LONDONSKI KRALJ. FILHARMONIČNI ORKESTER  - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

LONDONSKI KRALJEVI FILHARMONIČNI ORKESTER


9.2.2017 ob 19.30, Unionska dvorana


 


V Ljubljano prihaja eden najprestižnejših in najkakovostnejših filharmoničnih orkestrov na svetu – LONDONSKI KRALJEVI FILHARMONIČNI ORKESTER, ki se bo v brezčastni Unionski dvorani 9. februarja predstavil z izjemnim Beethovnovim programom. Koncert je darilo Sloveniji ob kulturnem prazniku pa tudi uvod v tradicionalni Ljubljana Festival, ki v letu 2017 obeležuje že 65. edicijo.


Edinstveni Londonski kraljevi filharmonični orkester, ki razproda večino svojih koncertov, predstavlja 70 let tradicije, zaradi svoje raznovrstnosti in visokih standardov pa ga uvrščajo med najbolj inovativne filharmonične orkestre na svetu. Vodilo Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra, ki sodeluje tudi s številnimi pop in rock legendami,  ostaja izvajanje kakovostne vrhunske glasbe za široke množice poslušalcev po vsem svetu.


 


 


Kraljevi filharmonični orkester  (Royal Philharmonic Orchestra - RPO) iz Londona v letu 2016 obeležuje svojih 70 let v osredju odličnosti glasbenega udejstvovanja v Združenem kraljestvu. Leta 1946 je orkester ustanovil Sir Thomas Beecham, ki je bil tudi njegov prvi dirigent. Orkester od leta 2004 domuje v Cadogan Hall v Londonu, udejanja pa se tudi na območjih po državi, kjer je sicer orkestrski repertoar manj zastopan. Od leta 2009 zaseda mesto umetniškega vodje in šefa dirigenta orkestra Charles Dutoit, Pinchas Zukerman je prvi gostujoči dirigent, od leta 2015 je drugi dirigent Alexander Shelley, že vrsto let pa je stalni dirigent Grzegorz Nowak. Nekdanji šefi dirigenti orkestra so bili Rudolf Kempe, Antal Doráti, Walter Weller, André Previn, Vladimir Ashkenazy, Yuri Temirkanov in Daniele Gatti. Pomemben del dejavnosti RPO so koncertne turneje in ob 70-letnici bo orkester nastopil na festivalih v Montreuxu in Granadi, imel obsežno turnejo po ZDA in obiskal osrednjo Evropo ter vzhodno Azijo. Več kot 20 let RPO oblikuje izobraževalni program, ki je glasbo popeljal v številne dežele sveta in jo približal tudi brezdomcem, pacientom v bolnišnicah, otrokom v sirotišnicah idr. Leta 1986 je RPO kot prvi orkester v ZK ustanovil svojo založbo za zvočne posnetke, leta 2015 tudi internetni radio The Sound of the Royal Philharmonic Orchestra (Zvok Kraljevega filharmoničnega orkestra), za streaming pa uporablja svoj  spletni video kanal RPO TV. Orkester je zelo dejaven tudi na spletnih omrežjih, kjer občinstvo nagovarja, da se glasbenikom pridruži tudi v zakulisju dogajanja. Čeprav RPO koristi možnosti predstavitve, ki jih nudi 21. stoletje - med temi so tudi sodelovanje s pop zvezdami, posnetki za video igrice, filme, televizijske oddaje ipd., je orkestrova prvenstvena umetniška usmeritev osredotočena na posredovanje glasbe na vrhunski ravni čim širšemu krogu občinstva. Orkester bo pod taktirko uveljavljenega violinista in dirigenta Pinchasa Zukermana na ljubljanskem koncertu izvedel nekatera Beethovnova dela; Uverturo Egmont, 7. simfonijo in koncert za violino. Sloviti nemški predstavnik glasbenega klasicizma, je bil član nemške Filharmonične družbe v Ljubljani. Kmalu po nastanku njegove 6. simfonije je bila izdelana kopija partiture z lastnoročnimi popravki; zdaj je shranjena v Glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.


 


Pinchas Zukerman velja že več kot štiri desetletja za fenomena v glasbenem svetu, ki navdušuje občinstvo in kritike kot pedagog, violinist, violist, komorni glasbenik in dirigent. Predan je delu z mladimi glasbeniki, ki jih navdihuje in jim prenaša svojo strast, njegov entuziazem za poučevanje pa se kaže v inovativnih programih v Londonu, New Yorku, Ottawi, na Kitajskem in v Izrelu, kjer se je rodil. Zukermanova diskografija obsega več kot 100 izdaj; s posnetki si je prislužil kar 21 nominacij in 2 nagradi Grammy. Julija 2016 je izšla serija 22 plošč z njegovimi posnetki za založbi Deutsche Grammophon in Philips; jeseni pa je Analekta izdala ploščo s posnetki Orkestra Nacionalnega centra umetnosti (NAC) iz kanadske prestolnice. Zukerman je bil v letih 1999–2015 glasbeni vodja NAC,  kjer je ustanovil tudi Inštitut za orkestrske študije ter Poletni glasbeni inštitut. Trenutno je častni dirigent Orkestra NAC in umetniški vodja tamkajšnjega Programa za mlade umetnike. V New Yorku vodi  po njem imenovani program na Glasbeni šoli Manhattan, kjer je uvedel tehniko učenja na daljavo. V sezoni 2016/17 je Zukerman že osmo sezono prvi gosujoči dirigent Kraljevega filharmoničnega orkestra iz Londona in drugo umetniški sodelavec Simfoničnega orkestra iz Adelaide. Januarja 2017 bo umetniški vodja Zimskega festivala s koncerti in izobraževalnimi aktivnostmi s Simfoničnim orkestrom New Jerseya. Kot gostujoči dirigent ali solist nastopa v letošnji sezoni še s Clevelandskim orkestrom ter simfoničnimi orkestri iz Bostona, Pittsburgha, Montreala, Sidneya, z Berlinskimi filharmoniki, Izraelsko filharmonijo, Camerato Salzburg, Korejskim komornim orkestrom, Tokijskim filharmoničnim orkestrom in Festivalskim orkestrom Miyazaki. Na evropskih odrih se bo predstavil še na recitalih s pianistom Yefimom Bronfmanom in Triu Zukerman.


 


 


 


 


Odgovorni organizator prireditev


Festival Ljubljana


Trg francoske revolucije 1


1000 Ljubljana