MANU CHAO LA VENTURA  - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

MANU CHAO LA VENTURA


predskupina RED FIVE POINT STARSOBOTA, 2. APRIL 2011 ob 20.00 uri


MALA DVORANA HALE TIVOLI, LJUBLJANA


 


 


 


V Slovenijo se po devetih letih vrača MANU CHAO, svetovno uveljavljeni glasbenik, popotnik in glasnik multikulturnosti, miru in solidarnosti. S skupino MANU CHAO LA VENTURA bo prav v Ljubljani začel letošnjo koncertno turnejo po Balkanu - v mali dvorani Hale Tivoli, v soboto, 2. aprila 2011 ob 20.00.Koncertni večer bo začela  domača zasedba Red Five Point Star s posebnim programom prav za to priložnost.MANU CHAO LA VENTURA je trio dveh kitaristov in bobnarja: Manu Chao (vokali, kitara), Madjid Fahem (kitara), Garbancito (bobni). Da gre za udarno in pravo stvar, so pokazali že prvi koncerti z odličnim odzivom občinstva, kar se je potrdilo na razprodanih nastopih  lanskoletne turneje po Japonski, v ZDA, na festivalih v Južni Ameriki in na skopskem Taxiratu.


 


V glasbenem smislu je pravi predstavnik glasb sveta. Z neobremenjenim spajanjem različnih kultur in glasbenih žanrov - punka, rocka, skaja, reggaeja, funka, šansona, raznolikih glasb sveta, zvokov ulic in barov, in z družbeno angažiranimi besedili, odpetimi v različnih jezikih, je Manu Chao postal sinonim za neposreden, energičen, ozaveščen, pa tudi optimističen, pozitiven in zabaven multikulturni rock.


Njegovo več kot 25-letno glasbeno pot zaznamujejo delovanje v skupini Mano Negra, od leta 1995 pa samostojna kariera s skupinama Radio Bemba Sound System in z aktualno MANU CHAO LA VENTURA. Izdal je 4 studijske plošče – Clandestino (1998), leta 2001 Proxima Estacion: Esperanza, francosko Siberie m'metait contee in zadnjo La Radiolina leta 2007, ter live albume Radio Bemba Sound System, Estacion Mexico in Baionarena (dvojni CD in DVD) leta 2009. Pesmi   Clandestino, Mi Vida, La Vida Tombola, Me gusta tu, Bongo Bong , Je Ne T'aime Plus, Desperacido, Me llaman Calle, Politik Kills, Rainin in Paradise in mnoge druge danes z Manu Chaom prepeva ves svet!


Red Five Point Star se podobno kot Manu Chao poslužujejo unikatnega spajanja elementov različnih glasbenih zvrsti, od skaja, swinga, jazza, surfa, latina, rockabillyja in rocka, kar podkrepijo z izvirno punk držo, ki se odraža v njihovih predvsem družbenokritičnih besedilih. Red Five Point Star so tudi zaradi nekonformistične drže glede izbire koncertnih prizorišč postali ena najaktivnejših slovenskih zasedb v tujini. Od izida prvenca (In Color, KAPA Records, 2005) so večino koncertov odigrali na različnih odrih po Evropi in beležijo celo dve obsežni turneji v Južnoafriški Republiki. Letos oktobra bodo izkusili še koncertna prizorišča v ZDA, kjer bo konec aprila pri vplivni ameriški ska založbi Megalith Records izšla njihova tretja studijska plošča poimenovana „Worst Case Scenario“. Red Five Point Star za ogrevanje občinstva enega svojih vzornikov pripravljajo akustične predelave svojega koncertnega repertoarja.


 


Zanimivost:


Red Five Point Star so na svoji prvi turneji v Franciji s francoskimi glasbenimi kolegi vadili in snemali v prostorih Studia 111. Studio 111 je bil v Manuelovem rojstnem kraju Severes zgrajen potem, ko je ta županu postavil ultimat, da zgradi prostor za mlade ustvarjalce ali pa Manu Chao nikoli več ne nastopi v okolici Pariza.


