laibach - Nakup vstopnic

LAIBACH

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Laibach je mednarodno najbolj uveljavljena slovenska glasbena in večmedijska skupina, ki se poleg glasbe izraža še s pomočjo ostalih umetniških praks. Skupina je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka, do simfoničnega, t.i. militantnega klasicizma in elektronske glasbe. So utemeljitelji t.i. retroavantgardne umetniške smeri, ki so jo utemeljili na svojih razstavah tako v zgodnjih 80-ih letih, kot tudi na preglednih razstavah v zadnjih desetih letih.

 Angleški tisk jih je označil za najnevarnejšo skupino na svetu. Newyorški radio jih je na gostovanju po Ameriki najavil kot skupino, ki ukinja države in ustvarja nove. V Jugoslaviji so bili več let prepovedani z uradnim dekretom. V nekaterih državah se njihovih nastopov še vedno branijo in tudi ZDA so jim v 80' letih zaradi ideološke nevarnosti zavrnili vstop v državo. Kljub temu so po severnoameriškem kontinentu izpeljali že pet večjih turnej, evropskih turnej pa niti ne štejejo več. Leta 2015 so uspešno nastopili tudi v hermetično zaprti severnokorejski državi, medijski odzivi na ta koncert pa so Laibach postavili tudi na naslovnico New York Timesa. Od ustanovitve leta 1980 do danes je skupina imela več kot 1100 koncertov po celem svetu, prodala pa je tudi več kot dva milijona albumov. Znamenita bavarska radijska postaja Zündfunk/Bayerischer Rundfunk jih je uvrstila na zemljevid najpomembnejših glasbenih skupin in izvajalcev v zgodovini pop glasbe. Cenjena angleška glasbena revija WIRE je njihov nastop v trboveljski termoelektrarni leta 1990 uvrstila med "60 koncertov, ki so stresli svet", mednarodni izbor vodilnih glasbenih kritikov sveta pa je njihovo ploščo Opus Dei uvrstil med tisoč najpomembnejših albumov vseh časov. Skupina je posnela in izdala več kot trideset albumov, od tega jih je 20 studijskih. O njej snemajo filme in pišejo diplomske naloge ter doktorske disertacije, znamenita znanstveno-raziskovalna založba MIT Press iz Bostona (Massachusetts Institute of Technology) pa je o Laibachu izdala knjigo z naslovom »Interrogation Machine«, ki jo napisal dr. Alexei Monroe. Knjiga je izšla tudi v slovenskem, nemškem in francoskem prevodu. S svojim delom je Laibach vplival na mnoge druge pomembne svetovne skupine, med njimi usodno tudi na nemške velikane Rammstein. Njihova matična založba je znamenita Mute Records iz Londona, ki je pod svojo streho združila nekatera izrazitejša svetovna glasbena imena, kot so Depeche Mode, Nick Cave, Goldfrap, Moby, Diamanda Gallas, etc. Skupina Laibach živi in dela v Ljubljani. 


Nadomestni termin v primeru slabega vremena je 9. 7. 2023.


Trajnostna mobilnost zmanjšuje vaš ogljični odtis zato pridite na dogodek peš, s kolesom, z javnim ali deljenim prevozom.