ALO!STARI - Nakup vstopnic

ALO!STARI

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Alo! Avtohtoni mariborski skejtpunkerji Alo!Stari v četrtek, 10. novembra, pripravljajo “Pune vrei špil” v ljubljanskem Kinu Šiška. Band, ki je skejt punk vrnil v prve vrste slovenske glasbene scene in svojo bit našel v mariborščini, svojem “maternem” jeziku, je v treh letih obstoja dodobra prevetril slovenski glasbeni prostor in ustvaril hite, kot so “Nea vem kam”, “Star”, “Vse bi dal”, “Kaj naj zaj nareim” idr., jeseni pa osvaja Kino Šiška.

Da bi razumeli fenomen Alo!Stari, moramo nazaj v preteklost. Še malo bolj, tja, v devetdeseta. V zlate čase generacije, ki je odraščala s skejti v rokah. V čase, ko so se CD-ji in kasete še presnemavali, ko je bila moderna tehnologija še v plenicah z Napsterjem in IRCem. Takrat so se najstniki, ki o življenju še niso vedeli veliko, dobivali na dvoriščih, ulicah ali pa pri UŠC-ju. V Mariboru valda, vsak s svojim skejtom. V tistih časih je svojo popularnost in mesto v svetovnem glasbenem mainstreamu dobivala tudi muzika z imenom skejt punk.

Naši pubeci na koncerte še niso smeli, so pa zato nabijali muziko doma. In kmalu je eno desko zamenjala druga, skejt je nadomestila kitara. Pubeci so špilali, trgali strune, matrali glasilke … in se naučili igrati, delati in živeti muziko. Ko so odraščali, so igrali v različnih bendih (Trash Candy, Happy Ol’ McWeasel, Burning Legion) in prepotovali skoraj vso Evropo. In po dveh desetletjih so ugotovili, da so bila devetdeseta res fajn. Samo špilat še niso znali, danes pa znajo. In na teh trdnih temeljih skupne zgodbe so nastali Alo!Stari, ki so se poimenovali kar po svojem pozdravu.

Alo!Stari (Tine Matjašič, Matic Mlakar, Jernej Metež, Matej Kosmačin, Tomaž Medvar) so na slovensko glasbeno sceno prileteli leta 2019 s skladbo “Nea vem kam”. Devetdeseta in skate punk, ki je takrat polnil alternativna prizorišča tudi pri nas, so ponovno postavili v ospredje. Nekaj desetletij in mnogo turnej po Evropi kasneje so pubeci iz Maribora spoznali, da je njihova štajerska, no, mariborska, bit tista, ki jih definira. In po letih ustvarjanja v drugih zasedbah in tujih jezikih je prišel čas za uporabo štajerskega dialekta, mariborščine, če želite, v njihovem avtorskem izražanju.

Skladba “Nea vem kam” je hitro našla svoje občinstvo, ostalo pa je zgodovina – sledile so skladbe “Star”, “Alo!Stari”, “Valovi”, “Vse bi dal”, “Kaj naj zaj naredim”, prvenec Pa kaj te s tao je, ki so ga izdali septembra 2021, in najnovejša skladba, “Prie tako leto”. V začetku oktobra so Alo!Stari skupaj z Emkejem predstavili skladbo 'Nea guši', mariborski collab dveh izvajalcev in dveh glasbenih scen. Skratka, komadi, ki res pokažejo, kdo Alo!Stari so, v kaj verjamejo in v čem uživajo. In kaj si mislijo o svetu in času, v katerem živimo. V treh letih, no, slabih dveh, če izvzamemo koncertno pavzo zaradi višje sile, so nastopili po Sloveniji, ratalo jim je. Ampak v Šiški še niso nastopili sami. Alo!Stari bodo tako v četrtek, 10. novembra, koncertirali v ljubljanskem Kinu Šiška. Velika Katedrala bo njihova. In vaša. Če nea vete kam, pridite v Šiško! Da vam pol neo žal.

Organizacija: Agencija Gaža in Kino Šiška.