Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Za ta dogodek vam je na voljo dostavna metoda print@home! Opravite nakup preko spleta in si vstopnico natisnite, kar na domačem tiskalniku. (dodatna navodila o print@home najdete tukaj).

Lev Nikolajevič Tolstoj
Ana Karenina

Režiser
Dušan Jovanović

Jovanovićeva odrska priredba (2015) znamenitega Tolstojevega romana Ana Karenina iz leta 1878 v veliki meri ohranja kompleksno romaneskno zgodbo, a vendarle na odru ustvari dramo, ki izzveni izjemno sodobno. Zgodba o veliki neobvladljivi ljubezni, ki trči ob številne zunanje pa tudi ob nekatere notranje ovire, je zgodba o posamezniku/posameznici in o družbi, v kateri ni prostora za tiste, ki se ne držijo pravil. Ljubezen, ki trešči v življenje uglajene plemkinje, soproge in matere Ane Karenine, je prevelika za družbo in njeno dvojno moralo, za njene rigidne (tudi nepisane) zakone, za njeno ozkosrčnost in neprizanesljivost. Kratkotrajna izpolnitev v nedovoljeni ljubezenski zvezi je »kaznovana« z vsemi mogočimi omejitvami. Ana Karenina izgubi pravico do sina, družba njenega ranga jo zavrne in izobči. Izolacija, prikrajšanost, vsakršni dvomi stopnjujejo njeno nesrečo v agonijo, v kateri vidi en sam izhod.
Ana Karenina je velika ljubezenska zgodba svetovne literature, a je hkrati tudi neprizanesljiva slika okrutnega sveta, v katerem ljubezen premagata maščevalnost in moralizem.

Iz gledališkega lista

Prav gotovo je Ana Karenina roman prehoda iz obdobja, v katerem avtor v velikem zamahu slika zgodovinsko fresko in zmagoslavje nekega naroda, v čas dvoma, notranjih muk, spraševanja o temeljnih postavkah človeškega življenja, strahu pred smrtjo, strahu pred ne(z)možnostjo ljubezni in osamljenostjo. Znano je, da je Tolstoj po Vojni in miru začel zbirati material za roman o Petru Velikem, a si je premislil in menda po navdihu z nekim »preprostim« stavkom iz Puškina začel pisati roman o neposredni sodobnosti, o življenju treh družin, ki ga zaplete nenadno ljubezensko razmerje med poročeno plemkinjo Ano Karenino in mladim častnikom, grofom Vronskim. In v tem svojem nepričakovanem naslednjem romanu je spodnesel in postavil pod vprašaj skorajda vse vrednote, ki jih je tako veličastno vzpostavil v prejšnjem, čez vse slavljenem delu.
Darja Dominkuš: Vojna in mir v duši (odlomek)

 

IGRAJO
Polona Juh / Ana Karenina
Matjaž Tribušon / Aleksej Aleksandrovič Karenin, njen mož
Črt Veselko/Maksim Kajtimar Rozman / Serjoža, njen sin
Valter Dragan / Stepan Arkadjič Oblonski (Stiva), njen brat
Iva Babić / Kitty
Maja Sever / Grofica Lidija Ivanovna, Kareninova prijateljica
Klemen Janežič / Aleksej Vronski
Barbara Žefran / Kneginja Betsy Tverska, njegova sestrična
Gorazd Logar / Aleksander Vronski, njegov brat
Zvone Hribar / Zdravnik
Matija Rozman / Sluga Kornej
Zvezdana Mlakar / Železničarjeva vdova


Odgovorni organizator prireditve
SNG Drama Ljubljana
Erjavčeva 1
1000 Ljubljana