krojaček - Nakup vstopnic

KROJAČEK HLAČEK

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Leopold Suhodolčan

Krojaček Hlaček

Režiser: Robert Waltl

Dramaturginja: Nika Korenjak

Likovna podoba/ lutke / scena / kostumi: Sonda 13 Toni Soprano Meneglejte

Glasba: Laetitia Pohl - KIKI Jaka Florjančič

Koreograf: Loup Abramovici

Igrajo: Loup Abramovici Suzana Krevh Andrej Tomše

Premiera: 29. december 2022

O PREDSTAVI

1970 je pri založbi Mladinska knjiga izšla zanimiva in obširna slikanica Krojaček Hlaček. Deček z zanimivim imenom je izpod peresa pisatelja Leopolda Suhodolčana zaživel v razgibanih in navihanih ilustracijah ilustratorke Marlenke Stupica. Le malokateri otrok, od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes, ob poslušanju ali branju desetih zanimivih zgodb ni bil navdušen nad spretnostjo in preprostimi rešitvami čudovitega dečka, ki je vsak problem rešil bliskovito - z malo gumbov, z nekaj sukanca, z natančnim krojenjem in iznajdljivostjo. Krojaček Hlaček- super junak. Zgodba o otroškem prijateljstvu se prepleta s problemi, ki pestijo mestne prebivalce. Trije otroci z imeni Borko, Bine in Breda nesebično pomagajo krojačku Hlačku, se borijo za pravičnost, pomagajo pomoči potrebnim in razkrivajo tančice močnega prijateljstva, čeprav tudi med njimi kdaj pride do kakšnega nestrinjanja ali spora, ki ga morajo s skupnimi močmi in kompromisi uspešno preseči. Sklop različnih zgodb s krojačkom Hlačkom, ki s svojimi tremi najboljšimi prijatelji pohajkuje po mestu in rešuje probleme. Spoznamo ubogega Tinka in njegovo mamo, ki ostaneta brez strehe nad glavo, soseda Martina, ki je nenačelen in svojih obljub ne drži ter župana, ki se ob pitju prestižne črne kave ne meni za tuje probleme. Trepetamo ob vrvohodcu, ki se mu je strgala vrv prav nad mestnim trgom. Bojimo se moža z novim rdečim avtom, zaradi katerega se morajo ljudje umikati celo na strehe, da bi ubežali njegovemu brezglavemu divjanju. Preseneti nas mali Nejček, ki je zelo radoveden in tako nevarno raziskuje, da njegovo mamo skrbi do obisti, policaji, gasilci, lovci in planinci, ki tavajo po mestu in izgubljenega Nejčka iščejo v gostem snegu pa so skoraj ob pamet. Predstava nas tako celostno popelje v čarobni svet iznajdljivega dečka, kjer je vsak problem z malo poguma in pomoči rešljiv.

O AVTORJU

Avtor Leopold Suhodolčan (1928-1980) je o Krojačku Hlačku napisal kar tri knjige. Prva je slikanica iz leta 1970 Krojaček Hlaček, nato ji je sledila druga z naslovom Kam se je skril krojaček Hlaček. Zadnja je po avtorjevi smrti izšla slikanica Z vami se igra krojaček Hlaček, ki se tako kot njeni predhodnici sooča z vsakdanjimi težavami na hudomušen in šaljiv način. V zgodbah se prepletajo človeške pomanjkljivosti, zaslepljenost odraslih, otroška prodornost, ideologija “naredi sam”, ki razbija idejo o nadnaravnem heroizmu in mlade bralce navdaja s pogumom, da lahko z malo iznajdljivosti in veliko poguma rešijo še tako zagonetne pripetljaje popolnoma sami. Ne manjka pa jim čarobne pravljičnosti in estetskega užitka, ki najmlajše popeljeta v svet litetrature, kjer se otroci in mladostniki začnejo razvijati v zveste bralce.

Leopold Suhodolčan se je leta 1928 rodil v Žireh v Poljanski dolini. Bil je aktiven pisec književnih del, pisal je novele, romane, gledališke, radijske in televizijske igre. Otroškim bralcem in mladostnikom je namenil kar dvainštirideset knjig, ki obsegajo realistične povesti, otroške pravljice, slikanice in fantastične pripovedi. Leposlovna dela je objavljal tudi v časopisih in zbornikih ter pisal članke s področja kulture, umetnostni in šolstva. Bil je leposlovni prevajalec, pisec potopisnih in spominskih člankov. Njegova dela so bila prevedena v šestindvajset jezikov, sodeloval pa je z več kot sedemdesetimi ilustratorji in ilustratorkami. Morda najbolj zanimiva zapuščina, ki sega onkraj njegovega pisateljskega aganžmaja, je ustanovitev bralne značke, ključen program pri izobraževanju mladih učencev in širitvi bralne kulture, ki je dandanes zaradi eksponentne uporabe novih medijev ogrožena. Suhodolčan se je pri pisanju za otroke in mladino držal določenih načel, izrazitih dejanj, hitrega ritma, fantazijske sproščenosti, iskanja, odkrivanja, jasne fabule in okolja, v katerem se lahko vsak mladi bralec hitro znajde, uživa in se uči. Njegova dela izražajo resnico, svobodo in otroško igrivost. Avtor je leta 1980 preminil na Golniku.