 


In še nakaj vtisov z lanskega dobrodelnega koncerta za kolumbijski kulturni center MANU CHAO LA VENTURA v ZDA:


 


“Ko je Manu Chao stopil na oder, ga je navdušeno pozdravilo občinstvo v nabito polnem Elephant Castlu. Kitarist Madjid je takoj vzel stvar v roke in demonstriral čudovit zvočni svet stare klasične kitare. Trio je začel s priljubljenima pesmima El Dorado in Mr. Bobby, kar je pomenilo preklop na električne kitare in začetek visoko oktanskega punk-reggae-world glasbenega seta, ki je popeljal občinstvo v pravi delirij. Pesmi kot so Mi Vida, Clandestino, La primavera, Me gustas tu,  La Chinita, Desparicido in druge, očiščene, surove in našponane, brez odvečne instrumentalizacije in subtilnih zvokov posnetih verzij,  zaigrane z resnično predanostjo, energijo in izvajalskim užitkom.Trije izjemno talentirani glasbeniki v najboljših letih, živalska energija in punk senzibilnost – koncert je bil VROČ! Enako močno pa je delovala vseprisotna sporočilnost in predanost idejam solidarnosti, miru in pravičnosti. Občinstvo se je odzivalo z enako strastjo in tria nikakor ni spustilo z odra. Odšli smo z evforičnim občutkom in v pričakovanju naslednjega koncerta…”Manu Chao kljub statusu svetovne glasbene zvezde ostaja izven kolesja glasbene industrije, sam odloča o lastni karieri in  deluje v skladu s svojimi prepričanji. Posledica tega je tudi dogovor o ceni vstopnice 25 EUR za ljubljanski koncert v Hali Tivoli, ki bo v soboto, 2. aprila 2011 ob 20.00 uri.MANU CHAO – BIOGRAFIJAManu Chao (Jose-Manuel Thomas Arthur Chao) se je rodil leta 1961 v okolici Pariza, materi Baskinji in očetu iz Galicije. Njegova starša sta iz Španije emigrirala pred terorjem Francovega diktatorskega režima, katerega žrtev je bil njegov ded. Manu je odraščal v intelektualnem in umetniškem okolju -  oče je bil novinar, pisatelj, kot ljubitelj klasične glasbe je vplival na sina, da je začel z učenjem klavirja. Ko pa je študent pariškega konzervatorija odkril strasten in energičen rock, se je Manu pridružil skupinam Joint Cullera in Hot Pants ter nadaljeval v alter rock zasedbi Los Carayos še do leta 1994. Leta 1987 je skupaj z bratom Antoinom in bratrancem ustanovil skupino Mano Negra. Med najpomembnejšimi vplivi omenja The Clash in Boba Marleya, ki mu je posvetil pesem Mr. Bobby.  Mano Negra je s svojo hiperaktivno zmesjo punka, funka, reggaeja in levičarsko-anarhistično politično držo najprej osvajala alternativno mladino Evrope, z velikimi hiti Mala Vida, King of Bongo,... Odlični koncerti in albumi Patchanka (1988), King Of Bongo (1991) in Casa Babylon (1994) so skupini prislužili mednarodno popularnost.


 


Po  razpadu Mano Negra leta 1994 je nadaljeval zelo uspešno samostojno glasbeno kariero. Preselil se je v Španijo in ustanovil bend Radio Bemba Sound System, v katerem so bili tudi nekateri člani Mano Negra. Postal je svetovni popotnik. S prijatelji se je podal na večletno popotovanje po Centralni in Južni Ameriki in Afriki, kar je vplivalo na njegovo ustvarjalnost. “Manonegrovski” inštrumentalno bogat, energetsko nabit punk-ska-reggae-alter zvok je zbližal z world music konglomeratom, zlasti z latino zvoki in ritmi ter glasbo ulic. Njegov revolucionarni rock je postal bolj subtilen, s poudarkom na občutkih, sporočilnosti, nezmotljivo prepoznavnem toplem in melodičnem vokalu. Manu Chao z neverjetno lahkoto prehaja meje raznolikih glasbenih žanrov in različnih kultur, reciklira lastno glasbeno zgodovino, intervenira s hrupom elektronskih zvokov, policijskih siren, blejanjem ovac, odlomkov radijskih oddaj ...


