Izštekanih 10: Sounds of Slovenia - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

IZŠTEKANIH 10:
SOUNDS OF SLOVENIA

 

VAL 202 in oddaja IZŠTEKANI tudi ob izteku letošnjega leta sklicujeta IZŠTEKANIH 10, tradicionalno manifestacijo, ki se bo zgodila v ljubljanskem KINU ŠIŠKA v torek 6. decembra 2016 točno ob 20.00. Naslov tokratne je SOUNDS OF SLOVENIA. Nastopilo bo prek dvajset vrhunskih slovenskih instrumentalistov in ravno toliko vidnih slovenskih vokalnih solistov. V prenovljenih, okrepljenih, nenavadnih, nepričakovanih, skratka maksimalno izštekanih izvedbah bodo odigrali prek 20 znanih slovenskih skladb, ki ste jih v  zadnjih letih veliko poslušali na radijskih valovih. Vstopnice so že na voljo na prodajnih mestih eventim.si.

 

SOUNDS OF SLOVENIA je podvig, ki so ga slovenski glasbeniki prvič pripravili pred osmimi leti, ob izteku slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Več kot dva ducata glasbenikov je tedaj slovenske ljudske viže preobleklo v sodobne, energične, urbane aranžmaje in jih izvedlo na nekaj imenitnih koncertih širom sveta, od Bruslja mimo ljubljanskega Tromostovja do Šanghaja. Izdali so tudi album Sounds of Slovenia (Celinka, 2014). Za letošnjih Izštekanih 10 bodo podobno storili s sodobnimi slovenskimi popularnimi skladbami.

 

“Slišali boste skladbe, ki ste jih v zadnjih sedmih letih poslušali na radijskih valovih in bodo nekoč ponarodele.  S tem ostajamo zvesti konceptu Sozvočij Slovenije, ki predstavljajo odmeve našega prostora, a gremo obenem vsaj dva koraka dlje,” pripoveduje umetniški vodja podviga JANEZ DOVČ. “Tokrat bomo namreč posegli v sodobno popularno glasbo različnih žanrov in jo – kot se za Izštekane spodobi – izvedli v novih, nepričakovanih, posebej za to priložnost napisanih aranžmajih.”

 

Na odru se bo zvrstilo prek štirideset odličnih glasbenikov. Peli in igrali bodo RUDI BUČAR, HAMO, BILBI, EVA HREN, VESNA ZORNIK, ALEŠ HADALIN, BRINA VOGELNIK, ANA BEZJAK, NIKA PERUNOVIĆ, URŠULA RAMOVEŠ, METOD BANKO, SAMO BUDNA, KATICE, PETRA TROBEC, SAŠA VIPOTNIK, MARKO BOH, BORT ROSS, JAN TOMŠIČ, UROŠ BUH, JURE NOVAK, NEJC SAJOVIC, GREGOR VOLK, GREGOR BUDAL, multiinstrumentalist in skladatelj JANEZ DOVČ, mutipraktik BOŠTJAN GOMBAČ, basist JANI HACE, bobnar SERGEJ RANĐELOVIĆ, kitarist ROBI PIKL, klaviaturist DAVOR KLARIČ, tubist GORAN KRMAC, vsestranski KLEMEN KOTAR, godalci BOJAN CVETREŽNIK, BARJA DRNOVŠEK in VASILIJ CENTRIH, legendarni tolkalec NINO MUREŠKIČ, preporodni ljudski godec MARINO KRANJAC, kitarist TEO COLLORI, trobentač TOMAŽ GAJŠT, pozavnist ROK ŠTIRN in še kdo. Seznam namreč še ni končan, med piljenjem repertoarja se pridružujejo novi, nekaj pa jih v maniri Izštekanih še skrivamo...

 

Če ste med njimi prepoznali člane skupin Elevators, Jararaja, Patetico, Neomi, Papir, Nula Kelvina, Bas in glas, Natriletno kolobarjenje s praho in mnogih drugih, se niste zmotili. Velika večina jih je v minulih letih že gostovala v oddaji Izštekani. Tudi pesmi, ki jih bomo slišali, so iz repertoarja naštetih solistov in skupin. Veliko jih je bilo izglasovanih za Popevko tedna na Valu 202 in jih vsekakor zelo dobro poznate. No, v prenovljenih, posebej za Izštekanih 10 pripravljenih verzijah seveda še ne… Izdamo jih le nekaj: “Veter joče” Bilbi, Hamova “Gremo se igrat boga”, “Prva pomoč” Elevatorsov, Bučarjeva “Naj traja”, “Dragi” Nane Milčinski, “Objem” skupine Papir, “Poglej” Neomi, “Sanje so večne” Sama Budne, “Možgani na paši” Nula Kelvina... ni da ni! Glavni snovalci novih aranžmajev so Janez Dovč, Goran Krmac, Jani Hace in Klemen Kotar, veliko pa bodo prispevali tudi drugi člani te izvrstne, posebej za to priložnost zbrane zasedbe.

 

Še to. Na prizorišču v ljubljanskem Kinu Šiška bodite točni. In glede na izkušnje prejšnjih let velja za tekočine, ki gredo v ali iz telesa, poskrbeti prej. Ko se bo enkrat začelo, ne boste hoteli več iz dvorane, da ne bi česa zamudili...

 

IZŠTEKANIH 10: SOUNDS OF SLOVENIA bo že četrta izdaja decembrske inventure pred občinstvom v sklopu oddaje Izštekani na Valu 202. Po praznovanju dvajsetletnice oddaje leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na katerem so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 pa članice in člane Simboličnega orkestra. Vsako leto se je v razkošnem triurnem koncertu na odru zvrstilo prek sedemdeset glasbenikov, vse je posnela tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.

 

 

www.soundsofslovenia.com

www.facebook.com/soundsofslovenia

 

www.val202.si/izstekani

www.facebook.com/izstekani

http://4d.rtvslo.si/arhiv/izštekani

 

 

 

Odgovorni organizator prireditve

RTV SLOVENIJA, javni zavod

Kolodvorska 2

1550 Ljubljana