Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

* Avtor glasbe za song Izdan Gorana Vojnovića je Darko Rundek.
Izvajalci glasbe na posnetku so: Isabel (violina), Dušan Vranić Duco (klaviature, tolkala, glas) in Darko Rundek (kitara, glas, miks, editing).

Roman Jugoslavija, moja dežela postavlja drugo ob drugo dve podobi Balkana. Eno, ki je zapisana v otroškem spominu, in drugo, ki se razprostira pred nezaslepljenimi očmi odraslega človeka. Nedvomno se lahko na odru ti dve podobi prepletata tako zelo različno, kolikor so neomejene razsežnosti odrskih resničnosti, in ravno v tem gledališkem razkošju se skriva največji potencial za uprizoritev besedila. Gledališki oder namreč na najlepši možni način omogoča istočasnost različnih dogajanj, istočasnost spominskega in resničnega, preskakovanje iz enega v drugo in tudi zabrisovanje mej med njima. Vladanovo iskanje vojnega zločinca generala Borojevića se lahko povsem nerazvozljivo preplete z njegovimi spomini na očeta Nedeljka in pred gledalci se lahko druga za drugo izrisujejo podobe dvojnosti njegovih notranjih doživljanj, podobe njegove razdvojenosti. Tako pa lahko morda pridemo še bližje bistvu problema našega soočanja z zločini, ki so jih v imenu ljudstva delali naši dobri očetje, bratje, strici, sosedje ali prijatelji.

Facebook stran Jugoslavija, moja dežela

Iz gledališkega lista

Jugoslavija, moja dežela vsebuje že v naslovu prav to: frazo, katere polni smisel in dejanski pomen se prepoznavata v spominu. Vojnović priklicuje nedolžni turistično- patriotski gesli iz druge polovice osemdesetih in iz herojskih dni Mladine, deželo »na sončni strani Alp«, čas, ko je bila Slovenija »Slovenija, moja dežela« in ko so partijski komiteji po vsej Jugoslaviji razpravljali o subverzivnosti nekega reklamnega gesla in o dejanskem pomenu besede dežela. Je to država, so se zaskrbljeno spraševali južnjaki po svojih južnjaških komitejih, ali pa je to vendarle kaj manj od države? Če je dežela država, je torej treba vso to sodrgo, ki hoče slovensko deželo, kratko malo pozapreti in poslati na Goli otok?
Miljenko Jergović: Jugoslavija ali fantomska bolečina (odlomek)

Odgovorni organizator prireditve
SNG Drama Ljubljana
Erjavčeva 1
1000 Ljubljana