Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka
Po motivih Aldousa Huxleyja
Krstna uprizoritev

REŽISERKA

Barbara Pia Jenič

 • KOPRODUCENT

  Senzorium

 • AVTORICA ODRSKE PRIREDBE

  Barbara Pia Jenič

 • DRAMATURGINJA

  Eva Kraševec

 • SCENOGRAF

  Matej Filipčič

 • OBLIKOVALEC ZVOKA

  Peter Penko

 • LEKTOR

  Arko

 • OBLIKOVALCA SVETLOBE

  Matej Filipčič, Barbara Pia Jenič

 • OBLIKOVALKA HOLOGRAMA

  Sara Sedevčič

 • OBLIKOVALCA VIDEA

  Gregor Mesec, Barbara Pia Jenič

IGRATA

V sodelovanju z Umetniškim društvom Osum in Akademijo umetnosti Univerze ter s finančno podporo Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana.

Hologram
Mustafa Mond Tadej Toš

Video
Thomas (Tomakin) Uroš Fürst
Bernard Marx Rok Vihar
Dr. Shaw Boris Mihalj
Bernie Watson Aljaž Jovanović

Avdio
Sophia Barbara Pia Jenič
Bernie Watson Aljaž Jovanovič

V Huxleyjevem Krasnem novem svetu so vojna, beda, kriminal in nesreča izkoreninjeni. Geslo novega sveta je »Skupnost, istost, stalnost«. Končno so vsi srečni, ni individualne lastnine, ni parov in družin. Vsak pripada vsakemu, vse je od vseh. Ljudje so kloni, proizvajani v laboratorijih po kastah s točno določenim programom, ki se nalaga v možgane že v epruveti. Njihova pot do sreče je skrita v tabletki soma. Tudi starih ljudi ni. Vsi živijo v popolnih telesih popolnega zdravja 80 let, nato se ukinejo. V tem popolnem svetu, v katerem so vsakodnevne skupinske orgije najvišji medosebni bonton in v katerem predvajajo filme z vonji in dotiki, je živeti življenje, uživati in se radostiti privilegij elit in višjih kast. Nižje kaste so srečne, ko služijo višjim. Ni strahu ali ljubosumja; vse emocije se umirijo s tabletko soma in laboratorijskim prilagajanjem možganov.
Če bi želeli dobesedno slediti romanu, je njegovo uprizarjanje tehnično izredno zahtevno in predvsem drago. Tudi režiser Ridley Scott še ni dokončal filma, ki so ga snemali leta 2011. Zato se za režijski koncept v danih okoliščinah neodvisne produkcije pri nas takoj postavi nekaj temeljnih izhodiščnih vprašanj: Kako vstopiti v tehnološko dovršen svet z minimalističnimi odrskimi prijemi in senzorialno poetiko? Kako vzpostaviti interaktivno okolje s številno publiko in ob minimalnem številu igralcev? Nato, ali sploh uprizarjati v slovenščini, če v romanu še Shakespearova dela niso preživela; ni kulture, ni umetniških del, obstaja le en poenoten jezik sporazumevanja? In nenazadnje, iz čigave perspektive vstopiti v zgodbo, da zaobjame vso atmosfero in hkrati jasno izlušči svojo poanto?
 
Barbara Pia Jenič 

Odgovorni organizator prireditve
SNG Drama Ljubljana 
Erjavčeva 1
1000 Ljubljana