ALEXANDROV Red Army Choir  - Vstopnice

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Svetovno znani Zbor Rdeče Armade Aleksandrov prihaja v Ljubljano


 


Spektakel z več kot 120 nastopajočimi


 


ALEXANDROV


Red Army Choir Orchestra & Ballet 


Zbor orkester in balet Rdeče Armade ALEKSANDROV


 


Memorandum Tour


Sreda, 15. november 2017 ob 19.00 uri,  ARENA STOŽICE - LJUBLJANA


 


V Stožice jeseni prihaja priznani ruski vojaški zbor in orkester Red Army Choir Aleksandrov, v sredo, 15. novembra 2017. Zbor je simbol ruske kulture, ki s 120 pevci, plesalci in glasbeniki izvaja tradicionalne ruske, narodne, vojaške in patriotske pesmi ter ruske plese. Spektakel za oči in ušesa, zbor z več kot 80 letno tradicijo vključuje vrhunske pevce, glasbenike, plesalce in umetnike, ki nastopajo ob najpomembnejših ruskih dogodkih in državnih funkcijah. Winston Churchill pa je zbor označil kot »rusko pojoče orožje«.


 


Zbor je bil ustanovljen z nalogo dvigovati moralo ruskih čet, poimenovan pa je po svojem prvem dirigentu Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu - avtorju sovjetske himne, ki s spremenjenim besedilom ostaja tudi ruska himna. Skozi desetletja delovanja je njegovo število naraslo v številu članov in repertoarju, ki obsega več kot 2000 del in ga prilagodijo vsakemu posameznemu koncertu. Po pravilu zapojejo tudi nekaj pesmi v jeziku države gostiteljice, večne ruske klasike kot so Katjuša in Kalinka ter dela ruske in zahodnoevropske klasične glasbe. Zbor poleg ruskih narodnih in patriotskih pesmi izvaja tudi svetovne operne arije in dela klasične glasbe. Vojaški pevski zbor je eden najboljših moških pevskih zborov na svetu, vsi člani imajo akademsko glasbeno izobrazbo, občasno pa se mu pridruži tudi ženski sopran in deški pevski zbor. Orkester poleg klasičnih inštrumentov vključuje tudi tradicionalna ruska glasbila, kot sta balalajka in domra.


 


Ravno v Sloveniji svetovno znani vojaški zbor začenja posebno memorandum turnejo v spomin svojim preminulim članom v tragični letalski nesreči 25. decembra 2016, v kateri je umrlo 64 članov orkestra, vključno z artističnim vodjo. Letalo je bilo namenjeno v Sirijo, kjer bi z ruskimi vojaki praznovali novo leto, takoj po vzletu pa je strmoglavilo v Črno morje. Leta 2015 je pred polno dvorano Stožice že nastopil The Red Army Choir z MVD zasedbo in moderniziranim repertoarjem, prestižna zasedba Aleksandrov, ki nastopa na uradnih in protokolarnih funkcijah, pa v Slovenijo prihaja prvič z začetkom posebne turneje v spomin svojim preminulim članom. Zbor je nastopil pred papežem Janezom Pavlom II. v Rimu, nastopal je na slovesnosti ob zaprisegi predsednikov Borisa Jelcina in Vladimirja Putina, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980, na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, vsako leto pa se 9. maja udeleži parade, ko Rusija praznuje zmago v drugi svetovni vojni. Ob tej edinstveni priložnosti posebne spominske turneje zbor prihaja tudi v Slovenijo!


 


 


 


 


Odgovorni organizator prireditve


Festival slovanskih kultur


Primožičeva ulica1


1231 Ljubljana - Črnuče