maratonpozitivne_ng - Vstopnice ©

Maraton pozitivne psihologije

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

2. novogoriški maraton pozitivne psihologije


15. februar 2020


 


Osrednja tema: ljubezen do sebe


 


Valentinovo je čas za praznovanje partnerskih vezi. A izkušnje kažejo, da se težko predamo drugim, če imamo sami s sabo neljubeč in nesočuten odnos, prežet s samokritiko. Zato se nam ravno Valentinovo zdi primerna priložnost za krepitev ljubezni do sebe. Posvečamo ji cel 2. novogoriški maraton pozitivne psihologije.


Program:


15.30 – 16.30Tjaša M. Kos: Kako se imeti rad - kljub »napakam« - ali prav zaradi njih17.00 – 18.00Karel Gržan in Mateja Feltrin Novljan: Ovrednoteni v neponovljivi izvirnosti18.30 – 19.30Melita Kuhar: Iskreno o zdravih odnosih20.00 – 21.00Aljoša Bagola: Kako biti v redu 


 


15.30 – 16.30


Tjaša M. Kos


Kako se imeti rad - kljub »napakam« - ali prav zaradi njih


Dnevno nas bombardirajo številne popolne podobe. Začne se že z vzgojo, ko nam v procesu socializacije dopovedujejo, da smo v redu le, če sledimo pravilom in pričakovanjem družbe. Marsikdo se ujame v zanko visokih standardov in perfekcionizma ter stopi na pot v izgorevanje. Notranja kritika, občutki nezadovoljstva, in negotovosti postanejo stalni sopotniki. Na našem tokratnem druženju se bomo naučili, kako lahko presežemo prtljago notranjih omejitev. Skozi ljubeč, sprejemajoč odnos do nas samih bomo razvijali dobro samopodobo in s tem izboljševali naše odnose tudi do bližnjih in sveta okoli nas. Danes imamo veliko znanstveno preverjenih pristopov, s katerimi se lahko podpremo pri tem, da bomo vzljubili sami sebe. Ne kljub temu, temveč prav zato, ker smo takšni, kot smo.


5 vprašanj, na katera bomo odgovorili: • Samopodoba – vem dovolj? Kaj je dobra samopodoba – in kaj to ni? 

 • Kaj pa kritika – zakaj se tako pogosto notranje kritiziramo?

 • Zakaj nas notranja kritika ne motivira trajno?

 • Kako se učinkovito samomotivirati?

 • Kako lahko razvijamo ljubeč, negujoč odnos do nas samih?


Tjaša M. Kos je psihologijo doštudirala v Ljubljani, se izobraževala iz različnih psihoterapevtskih smeri in doktorirala na temo pozitivne psihologije na Dunaju. Danes dela v samostojni praksi s posamezniki, pari in skupinami. Pri svojem delu postavlja v ospredje človeka z njegovimi potenciali, viri in hrepenenji. Ko je pri 24-tih oslepela, se ji je zrušil svet. Kljub temu je doštudirala, doktorirala, opravlja poklic, ki ga ljubi, je mama treh čudovitih otrok in se doživlja kot zelo srečno osebo. Pozitivno psihologijo živi tako v profesionalnem, kot v osebnem življenju. Pozitivna psihologija jo je zaznamovala in obogatila. Želela bi del tega svojega navdušenja nad možnostmi, ki jih za boljše življenje odpira pozitivna psihologija, prenesti tudi med širši krog ljudi.


 


17.00 – 18.00


Karel Gržan in Mateja Feltrin Novljan


Ovrednoteni v neponovljivi izvirnosti


Pogovor


Rdeča nit pogovora vodi od pomena ozaveščanja posameznika v njegovi izvirnosti – poslanstvu in podpori pri uresničevanju, preko soočenja z družbenimi manipulacijami, ki ukalupljajo predvsem za uporabnost – funkcionalnost in ga s tem odtujujejo ne le od njega samega, pač pa tudi od poosebljene pristnosti in sočutnosti v odnosih,  do spretnosti takšne ironije – smeha, ki osvobaja tako posameznika kot družbo k vrednemu dostojanstvu v (so)bivanju.


5 vprašanj, na katera bomo odgovorili: • V čem je aktualnost nasveta iz delfskega preročišča: »Spoznaj sebe!«?

 • Kakšno je pri prebujanju samozavesti posameznika poslanstvo družine in šole?

 • Razpeti smo med dobro in hudo. Ali brezmejna ljubezen izključuje meje?

 • Kaj pa meje družbe v odnosu do posameznika? Zakaj ne razlikujemo več ekonomije od hrematizma – etičnega družbenega odnosa do človeka od izkoriščevalskega?

 • Kakšna je vloga ironije in smeha, ki temeljita na samozavesti, v procesu osebnega in družbenega osvobajanja?


Karel Gržan je bil leta 1985 posvečen v duhovnika. Dve leti za tem je magistriral iz teologije. Je ustanovitelj komun na Razborju pod Lisco in Kobilju v Pomurju. Ob rednih obveznostih ga zaposlujejo pogovori, predavanja, radijske in TV oddaje, pisanje člankov in knjižnih del (cca 40). Leta 2003 je bil na Filozofski fakulteti v Ljubljani habilitiran za doktorja znanosti s področja literarnih ved, od leta 2014 je docent za književnost na Filozofski fakulteti v Mariboru.