 


Zgodbe o imigraciji, ljubezni, drogah, življenjskih usodah in drugem poje  v španskem, francoskem, angleškem, galicijskem, arabskem, portugalskem in še kakšnem jeziku.  Podobno kot Marley je tudi Manu mojster v ustvarjanje pesmi, ki delujejo tako v izvedbi celotnega benda ali pa samo z vokalom in kitaro. Postal je vzornik mnogim glasbenikom po vsem svetu in ikona levičarskih in antiglobalističnih gibanj.


 


Svojo politično držo  Manu Chao udejanja v optimističnem humanizmu – je pravi glasnik pravičnejšega in boljšega sveta za slehernega prebivalca tega planeta.


 


Leta 1998 je izdal veliko ploščo Clandestino, ki je po zaslugi hitov Bongo Bong in Clandestino postala uspešnica najprej v Franciji, kasneje pa tudi v drugih državah Evrope in se je prodala v več kot 5 milijonski nakladi. Victories de la Musique ji je leta 1999 podelil nagrado Best World Music Album.


 


Leta 2001 je izšel odličen album Próxima Estación: Esperanza in postal takojšen hit s pesmimi Me Gustas tu, Mi Vida, Mr. Bobby, La Chinita.Sledila je uspešna turneja, v okviru katere je Manu Chao s skupino Radio Bemba Sound System nastopil tudi v Sloveniji, na razprodanem koncert v ljubljanskih Križankah, maja leta 2002. Istega leta je prišla na tržišče živa plošča Radio Bemba Sound System.Dve leti kasneje je sledila francoska plošča Siberie m’etait contee s knjigo ilustracij Jaceka Wozniaka.


 


La Radiolina, njegov zadnji studijski album je izšel leta 2007. Odlikujeta ga neposrednost in iskrenost, z nosilnima pesmima Politik Kills in Rainin in Paradize. Na albumu je tudi pesem Me llaman Calle, ki jo je Manu napisal za španski film Princesas. Zanjo je prejel nagrado Goya v kategoriji Best Original Song, revija Time pa jo je razglasila za eno najboljših pesmi leta 2007.


 


V dokumentarnem filmu o Maradoni je srbski režiser Emir Kusturica uporabil pesem La Vida Tómbola, ki jo je Manu posvetil najboljšemu nogometašu na svetu in mu jo je tudi zaigral na ulicah Buenos Airesa.


 


2004 je produciral zelo hvaljeno ploščo Dimanche à Bamako malijskih glasbenikov, slepega dueta Amadou & Mariam in na njej sodeloval kot avtor.


 


Posnel je pesmi v Portanolu (jezikovnem hibridu španskega in portugalskega jezika), pri nekem projektu je sodeloval z bolniki psihiatrične klinike v Buenos Airesu; njegovo življenje je razpeto med različna poslanstva in med Evropo in Brazilijo, kjer odrašča njegov sin.


 


Manu Chao je zelo zaželjen gost koncertnih prizorišč po vsem svetu z milijoni predanih oboževalcev, še zlasti ker slovi kot odličen izvajalec, ki pa urnike in kraje nastopov izbira v povsem njemu lastnem ritmu in tako smo tudi v Sloveniji kar nekaj let čakali, da nas ponovno obišče.


 


Koncerte Manu pojmuje kot druženje z ljudmi. Tudi zato so njegovi nastopi posebno doživetje – brez odvečne spektakelske navlake  -  surovo strastna in človeško topla izvajalska predanost, prepojena z znojem in povzdignjena s sporočilnostjo poganja visokonapetostni  pretok energije med nastopajočimi in občinstvom.


O tem priča tudi zadnji dvojni koncertni CD in DVD Baionarena (2009).


 


Čeprav lahko Mana ujamete ko igra in poje na ulicah in v barih Pariza ali kakšnega drugega kraja na njegovi poti,  pa ga bomo njegovi stari in novi prijatelji najbolj zagotovo srečali na koncertu v Ljubljani, v soboto, 2. aprila 2011 ob 20.00 uri!


 


www.manuchao.net