A. Georgiev in D.B. Damas: Mesečina

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Aleksandar Georgiev in Darío Barreto Damas: Mesečina (2018), plesna predstava


 


Koreografija in izvedba: Aleksandar Georgiev and Darío Bardam


Dramaturgija: Nina Gojić
Oblikovanje zvoka: Emilian Gatsov – Elb


Koprodukcija: Lokomotiva – Center novih iniciativ v umetnosti in kulturi v okviru programa “Kaj je koreografija?”, ki ga kurira BiljanaTanurovska – Kjulavkovski; in Garage – skupnostne platforme samostojnih ustvarjalcev v kulturi in pod okriljem projekta: “Diseminacija predstav kolektiva Garage 2015-2017”


Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Severna Makedonija, Mestne občine Skopje, Konstnärsnämnden – Švedski komite subvencioniranja umetnosti (Subvencija za mednarodne izmenjave), Ministrstvo za kulturo Republike Bulgarije


 


Plesno-koreografski dvojec Darío Barreto Damas in Aleksandar Georgiev v dovršenem in lahkotnem koreografskem delu Mesečina preigrava Disneyjevo dediščino. Potopimo in izgubimo se v poetičnih strukturah, v katerih se v spoju realnega in sanjskega razbijajo običajni načini zaznave. Ustvarjalca, ki živita in ustvarjata med Stockholmom, Sofijo in Skopjem, sta izbrana umetnika projekta Life Long Burning (Ustvarjalna Evropa) ter nedvomno plesni in koreografski tandem, o katerem bomo še slišali.


 


Duet Mesečina, ki ga glasba in svetloba ves čas temperirata s pop-kulturno navlako moderne dobe, si spretno izposoja nekatera izmed najbolj emblematičnih mest koreografskega minimalizma ter jih brez estetskih degradacij humorno pretvarja v fauvistične razglednice z erotičnimi motivi. V Mesečini je v izjemno izčiščeni koreografski formi na odru diskretna gneča referenc in interferenc iz zgodovine plesa, vizualnih umetnosti, glasbe in pop kulture. Ta umetniški kongres v obliki plesnega dueta je zabaven, ker prireja svatbo med kontekstualnimi pari, ki se med sabo nikoli ne bi poročili, saj so bili že v izhodišču v ločitvenih postopkih. Zdi se, da je zabavnost Mesečine prav v spajanju nasprotij, ki so možna samo kot nekakšen estetski queering. V predstavi nudi izjemen užitek tudi, če o vsem tem ne vemo prav ničesar. 


 


Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija


Vstopnina: 7/9 EUR – vstopnica velja tudi za predstavo Ponedeljek ob devetih


Trajanje: 55 min


Opozorilo: V predstavi je prisotna golota


 


 


Odgovorni organizator prireditve:


Kino Šiška


Trg prekomorskih brigad 3


1000 Ljubljana