Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Kino Šiška in Društvo Infundibulum s Ciklom Komore (Sound Chambers) ter Delavskim domom Trbovlje ob tokratni 5. ediciji oziroma obletnici festivala eksperimentalne glasbe ter noisea Zasavje Noisefest International 2018 (ZNFI 2018) vabijo na predfestivalski dogodek, ki bo zarožljal, kot se spodobi.

Damien Dubrovnik je danski duo Christiana Stadsgaarda in Loke Rahbeka, soustanoviteljev založbe Posh Isolation iz Kopenhagna, ki sta bila ključna za razvoj bogate noise in punk scene v mestu. Posh Isolation je čez leta pridobila na veljavi tudi v širšem svetovnem merilu in postala ena od vidnejših založb tovrstne muzike, ki prek eksperimentalnih odvodov sega do industriala, noisea itd., z več kot 150 izdajami pa pridobila že kar kulten status in vnete podpornike.


Stadsgaard in Rahbek sta ob drugih sodelovanjih najbolj dejavna v projektu Damien Dubrovnik, znanem po surovosti in intenziteti nastopov v živo ter po izraznosti, ki jo vokalni akter izvablja na odru. Pri tem se prepletajo različni elementi, od harsh industrial zvoka, podprtega s poetično ambientalo, do bolj performativnih elementov v smislu telesnega performansa oz. telesne akustike.

Hiroshi Hasegawa (Astro) je legendarni japonski noise glasbenik, ki je že v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja začel ustvarjati glasbo z glasovnim eksperimentiranjem ter tolkali. Leta 1989 je ustanovil eno od prepoznavnejših noise zasedb Cosmic Coincidence Control Center, katere nosilna ideja je bila v masivnih noise improvizacijah, podkrepljenih z največjo mogočo glasnostjo. Od leta 1993 ustvarja tudi pod imenom Astro.

Hasegawina kvaliteta je v sistematičnosti in vztrajnosti njegovega delovanja, saj je z nešteto izdajami in kolaboracijami z drugimi umetniki prisoten na številnih kompilacijah po vsem svetu. V Sloveniji je prvič nastopil na ZNFI 2015, zato tokrat upravičeno pričakujemo čisti kozmični noise užitek, ki ga nikakor ne smete zamuditi.

Ontervjabbit je dvojec, ki ga sestavljata organizator ZNFI Neven M. Agalma in Domen Učakar. Dolgoletna prijatelja sta združila sile in od leta 2012 neustavljivo utirata poti po nojzerskih pokrajinah, trenutno pa sta ena od vodilnih domačih predstavnikov noisea. Tokrat bosta predstavila izsek z maja 2018 izdanega albuma Torture Garden, masivne zvočne knjige, ki je nastala po branju istoimenske knjige Octava Mirbeauja iz leta 1899.

Album, ki ga snujeta že od leta 2016, vključuje kar nekaj gostov, avdio-vizualni prezentaciji v živo pa se bo pridružil še Neven Korda, video umetnik, ki ga poznamo po delovanju v gledališki skupini FV 112/15, v neodvisni video produkciji FV Video v osemdesetih in v zasedbi Borghesia, kjer je skrbel za vizualije na koncertih in režiral videospote. Skupaj z Ontervjabbit bo poskrbel za vizualno plat albuma.

 

 

 

Odgovorni organizator prireditve

Kino Šiška

Trg prekomorskih brigad 3

1000 Ljubljana