Magnifico Portorož 2021 - Vstopnice

Magnifico

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Ponovno na naš oder v Amfiteatru prihaja on, kavboj, šansonjer, sinonim za balkan-disko-šlager.

Ne vem, če Magnifico lahko hodi po vodi, ampak ne bi bil presenečen, če bi znal tudi to (…)“Smrtniki, morali bi poslušati, kako Magnifico Veličastni žonglira med jeziki, kot bi navadni smrtniki izbirali med ponudbo na meniju v piceriji.” (Bluesbunny)

Čeprav je za Magnificom že 30-letna kariera, se njegov tempo ne ustavlja. Ravno prejšnji teden (3.maja 2021) je izdal nov singl Sonce posijalo.

S svojimi prvimi albumi Od srca od srca (1993), Gdo je čefur (1996) in Sexy Boy (1999) se je Magnifico uveljavil kot glasbenik, čigar glasba riše svet brez meja. Leta 2002 je njegov provokativen pristop dosegel tudi Evropski parlament, ko je kot avtor skladbe Samo ljubezen, ki jo je izvedla skupina Sestre, zmagal na nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije. Leta 2004 je Sony Music entertainment izdal Magnificov četrti studijski album z naslovom Export/Import, vključno s hitom Hir ai kam, Hir ai go in eklektičnim Giv Mi Mani. Raznolik album, s spretno prepletenimi balkanskimi ritmi, je bil odlično sprejet na radijskih postajah in v diskotekah po vsem svetu, kar je Magnifica predstavilo še širšemu mednarodnemu občinstvu. Leta 2010 je njegov peti studijski album Magnification svetovnemu trgu predstavila, v Berlinu ustanovljena glasbena založba, Piranha Musik. Prvi singl z albuma, Zum zum, je nastal ob sodelovanju s Ferusom Mustafovom, kraljem makedonskega romskega klarineta in saksofona. Magnifico je svoj širok talent pokazal tudi v nekaterih slovenskih celovečernih filmih: Stereotip (1997), Pornofilm (2000), Poker (2001), Kajmak in marmelada (2003). Sodeloval je tudi pri ustvarjanju filmske glasbe za Stereotip, Prepisani (2010), Montevideo, bog te video (2010) in Montevideo, vidimo se (2014). Ob spoštovanju tradicionalnih načinov snemanja filmske glasbe, je v glasbeni podlagi filma Montevideo, bog te video sodeloval z orkestrom Vojske Srbije Stanislavom Biničičem. Za kasnejšo filmsko različico leta 2014 pa še vse skupaj nadgradi sodelovanje s špansko pevko Luz Casal. S srbskim režiserjem Draganom Bjelogrlićem se je sodelovanje nadaljevalo v letu 2018, z ustvarjanjem glasbe za nadaljevanko Sence nad Balkanom, kjer je Magnifico ponovno poskrbel za himno, tokrat s skladbo Divna.

Pukni zoro je skladba, ki se danes prepevana azličnih praznovanjih, prepeva jo množica na nogometni tekmi na stadionu Marakana, saj bila je uradna glasbena spremljava srbske nogometne reprezentance na nogometnem prvenstvu leta 2018 in tudi uvrščena na seznam 60 najlepših srbskih narodnih pesmi ob 60. jubileju televizije RTS.

Zadnji studijski album za mednarodni trg, Charlatan de Balkan, je Magnifico izdal septembra 2016. Zagotovo je leto 2016 zaznamovala beseda šarlatan, saj je isto leto režiserka Maja Pavlin predstavila dokumentarni film Charlatan Magnifique, ki je zabaven preplet glasbe, spontanih in komičnih situacij ter komentarjev ključnih akterjev Magnificovega življenja.

Decembra leta 2017 je prvič razprodal Areno Stožice, ob koncertu pa izdal album skrbno izbranih 24 pesmi, združenih pod naslovom Komplet II.