CALEXICO  - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka


Po več kot 15 letih se v naše kraje končno vrača eno ključnih imen tucsonske Americane oziroma puščavske indie rock scene, Calexico! Bend, ki sta ga ustanovila nekdanja člana Giant Sand, bo prvič obiskal Šiško, ob tej priložnosti pa nam predstavil vznemirljiv zvok svoje nove plošče The Thread That Keeps Us. Ta je letos izšla pri založbah Anti- in City Slang ter nemudoma postavila nov standard zasedbinega ustvarjanja.S svojim vrtinčenjem tradicionalnih južnoameriških zvokov, kot so mariachi, cumbia in tejano, ter jazzovskih, country in post-rock vplivov sta Joey Burns in John Convertino, ki sta prvič skupaj igrala v okviru rednega obiskovalca naše dvorane, Howe Gelbejevega znamenitega benda Giant Sand, izoblikovala edinstven glasbeni izraz znotraj širše struje indie rocka. Puščavski noir “ene najbolj zanimivih in občudovanja vrednih zasedb s preloma tisočletij” (Radio Študent) je Calexico hitro uveljavil kot enega zastavonoš tucsonske Tex-Mex scene in ga postavil ob bok bendom Giant Sand ter Orkesta Mendoza, čigar ustanovitelj Sergio Mendoza je prav tako član Calexica, pa tudi kasnejšim izpeljankam, kot je naš lanski gost XIXA. Z nekoliko spevnejšimi, bolj popovsko privlačnimi komadi od stanovskih kolegov se je bend ob tem trdno zakoreninil tudi med širšim poslušalstvom, to pa še podkrepil z nastopi na nekaterih največjih festivalih, kot so Glastonbury, All Tomorrow’s Parties in Bonnaroo.


Calexicova edinstvenost je tekom dobrih dveh desetletij ustvarjanja prišla do izraza tudi prek sodelovanj z izvajalci, kot so Arcade Fire, Neko Case, Amor Belhom Duo, Gotan Project in seveda Iron & Wine, s katerim so posneli tudi izvrsten EP In the Reins. Puščavski veter je bend že zanesel v naše kraje, sprva na Rock Otočec, nato pa še v Cankarjev dom, v Šiško pa prihaja s svežim devetim albumom. The Thread That Keeps Us je pri založbah Anti- in City Slang izšel januarja, nastal pa je pod močnim vplivom robate pokrajine severne Kalifornije, ki je Calexicovo glasbo navdala z novo ostrino. Plošča s spoštljivim odnosom do tradicije potrjuje bendovo suverenost pri pisanju skladb in njegovo glasbo postavlja še stopničko višje. Njene predstavitve v nadvse primerni julijski poletni vročini zato res ne gre zamuditi.


My Buddy Moose velja za enega najboljših “malih bendov” z Balkana, v svoji skladbi pa združuje rokenrol, punk, soul, country in še kaj. Navdih črpa iz izvajalcev, kot so Gram Parsons, Steve Earle in Townes Van Zandt, garažno energijo pa od The Sonics in The Stooges. Do zdaj je zasedba izdala štiri albume, od tega briljantnega zadnjega, IV, lani.

 


 


Odgovorni organizator prireditve:


Kino Šiška


Trg prekomorskih brigad 3


1000 Ljubljana