neskončno zabavne, a vendar tudi trpke komedije Odhodi vlakov je Zelenko spodbudila bulvarka Michaela Frayna Kitajci – enodejanka za dva igralca, ki z vratolomno hitrostjo s pomočjo treh vrat in s številnimi preoblekami prehajata iz vloge v vlogo in tako oblikujeta kar sedem likov (pet od njih se tudi dejansko pojavi na odru). Zakonca Jo in Stephen sta na večerjo povabila dva para. Prihaja dolgoletna prijateljica, ki se je pred kratkim razšla z možem in bo s seboj pripeljala novega partnerja. Stvar se zaplete, ker je pozabljivi in raztreseni Stephen po pomoti povabil tudi njenega bivšega moža … Jo in Stephen si obupno prizadevata rešiti zagato in preprečiti neljubo snidenje, čemur sledi kup komičnih zapletov in zmešnjav.

Zelenka pa se, tako kot Frayn v igri Hrup za odrom, ne posveča samo dogajanju na odru, ampak še posebej rad razkriva dogajanje za njim. Odhodi vlakov so sicer napisani v maniri situacijske komike, a določene nenavadnosti že od samega začetka nakazujejo, da se za vsem skupaj skriva še nekaj. Ko se po presenetljivem preobratu v drugem delu srečamo z Igralcem in Igralko, se s postopnim razkrivanjem podrobnosti pred nami razgrne še druga zgodba. Igralca uzremo razpetega med osebnimi težavami in umetnostjo, uzremo ga v precepu »zaslužiti za življenje« ali »ustvarjati visoko umetnost«. Pravzaprav uzremo slehernika, razdvojenega med delom in zasebnostjo, človeka, ki brezupno išče oporo in si prizadeva biti popoln v vseh vlogah, ki jih od njega terja življenje.

Češki ustvarjalec Petr Zelenka (1967) se je najprej uveljavil kot filmski scenarist in za svoje delo pri filmu prejel številne nagrade. Z gledališčem je prvič sodeloval kot prevajalec iger angleškega komediografa Michaela Frayna. Njegovo prvo avtorsko dramsko delo Zgodbe vsakdanje norosti je bilo leta 2007 uspešno uprizorjeno tudi na odru MGL, v katerem je v glavni vlogi nastopil pokojni Gašper Tič.

 

 

Odgovorni organizator prireditve:
MGL Mestno gledališče ljubljansko
Čopova 14
1000 Ljubljana