laibach - Nakup vstopnic

LAIBACH  - Vstopnice

Podrobnosti dogodka

NE POZNAM OKRUTNOSTI NITI MILOSTI, SAMO SVOJ NAČRT IZVAJAM.

Hassan-i Sabbāh


Alamut je izvirno simfonično delo skupine Laibach, ki obravnava znamenito in na zgodovinskih dogodkih utemeljeno zgodbo iz Perzije v 11. stoletju, kakor jo je v svoji knjigi opisal tržaški slovenski pisatelj Vladimir Bartol. Osrednji lik je heretik Hasan ibn Saba (Hassan-i Sabbāh), karizmatični verski in politični vodja Ismaelitov ter ustanovitelj skrivnostne islamske sekte Asasinov (oziroma Hash'shashinov), čigar ime se še danes izgovarja s strahospoštovanjem. V romanu samooklicani prerok Hasan ibn Saba, domnevno poslan od Alaha, izza okopov svojega orlovskega gnezda - gradu Alamut v iranski provinci Qazvin, nedaleč od Teherana - vodi sveto vojno proti Perzijskemu cesarstvu, ki so mu takrat vladali Turki Seldžuki. Z majhno skupino špartansko izurjenih privržencev se spopada z veliko močnejšim sovražnikom. V zameno za zvestobo svojih vojakov - fedainov - jim ponudi več, kot bi navadni smrtniki lahko kdajkoli okusili; s ključem, ki naj bi mu ga zaupal sam Alah, jim odklene vrata posmrtnega življenja - raja, kakor je opisan v Koranu. Ko fedaini enkrat ta raj okusijo, so pripravljeni za ibn Sabo storiti dobesedno vse, da bi se vanj lahko čim prej vrnili.

V Laibachovem Alamutu se ideje radikalnega političnega in religioznega nihilizma prepletajo s klasično perzijsko poezijo Omarja Hajama, čutni stihi pesnice Mahsati Ganjavi se zlivajo z minimalističnimi, na iranski tradiciji temelječimi zvočnimi barvami, ibn Sabov peklenski mehanizem pa odzvanja v industrijskem principu delovanja orkestra in v Laibachovem edinstvenem zvoku.

Laibach je projekt ustvaril s pomočjo angleške neprofitne organizacije a/political ter v sodelovanju z iranskimi skladatelji in ostalimi sodelavci. Posamezne dele kompozicije sta prispevala Idin Samimi Mofakham in Nima Atrkar Rowshan, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenije dirigira iranski dirigent Navid Gohari, med nastopajočimi pa je tudi teheranski mešani pevski zbor Human Voice Ensemble. Poleg naštetih je pri izvedbi projekta vključen še ženski zbor Gallina, orglar Otto Lechner, Disharmonična kohorta oziroma harmonikarski orkester AccordiOna ter seveda člani skupine Laibach.

V duhu mednarodnega kulturnega sodelovanja med Iranom in Slovenijo si Laibach že dalj časa prizadeva, da bi to delo s Teheranskim simfoničnim orkestrom predstavila in odigrala tudi v Iranu, v znameniti teheranski dvorani Vahdat Hall, vendar pa je epidemija ter zaostrena mednarodna politična situacija v zadnjih dveh letih to predstavitev onemogočila, oziroma je upočasnila dogovarjanje. Zgodovinska simfonija je zato doživela svetovno premiero septembra 2022 v ljubljanskih Križankah.