CoFestival 2022 - Nakup vstopnic

CoFestival 2022

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Letošnji CoFestival 2022 lahko razdelimo na tri tematske sklope. Prvi koreografsko snov obravnava skozi kolektiven ali subjektiven čas (Moritz Ostruschnjak, Michiel Vandevelde, Mateja Rebolj in Magdalena Reiter, Alma Söderberg in Cullberg), drugi telo in življenje motri skozi prizmo virtualne in digitalne krajine (Yuske Taninaka, Aleksandar Georgiev z ekipo, Barbara Matijević in Giuseppe Chico), tretji pa sodobni trenutek pretvarja v poetično podobo, ki se neizogibno izteka v naravo (Věra Ondrašíková s kolektivom, Mala Kline).

CoFestival 2022 bo odprl udaren plesni solo Moritza Ostruschnjaka Plesne inštrukcije (Ne bo večno tako), v katerem se zabavna enciklopedija plesnega vitalizma sooči z vprašanji kontekstualnih smislov. Barbara Matijević in Giuseppe Chico, ki se k nam vračata po petih letih, se v predstavi Zaslonajstniki IIukvarjata s sedimenti naših digitalnih krajin in navad. Mladi japonski umetnik Yuske Taninaka v solu Galop z biometričnimi metodami, ki jih v forenzičnih raziskavah uporabljajo kriminalisti, problematizira identificirano telesno gradivo. Aleksandar Georgievz ekipo si za koreografsko partituro jemlje meditativne in ornamentalne digitalne krajine Skrinsejver. Věra Ondrašíková se s svojim kolektivom v predstavi Priča ukvarja s potmi in stranpotmi naših sodobnih zagat s spreminjajočo se naravo. Mala Kline v multidisciplinarni predstavi Venera, med ujetostjo in letenjem med podobo, telesom in sanjami razprostira vidike Botticellijeve renesančne slikovne krajine in njene mitologije. Naš znanec Michiel Vandevelde v izjemni predstavi Goldbergove variacije, s katerimi je emblematični sodobnoplesni solo nekoč ustvaril Steve Paxton, Bachovo partituro izpostavlja mikroskopiji sodobnega plesnega trenutka, vprašanjem normativnih in singularnih teles. V Bachovo glasbeno krajino svoji plesni sedanjost in preteklost umeščata tudi Magdalena Reiter in Mateja Rebolj, ki po dveh desetletjih po Formi Interrogativi spet sodelujeta v predstavi Preludiji in fuge. Letošnji CoFestival bo sklenila predstava Noche Alme Söderberg, ki skupaj z znamenitim ansamblom Cullberg svoje koreovokalno delo umesti v odprt trenutek ranljive sinkope.

CoFestival bo spremljal diskurzivni program, sestavljen iz pogovorov, predstavitev knjig, filmskega programa ter predstavitve sveže publikacije ob desetletnici festivala.

Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija v sodelovanju s Staro mestno elektrarno in LGL

Info: www.cofestival.si

23. 11. ob 15.00 in 24. 11. ob 16.00 / zbirališče pred Moderno galerijo (CoFestival preddogodek) Rok Vevar: PO URBANIH POTEH ZGODOVINE SLOVENSKEGA SODOBNEGA PLESA IN GLEDALIŠČA brezplačni vodeni ogled

Na vodenem ogledu bomo obiskali prizorišča v centru Ljubljane in v starem mestnem jedru, s katerimi so povezane različne zgodbe iz zgodovine sodobnega plesa, gledališča ter naše splošne kulturne zgodovine. V primeru dežja bo dogodek prestavljen.

25. 11. 2022 ob 19.30 / Zgornje preddverje Grand re Union: POVEZOVANJE kuratorja/iniciatorja: Joanna Lesznierowska in Peter Pleyer otvoritev videoinstalacije (do 1. 12.)

Med pandemičnima letoma 2020 in 2021 je nastal projekt Grand re Union, ki je mednarodni plesni skupnosti omogočal medsebojno informiranje, prevpraševanje meja, digitalnih in analognih možnostih plesnega dela. Nastalo je več kot sto žanrsko raznorodnih enot, ki se bodo obiskovalcem pod kuratorskim sitom predstavljala, odkrivala in jih nagovarjala.

Vstop prost.

25. 11. 2022 ob 20.00 / Katedrala Moritz Ostruschnjak: PLESNE INŠTRUKCIJE (NE BO VEČNO TAKO) plesna predstava – otvoritev festivala

Palimpsestni solo, ki ga plesalec Daniel Conant izvede v dveh »nonšalantnih zamahih«, je šprint skozi enciklopedijo plesnega vitalizma. Ironično delo o »plesu, ki ne laže«, ker nima zveze niti z resnico niti z resničnostjo. Plesno veselje, ki ga svet sooči z dejstvom, da ne more biti z Marsa, ampak je vedno od tu nekje.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 €

26. 11. 2022 ob 17.00 / Zgornje preddverje FEMINISTIČNE POTI PLESA publikacije v akciji

Feministične poti plesa na igriv način vlagajo v odnos do lastne preteklosti in s tem razpirajo senzibilnost za lastni umetniški in kulturni kontekst. Cilj je mapiranje obstoječih umetniških in družbenih strategij ter možnost grajenja novih, v luči trajajoče ekonomske, politične in družbene krize.

