daughter_kš - Vstopnice ©

DAUGHTER

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

DAUGHTER


9. 8., 20:00, Katedrala


Britanski trio Daughter, varovanec založbe 4AD, se je z vpeljavo pritajene elektronike v resnobne, a preklemano nalezljive skladbe hitro priljubil privržencem intimnega indie folka. Po dveh odlično sprejetih albumih bend končno prihaja na premierni nastop v Sloveniji in to s povsem novim materialom!


Zasedba Daughter se je pred približno 10 leti začela kot solo projekt pevke in kitaristke irsko-italijanskih korenin Elene Tonre, ki sta se ji pozneje pridružila kitarist Igor Haefeli ter bobnar Remi Aguilella. S prvimi posnetki si je trio hitro utrl pot na britanske radie in pritegnil pozornost založbe slovitih Mumford & Sons, ki je izdala bendov drugi EP The Wild Youth. Sledili so podpis pogodbe s slovito britansko neodvisno založbo 4AD, pri kateri med drugim najdemo tudi The National, Future Islands in Aldous Harding, nastop čez lužo v oddaji Davida Lettermana in izdaja polnopravnega prvenca leta 2013. Izvrstni If You Leave je požel visoke kritiške ocene – Drowned in Sound mu je podelil kar 9/10 – in prejel nagrado AIM Independent Music Award za najboljši neodvisni album leta, več kot 100 milijonov YouTube ogledov samo prvega singla "Still" pa dokazuje, da se je izjemno dobro prijela tudi med širšim občinstvom.


Po nekaj letih nastopanja v živo po celem svetu, v okviru katerega se je Daughter na turnejah pridružil tudi bendu The National in kantavtorju Benu Howardu, je leta 2016 izšel bendov drugi album Not to Disappear, spet pri 4AD in spet dobro sprejet – tako veriga Rough Trade kot revija The Skinny sta njegovo dinamično zmes indie popa, temačnega folka in shoegazea na primer uvrstila med najboljše izdaje leta.


Leto pozneje je bend izdal še pretežno instrumentalni album glasbene spremljave za video igro Music from Before the Storm, njegove skladbe pa je bilo moč slišati tudi v kupu različnih nanizank in filmov, od Uvoda v anatomijo do Vampirkinega dnevnika. Potem ko se je Elena za nekaj časa posvetila samostojnemu delu in leta 2018 kot Ex:Re izdala lastno ploščo, se je bend spet lotil skupnega dela, nedvomno očarljiv rezultat pa bomo med prvimi v živo slišali tudi v Šiški.


Organizacija: Kino Šiška.