Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Kobariška bitka na Kolovratu

 

 

Vrnite se 100 let nazaj in si v živo oglejte spektakularno uprizoritev Kobariške bitke na Kolovratu.

Pred vašimi očmi se bodo zvrstili številni dogodki izpred 100 let; nekaj zgodovinsko izpričanih prizorov iz vojaškega življenja (na primer petje operne arije med obema frontnima črtama na Batognici, ko je za trenutek na fronti zavladal mir), življenje v kavernah med veliko vojno, in drugo; vrhunec dneva pa bo prikaz

 

KOBARIŠKE BITKE NA KOLOVRATU kot enega izmed spopadov pri PREBOJU SOŠKE FRONTE

 

dne 24. in 25. oktobra 1917. Več kot 150 nastopajočih vojakov na obeh straneh vam bo s pomočjo mnogih pirotehničnih sredstev prikazalo boj med avstro-ogrskimi in nemškimi enotami na eni strani ter Italijani na drugi strani. Začelo se bo s simulacijo topniškega obstreljevanja, ko bo več kot 50 eksplozij le nekaj deset metrov pred vami v zrak bruhalo zemljo in prah. Nato bodo čez greben Kolovrata prihrumeli napadalni oddelki. Zadrdrali bodo mitraljezi, zapokale puške in eksplozije ročnih bomb se bodo raztreskavale med napadalci in med branilci.

 

V zraku se bosta spopadli letali iz tistega časa. Nemško letalo, ki bo bombardiralo italijanske položaje ter z mitraljezom pokosilo nekaj vojakov, nato pa bo priletelo še italijansko letalo in spopadla se bosta v pravem zračnem boju.

Sledili bodo napadi in protinapadi, vendar bodo Avstrijci s pomočjo metalca plamena na koncu razbili italijansko obrambo in potisnili Italijane z grebena Kolovrata proti Furlanski nižini; nekaj jih bo ušlo, nekaj se jih bo predalo.

 

Takšnega prikaza bitke iz prve vojne na naših tleh še ni bilo. S sodelovanjem Kobariškega muzeja jo bo uprizorilo  Kulturno zgodovinsko društvo Triglav ob sodelovanju mnogih klubov iz Italije, Češke, Madžarske, Nemčije, Poljske in Slovaške.

 

Več o pripravah na naši spletni strani www.bitka-na-soci.com , ki jo iz dneva v dan nadgrajujemo s svežimi novicami.

 

Uprizoritev bo na prostem na grebenu Kolovrata (kota 1115, občina Volče 5520 nad Tolminom, http://www.potmiru.si/slo/muzej-na-prostem-kolovrat), na obnovljenih italijanskih položajih, kjer se je spopad, v katerem se je boril tudi kasnejši nemški feldmaršal, tedanji poročnik Ervin Rommel, res zgodil.

 

ŠTREVILO VSTOPNIC JE OMEJENO.

Ker je greben Kolovrata težje dostopen in nima primernega parkirišča, se bodo obiskovalci iz Tolmina z avtobusi prepeljali na Kolovrat; zato je število vstopnic žal omejeno. Parkirišča bodo urejena v Tolminu, od tam pa bodo avtobusi ob 7.45, 9.00 in 10.15 vozili obiskovalce na Kolovrat; po končani bitki na nazaj v dolino. Peš pa je več kor 2 uri in pol hoda.

 

 

Pridite, ne bo vam žal. Okrogla obletnica in s tem povezana bitka je samo enkrat.

Tudi v primeru slabega vremena bo bitka izvedena, le v primeru zelo slabe vidljivosti bodo odpadla letala.

 

 

 

 

 

 

Odgovorni organizator prireditve:

KULTURNO ZGODOVINSKO DRUŠTVO KOBARID

Maistrova ulica 18

1241 KAMNIK

 

Oglas, promocija, partnerji