Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Poletje na gradu Rajhenburg 2018

Atrij gradu Rajhenburg

(Velika dvorana Kulturnega doma Krško v primeru slabega vremena)

Cena vstopnice: 10 € v predprodaji, 12 € na dan koncerta

Zasedba:

Damir Imamović – kitara in vokal

Ivana Djurić – violina

Nenad Kovačić  - tolkala

Ivan Mihajlović – bas

Čeprav ima koren v arabski besedi sawda, ki označuje črni žolč ali melanholijo, je sevdah, po turško sevda, predvsem – ljubezen. Toda sevdah je hkrati tudi žanr poezije in glasbe, ki je nastal s srečanjem Vzhoda in Zahoda na Balkanu. Kraj, kjer je najbolj vzcvetel, je današnja Bosna in Hercegovina. 


Damir Imamović je nov glas bosensko-hercegovske tradicionalne glasbe in eden najuspešnejših glasbenikov svoje generacije. Vnuk in sin legendarnih izvajalcev sevdalink (torej že tretja generacija) pri tem odkriva zveze z drugimi evropskimi in svetovnimi tradicijami in sevdahu odpira vrata v svet.

Njegova virtuoznost in zamaknjena predanost na odru sta primerljivi z največjimi pevci vseh časov – in čeprav bi se Imamović zlahka vpisal v dediščino, ki korenini vse do 15. stoletja, bi bilo to zanj mnogo prelahko.


Damir Imamović zastavlja nova vprašanja in nove izzive; vprašanja čuvajem umišljenih tradicij, ki zapriseženo vztrajajo pri stilu, ritmih in repertoarju zaprtih konvencij; in izzivom nekoliko novejšim ortodoksijam 20. stoletja, ki bi želele sevdah stlačiti v oznako »nacionalnega karakterja«. Imamovićeva umetnost ni nič drugega kot tihi upor znotraj sevdaha – globoko premišljeno delo, ki se izogiba "zapeljivosti" nacionalizma. 

 

 

Odgovorni organizator prireditve:

Kulturni dom Krško

Trg Matije Gubca 2

8270 Krško