CARMEN OPERA - Nakup vstopnic

CARMEN OPERA

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Pehlivanian Operna akademija (POA) je temelj za uspešno usposabljanje mednarodnih dirigentov, ki prihajajo z različnih celin. Učenje dela s pevci je ključni del uravnotežene dirigentske kariere. Namen in cilj Maestra Pehlivaniana je omogočiti čim več dirigentom, da izboljšajo svojo tehniko in znanje o tem, kako najbolje sodelovati s pevci. Akademija vsako poletje pripravi eno celotno opero in slovenski javnosti omogoči, da si jo lahko ogleda v svojih mestih. Predstavitev priljubljenih oper širšemu občinstvu je eden od ciljev Maestra in s tem otrokom, mladostnikom, mlajšim in starejšim odprli vrata, da uživajo v "operni izkušnji" na domačih tleh. Med operno predstavo bo publika v enem večeru na odru videla različne dirigente ter videla in slišala razlike med posameznimi dirigenti in njihovo komunikacijo s pevci in orkestrskimi glasbeniki. Priložnost je dana čim večim pevcem, da se pridružijo in izobražujejo na akademiji z Maestrom Pehlivanianom in njegovimi študenti dirigiranja. Cilj je vsem pevcem nuditi priložnost, da se naučijo eno ali več vlog v operi Carmen. Strokovno pomoč pevcem bo nudil z lastnimi izkušnjami tudi slovenski tenorist, operni in koncertni pevec, Janez Lotrič. Tako je POA edinstvena priložnost na svetu za učenje IN nastopanje v opernih vlogah. Vsem pevcem med procesom akademije osebno svetuje sam maestro Pehlivanian. K sodelovanju so povabljeni mladi slovenski pevci iz vse Slovenije, zato ima javnost priložnost v enem večeru slišati več različnih pevcev, ki pojejo eno ali več posameznih opernih vlog. Mladi pevci in dirigenti imajo v mesecu avgustu priložnost večkrat nastopiti po vsej Sloveniji, akademija pa je začela dobivati mednarodno pozornost, tako da italijanske operne hiše že prosijo Maestra, da predstavo akademije pripelje v njihova gledališča prek meja Slovenije. Ti nastopi so redke priložnosti za mlade glasbenike, ki so v opernih hišah po vsem svetu običajno na voljo le profesionalcem. Operna predstava se bo izvajala samo na prostem in v "koncertni različici", kar pomeni, da bodo pevci na odru stali pred orkestrom, brez kostumov in scenografije, kot se to dogaja v operni hiši. Običajno so vsi recitativi s čembalom pri izvedbi izpuščeni, tako da lahko občinstvo uživa le v glasbi, ki jo je skladatelj napisal za orkester in pevce. Predstavo bo spremljal orkester Pehlivanian Opera Academy - zasebni orkester Maestra, ki je bil sestavljen posebej za njegovo poletno akademijo in ga sestavljajo najboljši mladi slovenski orkestrski glasbeniki.


Georges Bizet (1838 - 1875): Opera Carmen


Zuniga, oficir - bas

Don José, narednik - tenor

Morales, narednik - bariton

Escamillo, bikoborec - bariton

Dancairo in Remendado, voditelja tihotapcev - tenorja

Carmen, ciganka - mezzosopran

Micaela, kmečko dekle, Joséjeva zaročenka - sopran

Frasquita in Mercedes, ciganki - sopran in alt

Vojaki, tihotapci, dekleta, otroci, bikoborci, meščani, cigani in ljudstvo


Prvo dejanje

Trg pred tovarno cigaret v Sevilli.

Moralesa in njegove vojake dolgočasi straža na mirnem trgu. Pride Micaëla, ki išče Joséja, svojega zaročenca in vojaka na dolžnosti v Sevilli. Vojaki jo predrzno ogovorijo in jo poskušajo za zabavo zadržati v svoji družbi. Micaëla jim uide. Kmalu pride José. Medtem v tovarni zazvoni za odmor in cigaretarice se gredo osvežit na trg. Med njimi je Carmen. Moški jo poželjivo opazujejo in sprašujejo, ali jih bo ljubila. Carmen jim v habaneri odgovori, da ljubi tistega moškega, ki ji ljubezni ne vrača. Ko jo spodbujajo, naj vendarle izbere ljubimca, vrže rožo pred Joséja. José obstane kot uročen. Iz sanjarjenja ga povleče Micaëla, ki mu izroči pismo in pritisne materin poljub. Joséja zajame domotožje. Čim Micaëla odide, zasliši krike iz tovarne. Ženske pritečejo na trg. José in njegov poveljnik Zuniga izvesta, da se je Carmen stepla. Zuniga skuša izprašati Carmen, vendar se ta ne meni zanj in zgolj posmehljivo prepeva. Zuniga ukaže Joséju, naj jo aretira in pospremi v zapor. Vendar Carmen s svojo segidiljo kaj hitro zapelje Joséja in ga napelje na to, da jo izpusti. Vojaki zdaj primejo Joséja, ker je Carmen omogočil, da je ušla.


