Jarboe & Jozef Van Wissem - Vstopnice

Jarboe & Jozef Van Wissem  - Vstopnice

Podrobnosti dogodka

JARBOE + JOZEF VAN WISSEM

21. 11.

Vedno dobrodošla znanca domačega občinstva, ena najbolj izraznih vokalnih čarodejk sodobne glasbe in dolgoletna sodelavka Swansev Jarboe ter priznani novodobni lutnjar in skladatelj Jozef van Wissem, se vračata v Ljubljano. Ob prvem obisku Šiške nam bosta med drugim predstavila povsem nov skupni material.

ZA FENE: Swans, Marissa Nadler, Diamanda Galás …

Ameriška pevka in glasbenica Jarboe je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaslovela kot edina stalna članica izvirne postave legendarnih Swansev poleg ustanovitelja Michaela Gire. Z drznim vokalnim eksperimentiranjem, melodično raznolikostjo, ki sega od gospelovskega bluesa do čarovniškega vreščanja, in presunljivo ekspresivnostjo se je uveljavila kot ena najbolj intrigantnih in cenjenih izvajalk v svetu ekstremne glasbe, ki je sodelovala z vrsto glasbenih ikon, kot so Blixa Bargeld, Neurosis, A Perfect Circle, Phil Anselmo idr. Večkrat nas je že navdušila v Ljubljani, tokrat pa lahko pričakujemo tudi material z njenega aprila izdanega albuma skin blood women roses, osveženi omejeni izdaji iz 1987, na kateri je sodelovala tudi z Giro.

Sodobni trubadur Jozef van Wissem je s svojim črnim, po meri narejenim inštrumentom, iz katerega izvablja mistične, brezčasne zvoke, obveljal za mojstra lutnje in z njo prepotoval svet. S svojo čisto, iskreno glasbo se zoperstavlja tehnološki zblaznelosti sveta in ustvarja intenzivne, intimne kompozicije, ki so poleg sodelavcev, kot je Zola Jesus, prepričale tudi filmski svet in ga uveljavile za enega najbolj vplivnih sodobnih skladateljev. Med drugim mu je kultni režiser Jim Jarmusch zaupal glasbeno spremljavo filma Večna ljubimca, ki je prejela nagrado na filmskem festivalu v Cannesu. V Ljubljani je med drugim nastopil v okviru serije Sonica Classics MoTA – Muzeja tranzitorne umetnosti, marca pa je izdal ploščo BEHOLD! I MAKE ALL THINGS NEW.

V sklopu prvega skupnega nastopa v Ljubljani nam bosta Jarboe in Van Wissem poleg solo materiala skupaj predstavila tudi nova dela, ki so nastala v okviru rezidence v londonskem Cafe OTO.