bloom - Nakup vstopnic

JAŠA: BLOOM

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Sodobni multidisciplinarni umetnik JAŠA se je s številnimi projekti uspešno predstavil po svetu – med drugim je Slovenijo zastopal na 56. beneškem bienalu – in se s svojim neprestanim delom vzpostavil kot eden najpomembnejših sodobnih umetnikov svoje generacije.

JAŠA spletna stran – www.jasha.org Album https://jasha-studio.bandcamp.com/ Cloud Tailor (videosingle) – https://www.youtube.com/watch?v=IccSJCpoiFA

Eden izmed mednarodno najbolj uspešnih slovenskih sodobnih umetnikov JAŠA (Mrevlje-Pollak) bo 3. septembra za en dan naselil celotno poslopje Kina Šiška, kjer bo predstavil zadnjo dekado svoje ustvarjalne poti. Ta ga je vodila širom po svetu, med drugim v New York, na Beneški bienale, kjer je zastopal Slovenijo, in v Berlin, kjer kot rezidenčni umetnik institucije Kühlhaus Berlin predstavlja kar dve leti trajajoč projekt The Monuments.

Projekt obsega izid albuma BLOOM, javno prostorsko instalacijo UNNAME, mednarodno delavnico za mlade umetnike Making It ter zaključno dejanje 3. septembra, ko bo JAŠA za en dan s programom v živo naselil celotno poslopje Kina Šiška.

JAŠA bo v Kinu Šiška z inovativnim prepletom instalacij, performansov, zvoka in glasbe ustvaril vizualne zgodbe z izrazito avtorsko noto. Ker v svoji umetnosti pogosto tudi sam prostor uporablja kot medij, bo do obisti izkoristil tehnične zmogljivosti in prostorske kapacitete Kina Šiška – veliko in malo dvorano, vmesne prostore in dvorišče – ter z edinstvenimi avtorskimi posegi obiskovalcem omogočil popolno potopitev v njegovo delo.

Dogajanje bo trajalo izključno en dan, od jutra do večera, v obeh dvoranah, vmesnih prostorih in pred zgradbo. V vsakem od prostorov bo obiskovalec lahko pet minut ali ves dan, to bo njegova odločitev. Želim mu omogočiti nekaj, česar še ni videl, slišal in doživel, v kontekstu bodisi Kina Šiška bodisi sodobne umetnosti.” – JAŠA

Glavna umetniška sodelavca pri projektu sta izvrstna glasbenika KALU (Luka Uršič) in Bowrain (Tine Grgurevič). Na projektu v različnih vlogah sodelujejo tudi številni priznani umetniki, kot so intermedijska umetnica Lina Rica, igralec in gibalec Primož Bezjak, bobnar Jan Kmet, multi-instrumentalist in producent Mario Babojelič ter številni drugi.

Projekt podpirajo Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo in Zavarovalnica Triglav.

GLASBA

Izvrstna glasbenika KALU (Luka Uršič) in Bowrain (Tine Grgurevič) sta dolgoletna JAŠINA sodelavca pri snovanju glasbe za njegove intermedijske umetniške projekte. Pred kratkim so pri založbi Kamizdat izdali album BLOOM, ki ga bodo z razširjeno 18-člansko zasedbo ekskluzivno odigrali prav v Kinu Šiška.

JAVNA PROSTORSKA INSTALACIJA UNNAME

Avgust–september

V sklopu projekta JAŠA v avgustu pred Kinom Šiška postavlja javno prostorsko instalacijo UNNAME, okrog katere se bo na glavnem dogodku odvil niz performansov in umetniških akcij. Instalacija bo stala do konca septembra.

»UNNAME je odsotnost spomenika. Kar vidimo, je zgolj njegova gradbena struktura. Ta predstavlja napor kolektiva, ki je gonilo družbenega napredka. Vezivo te nosilne konstrukcije je konstruktiven dialog. Zaradi praznine pride do obrata perspektive in tako nosilna struktura postane spomenik; spomenik in poklon neustavljivi sili kolektivnega delovanja.« – JAŠA

MEDNARODNA DELAVNICA MAKING IT

21. avgust–3. september

V avgustu bo JAŠA v sodelovanju s KiD PiNO vodil mednarodno delavnico za mlade umetnike Making It. Delavnica temelji na priročniku Making It: The Artist’s Survival Guide, ki ga je s Pulitzerjevim finalistom Noahom Charneyjem izdal pri ameriški založbi Rowan & Littlefield.

O knjigi:

Ta knjiga vam daje svobodo, da sledite njenim predlogom ali se jim posmehujete – da se norčujete iz pravil, morajo pravila biti tam. Če ne potrebujete vodnika za svoje delo, niste izviren ustvarjalni genij, temveč ste idiot.” – Slavoj Žižek

Udeleženci delavnice bodo svoje delo predstavili na glavnem dogodku v Kinu Šiška.

