dakhabrakha 2022 kino šiška - Vstopnice

DakhaBrakha

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

DAKHABRAKHA

14. 2. 2022, Katedrala, 20:00

Po tem, ko je ukradla šov na Drugi godbi leta 2019, se v Šiško vrača svetovna senzacija DakhaBrakha! Kultni ukrajinski kvartet, ki je s svojim "etno kaosom" navdušil medije in napolnil dvorane po celem svetu, bo z najnovejšo ploščo Alambari poskrbel za divje, nepozabno valentinovo.

ZA FENE: Druga godba, Dakh Daughters, The Mystery of the Bulgarian Voices …

Čeprav DakhaBrakha obstaja že skoraj dvajset let in si je s svojim izvirnim eksperimentiranjem z ukrajinskimi ljudskimi napevi prislužila nabito polne nastope po celem svetu – na festivalih, kot so Glastonbury, Roskilde in Sziget; v dvoranah, kot sta newyorški Lincoln Center ter berlinski Festsaal Kreuzberg; pri medijih, kot so BBC-jev Later … with Jools Holland, seattelski radio KEXP, serija NPR Music Tiny Desk –, še vedno velja za kultni fenomen. Morda zavoljo porekla, morda zavoljo v avantgardnem teatru zakoreninjenih nastopov, kjer se prepoznavni kostumi zlijejo z minimalističnim prepletom tradicionalne glasbe in sodobnih glasbenih izrazov – težko jim je pač prilepiti oznako "komercialen". A končni učinek je preprosto čaroben do te mere, da je živi nastop teh treh ukrajinskih dam in enega gospoda na festivalu WOMAD sezul še naključno mimoidoče rock božanstvo po imenu Robert Plant.


No, pa saj so nas prepričali že leta 2019, ko so v Šiški nastopili v okviru festivala Druga godba in se marsikomu nepričakovano v spomin vtisnili kot nesporni vrhunec večera. Ob tokratnem obisku si bodo nadeli pokončna pokrivala in posegli po pestrem naboru glasbil za predstavitev leta 2020 izdanega albuma Alambari, nekoliko bolj igrivega, a nič manj odličnega kot njihove prejšnje izdaje – celo do te mere, da jih je The Guardian razglasil za eno od najboljših zasedbe godbe sveta, ki so jih cenjene ameriške nagrade Grammy spregledale. Ne ponovite njihove napake in si zagotovite nepozabno valentinovo.

Organizacija: Kino Šiška v koprodukciji z Zavodom Druga godba (koncertni cikel Sogodbe).