rotary - Vstopnice

Glasba celjskih grofov  - Vstopnice

Podrobnosti dogodka

Slovenska in češka glasbena kultura sta se v preteklosti večkrat srečevali. Z dobrodelnim koncertom, na katerem sodelujejo študentke in študenti praške Akademije scenskih umetnosti ter Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, dodajamo nov kamenček v mozaik tega sodelovanja. V programu se bo glasba, ustvarjena v začetku 15. stoletja, v času grofov Celjskih, prepletla s poznorenesančnimi in zgodnjebaročnimi deli, vezni člen med obema obdobjema in med obema deželama pa predstavlja Jakob Petelin (Jacobus Gallus Carniolus), ki je bil rojen na Kranjskem, zadnje obdobje svojega življenja pa je preživel v Olomucu in Pragi. S koncerti, kot je pričujoči, bomo nadaljevali tudi v naslednjih letih, in z zbranimi sredstvi pomagali študentkam in študentom z obeh akademij pri študiju v Pragi in Ljubljani.


Dogodek predstavlja začetek dolgoročnega projekta Mladi talenti, ki je nastal na osnovi izjemno uspešnega in dolgoletnega sodelovanja s prijateljskim klubom Praha City, s podporo slovenskega veleposlaništva v Pragi in češkega veleposlaništva v Ljubljani, Rotary Distriktom 1912, sponzorji, donatorji in kulturnimi meceni. Zbrana denarna sredstva bomo namenili talentiranim posameznikom iz obeh Akademij, ki si takega študija sami ne bi mogli privoščiti, za njihovo dodatno glasbeno izobraževanje ter specializacijo doma in v tujini. Ta izobraževanja bodo mladim glasbenikom omogočila dostop do znanja in izkušenj, ki so zunaj utečenega izobraževalnega programa Akademije. S tem jih bomo spodbujali k poustvarjanju pomembnih glasbenih del iz različnih zgodovinskih obdobij za vrsto klasičnih in zgodovinskih instrumentov.


S prvim koncertom stare glasbe, ki bo z repertoarjem posegel tudi v dobo Celjskih grofov, naš klub in Akademija za glasbo na simbolni ravni sporočata o dolgi in trdni povezanosti med obema državama in hkrati tudi o namenu povečanja vsestranskega sodelovanja, najprej na kulturnem, kasneje pa tudi na gospodarskem področju.


 


Več na http://rclc.si/dogodek/dobrodelni-koncert-renesancne-in-barocne-glasbe-v-slavnostni-dvorani-narodne-galerije-v-ljubljani/