BLOOM 3. 9., zaključni dogodek, Kino Šiška

KATEDRALA

10.00–11.00 intro

11.0014.00 Making It, zaključne individualne predstavitve udeležencev mednarodne delavnice

14.0016.00 Walk-in installation BLOOM1

16.0017.00 B.side Utter Main Session – Junzi Live

17.0020.00 Walk-in installation BLOOM2

20.0021.00 BLOOM side A – koncert – KALU & JAŠA

21.3022.00 BLOOM side B – koncert – Bowrain

KOMUNA

11.00–14.00 Walk-in installation BLOOM3

14.0015.00 B.side Utter warm up Session – Junzi Live

15.0016.30 Bloom – original score

16.3018.00 Walk-in installation BLOOM4

18.0019.00 Debris – Live JAŠA

19.0020.00 Walk-in installation BLOOM5

23.0000.00 Walk-in installation BLOOM6

00.0002.00 After DJ sets

ZGORNJE PREDVERJE

11.00–20.00 DEBRIS live sessions (Mario Babojelić & JAŠA)

VRT – UNNAME

11.00–12.00 individualni performansi in situacije UNNAME

14.0015.00 individualni performansi in situacije UNNAME

16.0017.00 skupinski performansi in situacije UNNAME


BIO

JAŠA (Mrevlje-Pollak) se je po študiju in uspešnem začetku kariere v Benetkah leta 2005 preselil v Ljubljano, kjer je nase opozoril s serijo odmevnih projektov, ki jih je izvedel v sodelovanju z galerijo Ganes Pratt, z umetniki tako imenovane »beneške generacije« (Meta Grgurevič, Jasmina Cibic, Ištvan Išt Huzjan) ter z drugimi umetniki, ki so prav tako sodelovali z omenjeno galerijo (Mark Požlep, Viktor Bernik, Žiga Kariž in Arjan Pregl).

Projekti, kot so Bad Girls & Bad Boys, Radikal Chic in nenazadnje The Lovest, ki je v prostorih Moderne galerije trajal skoraj tri leta, so na slovensko sceno sodobne umetnosti vnesli svežino, udarnost, multimedijskost in prakso tesnega horizontalnega sodelovanja z ustvarjalci z različnih področij.

Med letoma 2013 in 2018 je umetnik svoje delovanje preselil v New York, kjer je svojo pot uspešno nadaljeval v sodelovanju z galerijo On Stellar Rays. Leta 2015 je s projektom UTTER/The Violent Necessity for the Embodied Presence of Hope zastopal Slovenijo na Beneškem umetnostnem bienalu. S številnimi projekti se je predstavil tudi drugod po svetu in se s svojim neprestanim delom vzpostavil kot eden najpomembnejših slovenskih sodobnih umetnikov svoje generacije.

Leta 2021 je svoje delovanje preselil v Berlin, kjer je kot rezidenčni umetnik kulturne institucije Kuhlhaus Berlin začel s projektom The Monuments, ki bo trajal leto in pol.

Jeseni 2021 je pri ameriški založbi Rowan & Littlefield s Pulitzerjevim nagrajencem Noahom Charneyjem izdal avtobiografski priročnik Making it: The Artist’s Survival Guide, v katerem močno izpostavlja pomen sodelovanja. Priročnik je namenjen predvsem mlajšim umetnikom na začetku karierne poti.

O knjigi

“Making It: The Artist Survival Guide je knjiga, ki je vsak pravi umetnik ne more ne ljubiti. Seveda je nemogoče strniti zapleten proces ustvarjalnosti v obliko vodnikov za ‘making it’, ki ponujajo že pripravljene formule za uspeh, ljubezensko življenje, pridobivanje prijateljev itd. – toda prav zaradi tega je to potrebno storiti. Ta knjiga vam daje svobodo, da sledite njenim predlogom ali se jim posmehujete – da se norčujete iz pravil, morajo pravila biti tam. Če ne potrebujete vodnika za svoje delo, niste izviren ustvarjalni genij, temveč ste idiot.”Slavoj Žižek, filozof in avtor uspešnic

“Udarna zgodba o tem, kako umetnik nikoli ne neha delati, se vedno premika, ne dovoli, da bi ga zavrnitev definirala, in ustvarja umetnost, ki kljub vsemu najde veliko občinstvo. Zgodba za vsakega umetnika.”Jerry Saltz, višji likovni kritik pri New York Magazine, avtor How To Be an Artist

Več na www.jasha.org

PRODUCENT: Agencija Glasilka, We.are Institute

PARTNERJI: CUK Kino Šiška, KiD Pina, Kamizdat, ŠKUC

PODPORNIKI: Mestna občina Ljubljana, Triglav, Ministrstvo za kulturo