Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Josif Brodski
Demokracija!

Režiser
Matjaž Zupančič


Pesnik in esejist Josif Brodski je ena emblematičnih figur druge polovice dvajsetega stoletja − disident, samouk, nobelovec.
Igra Demokracija! (1991) je nastala v času po padcu železne zavese in govori o majhni totalitarni državi, ki mora zaradi novih zgodovinskih okoliščin z dekretom čez noč uvesti demokracijo. Brodski črpa tako iz svoje izkušnje življenja v totalitarizmu kot iz svojega pronicljivega opazovanja paradoksov tako opevane zahodne demokracije. Tranzicija je idealen čas za zlorabo demokracije in za zadovoljevanje osebnih, predvsem materialnih interesov politične elite, ki se je znašla pri viru bogastva, medtem ko množicam »velikodušno« meče drobtinice s svoje mize. Duhovita in nenavadno zapisana igra Brodskega je jedka politična satira in več kot to – je odkrito in neprizanesljivo razmišljanje o mehanizmih, ki poganjajo postmoderno družbo. Padec ideologij je potegnil za sabo tudi padec idealov, ostali so le še tržni mehanizmi.

Iz gledališkega lista

Kako lepi časi za državo in urejanje njenih težav! Namreč leto 1972, v Sovjetski zvezi. Ker je Josif Brodski oblastem s svojo nedržavotvorno poezijo paral živce, in potem ko so na njem preizkusili že vse dobro preverjene korekcijske metode: aretacijo, prisilno delo v Arhangelsku, ki ga je uspel spremeniti v nekakšno študijsko obdobje, ker je imel privilegij lastne kočice, in psihiatrično zdravljenje (ob katerem je poetičnost medicinskih diagnoz nedvomno dosegla enega svojih vrhuncev: »družbeni parazitizem«, »paranoidna reformistična deziluzija«, »počasi napredujoča shizofrenija«), so mu na koncu enostavno »močno priporočili«, naj emigrira. In ga vtaknili v letalo, katerega smeri ni poznal. Pristal je na Dunaju – ni slaba možnost, kot odskočna deska za ZDA. Sovjetska zveza se je rešila še enega genialnega nadležneža, in ja, tudi Juda, ne da bi si morala še naprej izmišljevati zapletene bolezni.
Znotraj politične logike so ravnali zelo prav. Če sklepamo po dramskem besedilu Demokracija!, ki ga je Brodski napisal dvajset let kasneje, leta 1991, je bil njegov uvid v družbene sisteme, predvsem pa v obetavnost njihovega razvoja, definitivno »reformistična deziluzija«; za paranojo pa so poskrbeli kar politiki sami.
Tanja Lesničar-Pučko: Nam vene, njim pa cveti (odlomek)

 

IGRAJO
Jernej Šugman /Bazil Modestovič, predsednik države
Bojan Emeršič / Petrovič, minister za notranje zadeve in pravosodje
Jurij Zrnec / Gustav Adolfovič, finančni minister
Silva Čušin / Cecilija, ministrica za kulturo
Barbara Ribnikar / Matilda, tajnica


Odgovorni organizator prireditve
SNG Drama Ljubljana
Erjavčeva 1
1000 Ljubljana