ĐORĐE BALAŠEVIĆ - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka


ĐORĐE BALAŠEVIĆ

 „KALENDAR MOG DETINJSTVA

KOLEDAR MOJEGA OTROŠTVA

12. maja 2019 ob 19.30,

CANKARJEV DOM – LJUBLJANA

Đorđe Balašević se z eksluzivnim koncertom v Cankarjevem domu vrača v Slovenijo! Ljubljanski publiki bo tokrat predstavil nov akustični projekt „Kalendar mog detinjstva“ - koledar mojega otroštva s katerim je pred kratkim že nastopil v Zagrebu in kar štirikrat razprodal koncertno dvorano Lisinski, v Beogradu pa je trikrat razprodal Dom Sindikata - Kombank dvorano. Panonski mornar nas bo spet navdušil s svojimi legendarnimi pesmimi, ki jih bo tokrat predstavil z manjšo, bolj intimno zasedbo.

Đorđeta Balaševića verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Najbolj je znan kot glasbenik - kantavtor, hkrati pa je tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Balašević je odraščal v Novem Sadu, poezijo pa je začel pisati že v osnovni šoli. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je v skupini nastopal tudi Bora Đorđević, ki jo je kmalu zatem zapustil in ustanovil Ribljo Čorbo. Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo „Panonski mornar“. V tem obdobju je sodeloval kot tekstopisec tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna Krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem "Priča o Vasi Ladačkom" in "Život je more". Leta 1982 je zapustil skupino in se posvetil samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album „Pub“ in se podal na jugoslovansko turnejo. V 40-letni karieri je do danes izdal že 15 albumov.

 

Balašević sam je o svojem življenju zapisal:

Ime mi je Đorđe Balašević. Prijatelji me v glavnem kličejo Đole. Rojen sem leta 1953 v Novem Sadu, skozi katerega teče Donava in ki je formalno v Evropi.
Hodil sem v gimnazijo, ampak nisem maturiral. Študiral sem geografijo, ampak nisem diplomiral ...
Vojaško obveznost sem opravil v celoti, nisem niti kaznovan niti kazensko preganjan in nisem bil član Zveze komunistov.
Prejel sem najvišja družbena priznanja, od katerih nimam nobene koristi.
Posnel sem mnogo plošč: »Daj Bog, da se pozlatijo ...«
Službeno sem uspešen, hvala za vprašanje, in eden od uspehov je moja zadnja jugoslovanska turneja, maja 1990 – zadnja jugoslovanska, ne moja ...
Komaj čakam, da vidim, kdo bo naslednji napolnil Skopje, Niš, Beograd, Sarajevo, Zagreb in Split.
Pred navalom narodne glasbe sem se umaknil v utrjene gradove.
Srečno sem poročen z Olivero in sem ponosen oče dveh lepih hčerk in sina.
Tisti, ki me imajo radi po glasbeni strani, vedo dosti o meni …

 

Glede na omejeno število vstopnic svetujemo pravočasni nakup vstopic!Odgovorni organizator prireditve:

PREDODROM d.o.o.

Puntarjeva 17

6000 Koper