Vstop prost.

26. 11. 2022 ob 19.30 / Kamera Škart (Đorđe Balmazović): ODPRTA BELEŽNICA razstava (do 1. 12.)

Razstavo Odprta beležnica sestavljajo risbe, nastale v procesu opazovanja projekta Srebrno zlato, medgeneracijskega plesno-koreografskega kolektiva. Gradiva so del postopkovnega dela in so likovni odziv na kinetične situacije sodobnoplesne prakse.

Vstop prost. 27. 11. 2022 ob 18.00 / LGL – Oder pod zvezdami Barbara Matijević & Giuseppe Chico: ZASLONAJSTNIKI II. plesna predstava

Avtorja, ki sta na CoFestivalu 2017 navdušila z duetom za plesalko in zaslon Zlivanje, se v DIY muzikalu Zaslonajstniki II. ukvarjata s protislovnimi razmerji med digitalnim in materialnim svetom, ki le stežka ustvari podobe, ki bi posamezniku omogočile čustveno olajšanje.

Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija v sodelovanju z LGL.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 €

27. 11. 2022 ob 20.00 / Stara mestna elektrarna – Bunker Yuske Taninaka: GALOP plesna predstava

Mladi japonski umetnik s svojim solom vstopa v mednarodni prostor kot raziskovalec, analitik in luciden ustvarjalec. Biometrična orodja, ki jih kriminologija uporablja za kinetične analize posameznikovega telesa, podvrže uvedbi telesne teže kot tistega dejavnika, s katerim to orodje postane vprašljivo.

Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija v sodelovanju z Bunkerjem.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 €

28. 11. 2022 ob 20.00 / Katedrala Michiel Vandevelde: GOLDBERGOVE VARIACIJE plesna predstava

Za plesalca in koreografa, ki smo ga gostili že leta 2019, je osrednja snov plesni čas, njegova negotova prihodnost in zagatna preteklost. Kako vključujoča in izključujoča je (bila) umetnost sodobnega plesa? Predstava se v zadnjem času uvršča v najvidnejše programe evropskega sodobnega plesa.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 € 29. 11. 2022 ob 19.00 / Katedrala Aleksandar Georgiev: SKRINSEJVER plesna predstava

Koreografija ustvari plesno retorično območje, v katerem se koreografske oblike ali postopkovni obrazci iz novejše plesne zgodovine podružijo v meditativnem podobju izklopljenih računalniških zaslonov, kjer jih lahko motrimo kot igro površin.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 €

29. 11. 2022 ob 21.00 / Stara mestna elektrarna – Bunker Věra Ondrašíková & Kolektiv: PRIČA plesna predstava

V gledališču dvajsetega stoletja bi si težko zamislili bolj ikonični prostor, kot je golo drevo Beckettovega Godota. Koreografinja in plesalka Věra Ondrašíková drevo zasede v vrsto plesnih vlog, v katerih to ne spreminja zgolj funkcij, ampak tudi svoje čudežne čase. Priča je atmosferični plesni slavospev čudežu narave.

Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija v sodelovanju z Bunkerjem.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 €

30. 11. 2022 ob 19.00 / Stara mestna elektrarna – Bunker Magdalena Reiter & Mateja Rebolj: PRELUDIJI IN FUGE plesna predstava

Leta 2003 sta Magdalena Reiter in Mateja Rebolj ustvarili izvrstno medgeneracijsko plesno soočenje Forma Interrogativa. Po dvajsetih letih se njuno drugo sodelovanje v Preludijih in fugahkaže kot ganljiva inventura njunih umetniških opusov, plesnega življenja in časa.

Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija v sodelovanju z Bunkerjem.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 €

30. 11. 2022 ob 21.00 / Katedrala Mala Kline: VENERA: med ujetostjo in letenjem multimedijska plesna predstava

Izjemno poetična multimedijska predstava Venera deluje kot sinteza umetničinega plesnega ustvarjanja zadnjih let. Botticellijevo Rojstvo Venere ji predstavlja stvariteljski rez med nebom in zemljo, generični rez, ki ustvarja pogoje vsakršnega stvariteljstva.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 €

1. 12. 2022 ob 20.00 / Katedrala Alma Söderberg & Cullberg: NOCHE plesna predstava

Almo Söderberg so od njenih umetniških začetkov gostili festivali NagiB, Mladi levi in Plesna Vesna, spada pa med najvidnejše predstavnike evropske koreovokalistike. Noche je ustvarjalno nadaljevanje njenega dela Poslušalci (2020), glas in ples pa se v njem naselita v sinkopi, ki v glasbi pomeni izmik pričakovanemu metričnemu poudarku, v medicini pa izgubo zavesti.

Predprodaja: 7 €, na dan: 9 €