Lorenzo Senni, Debit, Širom & Y. Gourdon - Vstopnice

Lorenzo Senni, Debit, Širom & Y. Gourdon  - Vstopnice

NAPREDNO ISKANJE

Podrobnosti dogodka

Tema letošnjega festivala New Realations je sestavljanka dveh izrazov, New Reality in New Relations, ki združena skozi vrzel poosebljata potrebo, željo in krutost aktualnega trenutka, v katerem se prežemajo usedline (post)pandemičnosti, nove vojne na Stari celini, iskanja novih stikov, relacij med seboj, ujetih v absolutno in drsečo razpršenost, ki jo živimo.

Sonica nanje odgovarja z vztrajanjem, z vztrajanjem in s tkanjem vezi med publiko in nastopajočimi, z iskanji prostorov, kreiranjem sodelovanj, ustvarjalnih sožitij in okolij. Vezenje (novih) relacij je potencial za izvezenje novih realnosti. Iz tega sledi spojitev in ekskluzivno naročilo novega dela ter rezidenca francoskega mojstra hurdy gurdyja Yanna Gourdona z domačimi Širom v brskanju po imaginarnem folku in iskanju skupnih motivov v polju omamnosti, minimalizma in iskanja znotraj preteklosti in prihodnosti. Mehiško-ameriška ustvarjalka Debit nas medtem pelje v nove prostore strojnega učenja, motivov ljudske glasbe in sodobne (post)klubske izkušnje, vtrte v eno najbolj vznemirljivih ambientalnih izkušenj zadnjega časa. Italijanski »rejv voajer« Lorenzo Senni pa samosvoje preči različne realnosti klubske elektronske glasbe v vznemirljive nove konfiguracije.

YANN GOURDON & ŠIROM (FR-UK)

Širom in Yann Gourdon so raziskovalci na področju imaginarnega folka, v katerem utelešajo tradicijo in jo dekonstruirajo v svojih povsem edinstvenih zvočnih krajinah. Obe glasbeni izkušnji sta potopljeni, kontemplativni, psihedelični, ekstatični, a hkrati na robu eksperimentalizma in natančnega raziskovanja zvoka. Ne boste se motili, če boste hkrati slišali neofolk, drone, ambient, minimalizem, free jazz, post rock, proto techno, noise, gamelan, srednjeveško glasbo in ducat izkrivljenih tradicionalnih glasb z vsega sveta. Njihov prvi skupni projekt je resnično nebeško ujemanje in Sonica je ponosna in navdušena, da lahko naroči ekskluzivno sodelovanje, ki je pripravljeno za mednarodne odre.

ŠIROM (SI)

Prepletanje različnih glasbenih pristopov in orodij, zgodovine zvokov ter nebrzdane glasbene domišljije in mojstrstva je ekspanzivno vodilo tria Širom. V repertoarju Iztoka Korena, Samota Kutina in Ane Kravanje najdemo več kot ducat instrumentov iz različnih tradicij, ki se vpenjajo v raznotero zvočno tkivo, s katerim tvorijo lasten, povsem samosvoj imaginarni folk. Njihova najnovejša plošča je bila v reviji The Quietus izbrana za ploščo sredine leta.

YANN GOURDON (FR)

Yann Gourdon je tretjina drone tria France in del znanega kolektiva La Nòvia. Gourdon se s hurdy gurdyjem v svoji praksi osredotoča na akustične pojave in dinamične odnose z okoljem. Tradicionalno glasbo regije Auvergne se je naučil igrati skozi poslušanje terenskih posnetkov, zdaj pa skozi minimalizem tradicijo preusmerja in jo vpenja v edinstvena vibracijska polja, volumne in površine nekega kraja in lokacije.

DEBIT (MX-US)

Mehiško-ameriška producentka, didžejka in zvočna inženirka Delia Beatriz, znana kot Debit, izdaja vročično klubsko glasbo, ki združuje triplet ritme plemenskega guarachera z industrijskim technom. Hkrati raziskuje tudi skrajne meje ambientalne glasbe z okusom za opojno disonanco. Na svojem novem albumu za znano založbo Modern Love, ki so ga pohvalili kritiki, Debit združuje starodavna majevska pihala s strojnim učenjem in ustvarja povsem nov zvočni svet, ki je eksperimentalen, a vas lahko zapelje tudi v najtemnejših klubskih prostorih.

LORENZO SENNI (IT)

Lorenzo Senni ni bil nikoli rejver. Ko je odraščal v Riminiju, je bil mladi umetnik navdušen nad plesno kulturo, saj je bil priča interakciji bližnjih prijateljev z neonsko obarvanim kemičnim svetom, ki je bil v nasprotju z njegovim. Senni je bil rejv voajer, ki je hedonizem preučeval z razdalje in bil očaran nad njegovim maksimalističnim, ekspresivnim šarmom. Leta 2012 je izdal albumQuantum Jelly. Z uporabo estetskega jezika plesne glasbe je dovolil, da je njegova radovednost zunanjega opazovalca vplivala na eksperimentiranje, ki ga je označil kot »pointilistični trans«. Na albumu Persona iz leta 2016 je Senni v širokem formatu izpopolnil lepljivi trance svojih prejšnjih plošč in dodal nepozabne pop motive, ki bi jih lahko iztrgali iz anime serij ali videoiger. Scacco Mattonadaljuje to temo; to je album pesmi in ne idej. In čeprav zvok še vedno temelji na Rolandu JP-8000, je vpliv trancea zdaj v DNK-ju in ne le na površini. To je album, poln svojstvene ironije, ki uspeva s humorjem v vse bolj mračni plesni pokrajini, ki daje prednost sivemu technu in samoumevno temačni ikonografiji. Melodije in motivi iz trancea, ravea, popa in celo klasike se zdijo digitalizirani, zreducirani na binarne posnetke in urejeni kot pointilističen fotogravirani proces Bena Daya. Senni izdaja svoje albume pri legendarni britanski založbi Warp, Editions Mego, kesh, Boomkat Editions in na lastni založbi Presto?! in je eden najzanimivejših umetnikov na trenutni elektronski glasbeni sceni.

Koprodukcija CUK Kino Šiška in festivala Sonica. Rezidenca Širom & Yanna Gourdona je koprodukcija festivala Sonica in Layerjeva hiše.