GODALKANJE - TRANSILVANIJA

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

GODALKANJE – TRANSILVANIJA

Letos Godalkanje k nam nosi zvoke severovzhodega Balkana!

Nastopajo: Jean-Christophe Gairard (Francija) – violina Nejc Škofic – klaviature Jošt Lampret – kontrabas Godalkanje Fiddle Gang (vodstvo: Bojan Cvetrežnik, Barja Drnovšek)

Godalkarji vas bodo letos popeljali v osrčje glasbe severovzhodnega Balkana, v deželo grofa Drakule – Transilvanijo in njeno okolico. Poleg Godalkanje Fiddle Ganga pod vodstvom Bojana Cvetrežnika in Barje Drnovšek boste na koncertu prisluhnili tudi mojstrovinam letošnjega mentorja Jeana-Christopha Gairarda z njegovim triom Trionica, ki ga tvorita še Nejc Škofic (klaviature) in Jošt Lampret (kontrabas), dva od trenutno najprodornejših mladih glasbenikov jazza in klasične glasbe.

Umetniški vodja letošnjih koncertov Godalkanja je slovenskemu občinstvu že znani Jean-Christophe Gairard, ki bo svoje dosedanje produkcije z Godalkanjem in Simboličnim orkestrom – prav tiste, ki so na spletu doživele največ zanimanja – še nadgradil. Naužili se boste lahko zvokov severovzhodnega Balkana – melosov iz dežele grofa Drakule, Transilvanije, in njene okolice, med drugim Moldavije, Romunije in Banata.

Jean-Christophe Gairard je svojo glasbeno pot začel v Aix-en-Provence s študijem klasične glasbe in violine, nato se je lotil še jazza. Velik kos svojega življenja je preživel v romski vasi v Transilvaniji, kjer se je učil tradicionalne in ciganske glasbe. Je violinist, kitarist, bračist in skladatelj ter iskan mentor transilvanske in romunske glasbe, ki vodi delavnice po vsej Evropi. Leta 2014 je bil v vlogi solista pri mednarodnem projektu European Symbolic Orchestra, s katerim je na turneji posnel tudi ploščo ‘Terrafolk & European Symbolic Orchestra – XXLive’. Leta 2012, 2016 in seveda letos je v okviru Godalkanja vodil delavnice romunske glasbe in z Godalkarji posnel kar nekaj spletnih nastopov. Z njim na odru bosta na vseh treh koncertih stala dva od (trenutno) najprodornejših mladih glasbenikov jazza in klasične glasbe, Nejc Škofic (klaviature) in Jošt Lampret(kontrabas), ki sta se ob srečanju in igranju z njim zaljubila v tradicionalne zvoke severno-vzhodnega Balkana, ki jih v programu Trionica (trio, ki ga tvorita skupaj s svojim mentorjem) križata s svojim glasbenim bogastvom. Popoln glasbeni presežek!

Koncertne produkcije Godalkanja pa ne minejo brez virtuozne in strunorezne produkcije orkestra z najstniškimi solistkami Godalkanje Fiddle Gang-a. Ekipa, ki deluje pod vodstvom Bojana Cvetrežnika in Barje Drnovšek, jemlje sapo publiki v mnogih evropskih državah. V letu pred epidemijo je zasedba nastopila v Luksemburgu, Belgiji, Italiji, Španiji, Srbiji in pri nas. Izvajajo večinoma tradicionalno, delno pa tudi klasično jazzovsko in svojo avtorsko glasbo, ki pa ji bo umetniško vodstvo Jeana-Christopha Gairarda dodalo novo dimenzijo in zvoke severovzhodnega Balkana.

Nekaj zvočnih primerov Jeana-Christopha Gairarda:

Jean-Christophe Gairard in Symbolic Orchestra

Jean-Christophe Gairard in Godalkanje

The Swingsons invite Tcha Limberger & Jean-Christophe Gairard

Clair de Lune trio

*******

Kaj sploh je Godalkanje?

Ustanovitelj in glavni mentor Godalkanja, akademski glasbenik Bojan Cvetrežnik, je pred leti začutil potrebo po znanjih, ki jih v formalnem glasbenem izobraževanju ni bilo moč dobiti. Tako je osnoval Godalkanje in v enajstih letih je pri delavnicah godalne igre in izobraževanju sodelovalo mnogo vrhunskih strokovnjakov – mentorjev za različne godalne stile iz različnih držav. Godalkanje uči mojstrstev (predvsem) violinskih stilov evropskih regiji (od Istanbula do Irske, od Balkana do Skandinavije), klasično in improvizirano glasbo. Klasičnim glasbenikom pomaga dešifrirati bogastva, ki presegajo notni zapis, ljudskim godcem pa pomaga s klasično tehniko.

V letošnjem letu se je v Kamniku v okviru delavnic Godalkanja zgodil tudi prvi masterclass brez primere v evropskih državah, poimenovan ‘Balkan Fiddle Gate’. Udeležili so se ga mojstri iz sedmih držav. Tako se je zgodba po desetletju obrnila. Iz države, ki je izstopala po pomanjkanju raznolikosti v glasbenem izobraževanju, je nekaj posameznikom uspelo prepričati strokovne kroge v tujini, da je prav v Sloveniji tovrstno izobraževanje na nivoju, po katerem si jemljejo zgled tudi v državah z mnogo daljšo tradicijo.

Bojan Cvetrežnik, ustanovitelj in mentor Godalkanja, in Barja Drnovšek, sta do danes kot mentorja gostovala v mnogih evropskih državah (Irska, Španija, Anglija, Nemčija, Belgija), prva generacija učencev Godalkanja pa se je v teh letih prelevila v pravo koncertno zasedbo Slovenian Fiddle Gang.

PCT POGOJI

Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Društvo za ENO glasbo v sodelovanju s Kinom Šiška.