Mateja Feltrin Novljan je razpeta med šolo in radiem, najbolj srečna pa, ko je s svojo družino. Če jo vprašate, katera vloga jo v življenju najbolj izpopolnjuje in osrečuje, je biti mamica dvema čudovitima najstnikoma, Manci in Janu, ter žena Andreju. Gimnazijo je končala v svoji rodni Škofji Loki, diplomirala je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je postala profesorica slovenščine, in na Fakulteti za družbene vede ter postala še univerzitetna diplomirana novinarka. Z Radiem Ognjišče sodeluje že skoraj dve desetletji, eno je bila tam tudi redno zaposlena. A v nekem trenutku se je želela vrniti med konkretne bližine, v vrvež življenja, kakršnega ponuja le šola. Na Osnovni šoli Cvetka Golarja v Škofji Loki poučuje slovenščino, odraslim pa rada predaja svoje znanje retorike in javnega nastopanja, ki temelji na njenih lastnih izkušnjah. Izzivov ji ne manjka, zato rada živi svoje življenje med ljudmi, ki so ji navdih.


 


18.30 – 19.30


Melita Kuhar


Iskreno o zdravih odnosih


Odnosi so vse, saj smo vpeti v različne vrste odnosov, ki jih bolj ali manj uspešno krmarimo, urejamo in živimo. Najbolj prezrt in pozabljen, je pa najpomembnejši, je odnos do sebe. Ker vsaj neki del življenja živimo v partnerski zvezi in družini, je pomembno poudariti, kaj se dogaja znotraj teh dveh vrst odnosov, kje so zanke in kje so ustrezne ter zdrave rešitve. Mnogi partnerski odnosi padejo na izpitu skupne vzgojne strategije, zato je pomembno ločiti odnos med partnerjema, ki sta postala starša, ter kako ponovno vzpostaviti zdrav partnerski odnos, kjer ne bo vzgojnega "soliranja". Nenazadnje ne pozabimo na dejstvo, da lahko živimo zgolj v temle trenutku.


5 vprašanj, na katera bomo odgovorili: • Kako imeti zdrav odnos do sebe?

 • Kako vzpostaviti zdrav odnos do partnerstva?

 • Kako biti zaveznik brez soliranja pri vzgoji otrok?

 • Kako zgraditi zdrav odnos do svojega poslanstva / dela?

 • Kako imeti zdrav odnos do sedanjega trenutka?


Melita Kuhar, socialna pedagoginja in socialna delavka, že dobro desetletje vodi svetovanja na področju partnerskih odnosov in vzgoje. Pri svojem delu se srečuje z raznolikimi izzivi od najstniških tegob do partnerske nezvestobe, od osebnih kriz do družinskih konfliktov. Svetovalnici se predaja z vsem žarom in strastjo, ko vidi spremembe in uspehe strank. Obenem neprestano dela tudi na sebi, zaznava nova spoznanja in jih preko svojih prispevkov v medijih daje naprej v bralstvo in internetno občinstvo. Je redna gostja v najbolj gledanih TV oddajah, na radijskih programih in piše za večino najbolj branih slovenskih časopisnih medijev. Na lastnem blogu piše o svojih spoznanjih in deli ugotovitve z drugimi, ker verjame, da majhne pozitivne spremembe v vseh vrstah odnosov dajo ogromne pozitivne rezultate na širšem nivoju. Do sedaj je izdala dve knjigi: Iskreno o partnerstvu in Iskreno o vzgoji in najstnikih.


 


20.00 – 21.00


Aljoša Bagola


Kako biti v redu


Dobro počutje je dandanes vedno večji izziv. Skrb za kariero, družino in vsakdanje obveznosti nam onemogočajo, da bi živeli izpolnjujoče in navdihujoče. Zato moramo razčistiti z bremeni, ki nam jih v obliki sodobnih zapovedi nalagajo mediji, zaposlovalci in nove tehnologije. Po njihovem moramo biti nenehno zaskrbljeni, odgovorni, učinkoviti, na razpolago, všečkljivi in tudi srečni. A sreče ni mogoče zapovedati. Če hočeš biti srečen, moraš biti najprej v redu.


5 vprašanj, na katera bomo odgovorili: • Kako sodobni mediji ustvarjajo sodobno obnašanje?

 • Kakšne so pasti družbenih omrežij?

 • Kako so sodobni življenjski stili programirani?

 • Kako sam poskušan ustvarjati bolj odgovorno vsebino?

 • Predvsem pa, kako biti v redu?


Aljoša Bagola je eden najvidnejših predstavnikov slovenskega oglaševanja. Kot kreativni direktor že skoraj dvajset let snuje največje trženjske projekte v Sloveniji in v regiji. Za svoje delo je prejel več kot 100 nagrad na domačih in svetovnih oglaševalskih festivalih. Je kolumnist in predavatelj. Naučil se je, da življenje ni tekma, uživa v očetovski vlogi in za dušo ustvarja glasbo z bratom.