Drugo dejanje

Večer v gostilni Lillasa Pastie.

Carmen in njeni prijateljici Frasquita in Mercedes pojejo in plešejo. Zuniga skuša zapeljati Carmen, vendar je v njenih mislih José, ki je bil zaradi nje zaprt cel mesec. V gostilno stopi sloviti bikoborec Escamillo. Družba ga glasno pozdravi. Escamillo v zahvalo zapoje pesem in svoje čare preizkuša na poželjivi Carmen, ki pa ga lahkotno zavrne. Tihotapca Dancairo in Remendado razpravljata s Carmen in njenimi prijateljicami o svojih načrtih. Vendar Carmen ne odide z njimi; čaka Joséja. Ta prepevaje naposled prispe in ostane sam s Carmen. Carmen ga sprva izziva z zgodbami o svojem plesu, nato pa ga začne zapeljevati. Njeno pesem prekinejo trobente, ki kličejo vojake v vojašnico. José bi moral oditi, a je Carmen razjarjena, ker jo hoče pustiti samo in ubogati vojaški ukaz. José ji zagotavlja, da ji je resnično vdan; zapoje arijo z rožo. Carmen zahteva, naj ji vdanost dokaže s tem, da se pridruži tihotapcem in zbeži skupaj z njo. José jo zavrne in želi oditi, vendar ga preseneti Zuniga. Zuniga in njegov poveljnik sta pripravljena za boj s tihotapci, vendar ju cigani hitro razorožijo in odpeljejo. José nima več izbire – cigani so ga postavili na njihovo stran; zdaj mora zbežati s Carmen.

Tretje dejanje

Kamnita soteska.

Tihotapci štejejo svoj izkupiček. Med njimi je tudi José, ki ga Carmen ne ljubi več, saj je dojela, da ji ni kos. Zdaj želi omrežiti Escamilla. Carmen, Frasquita in Mercedes prerokujejo usodo iz kart. Karte napovejo Frasquiti in Mercedes ljubezen in bogastvo, Carmen pa smrt. Tihotapci medtem načrtujejo nove podvige. V bližini se je znašla Micaëla, ki išče Joséja. K tihotapski družbi pride tudi Escamillo; Micaëla se skrije. Escamillo zaupa Joséju, da je zaljubljen v Carmen, in mu pove zgodbo o Carmen in nekem vojaku, ne da bi se zavedal, da je ta vojak prav José. Med tekmecema se razvname spopad, ki ga še pravočasno prekinejo tihotapci. Escamillo povabi tihotapce in Carmen na bikoborbo in odide. Zdaj se Micaëla pokaže Joséju in mu posreduje materino željo, naj jo čim prej obišče. Sprva José noče proč od Carmen, popusti šele, ko mu Micaëla pove, da je mati na smrtni postelji. Preden odide, se José zaobljubi, da se bo vrnil k Carmen. V daljavi se še sliši Escamillov glas, ki Carmen povsem prevzame in razbesni Joséja.

Četrto dejanje

Trg pred areno v Sevilli.

Množica prihaja na bikoborbo in pozdravlja kvadriljo. Množica pozdravi tudi Escamilla in Carmen, ki v duetu poveličujeta slavo in ljubezen. Carmen doda, da še nikoli ni ljubila tako močno kot zdaj. Frasquita opozori Carmen, da je v množici skrit besni José. Ves obupan, jo José ustavi, preden vstopi v areno, in še zadnjič, skoraj blazen od ljubosumja, terja od nje ljubezni in zvestobe. Pri tem vztraja, tudi ko mu Carmen odločno zabrusi, da ga ne ljubi. José se komaj zadržuje, in ko Carmen zaničljivo vrže vanj prstan, ki ji ga je nekoč podaril v dokaz ljubezni, ji zarine nož v srce. Carmen izdihne v trenutku, ko iz arene zadoni hrušč ob Escamillovi zmagi. Gledalci, ki jih je bikoborba razvnela, pritečejo iz arene in José pred vsemi prizna: »Jaz sem jo umoril. Ah, Carmen! Moja ljubljena Carmen!«


Na dogodkih se vsi ravnamo v skladu z navodili in priporočili NIJZ.


Število mest za invalidne osebe na vozičkih je omejeno (2) in je obvezna predhodna najava, najkasneje 1 dan pred dogodkom. Do največ en spremljevalec lahko na blagajni kupi vstopnico in lahko sedi zraven invalida. Dodaten informacije tic@visitkranj.si, 042380450.

Otroci imajo prost vstop, če lahko sedijo v naročju staršev oz. spremljevalcev.